Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 19:10

Η συνέντευξη του Γιάννη Πολυχρονάκου στο gazzetta.gr

O υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις Κυκλάδες Γιάννης Πολυχρονάκος, μίλησε στο Gazzetta για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική, για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, τα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα των αθλητικών σωματείων στις Κυκλάδες αλλά και για την επόμενη ημέρα στον τόπο του, εάν εκλεγεί.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αλλαγές που μπορούν να γίνουν σε σημαντικούς τομείς των Κυκλάδων, ενώ μίλησε και για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, αιτιολογώντας γιατί επέλεξε αυτό το κόμμα.

Αναλυτικά όσα είπε στο Gazzetta:

- Είστε ένας νέος άνθρωπος με σημαντικές σπουδές στο χώρο των οικονομικών, με επιχειρήσεις στη Νάξο και σίγουρα αρκετές ασχολίες. Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά;

«Δεν είναι πρόσκαιρη ούτε συγκυριακή η ενασχόληση μου με τα κοινά. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ανέπτυξα έντονη πολιτική δραστηριότητα ενώ είμαι και μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ζω στις Κυκλάδες, εδώ είναι ο τόπος μου. Αντιμετωπίζω και εγώ τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα νησιά, βιώνω την αδιαφορία της Πολιτείας αλλά και την ανασφάλεια που νιώθουμε όλοι μας με τις υποστελεχωμένες δομές υγείας στα νησιά μας. Αποφάσισα να δώσω τη μάχη για να αλλάξουν όλα αυτά. Και τη μάχη τη δίνω από την πρώτη γραμμή».

-Γιατί με το ΠΑΣΟΚ;

«Γιατί είμαι ΠΑΣΟΚ, μεγάλωσα με το ΠΑΣΟΚ. Γιατί πιστεύω στην κοινωνική διάσταση της πολιτικής, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ισότητα στις μεγάλες αλλαγές. Για αυτό και καλώ όλους τους πολίτες των Κυκλάδων να γίνει ο καθένας από εμάς Δύναμη Αλλαγής για τα νησιά μας».

- Ποιο θεωρείται ότι είναι το διακύβευμα των φετινών εκλογών;

«Η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Αρκετά με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις που έχουν σκληρά καθεστωτικά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιούν το Κράτος ως προέκταση του κόμματος και δεν σέβονται το δημόσιο χρήμα και τον πολίτη. Πιστεύω ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους ανεξέλεγκτους Πρωθυπουργούς και τις μονοκομματικές κυβερνήσεις που κρατάνε τη χώρα στο παρελθόν και δεν την αφήνουν να προχωρήσει. Οι αυτοδύναμες και μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν καταρρακώσει το Κράτος Δικαίου, παραβιάζουν κάθε έννοια διαφάνειας και έχουν κλονίσει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

-Πριν λίγο καιρό η είδηση της παραίτησης του μοναδικού γιατρού στη Σέριφο, που μάλιστα είχε έρθει από τη Σουηδία για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, έφερε ξανά στο «προσκήνιο» την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι δομές δημόσιας υγείας στα νησιά. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες;

«Η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα. Δεν αντιλαμβάνεται ότι όσες προκηρύξεις θέσεων γιατρών και να κάνει δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον, αφού για να επιλέξει να υπηρετήσει ένας γιατρός σε ένα νησί χρειάζονται ουσιαστικά κίνητρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του τομέα της δημόσιας υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας,
με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και με κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά, όπως:

  • Στεγαστικό επίδομα για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ στα νησιά.
  • Φορολογικά και μισθολογικά κίνητρα .
  • Βαθμολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της εξέλιξης των γιατρών στο ΕΣΥ. Οι γιατροί που θα υπηρετούν στα νησιά θα πρέπει να εξελίσσονται ταχύτερα.
  • Ένταξη όλων των δομών δημόσιας υγείας των νησιών στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α’ ζώνης του Π.Δ.131/1987, προκειμένου να υπάρχουν ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα».

-Συχνά ακούγεται ότι οι νησιώτες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας καθώς στερούνται ευκαιρίες και βλέπουν καθημερινά να οξύνονται οι ανισότητες έναντι των Ηπειρωτικών περιοχών. Εσείς ως ένας νησιώτης πως βιώνετε αυτό και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη κατάσταση;

Το Αθηνοκεντρικό Κράτος δεν έχει καταλαβαίνει τι σημαίνει να ζει κανείς σε νησί. Ως αν.Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ παρουσίασα πριν από λίγο καιρό μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση και στήριξη της ζωής στα μικρά νησιά.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:

• Επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
• Ειδικό Νησιωτικό Αναπτυξιακό Νόμο .
• Πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας με άτοκα δάνεια πρώτης εγκατάστασης στα νησιά.
• Φορολογικά κίνητρα για νέους που θα δημιουργήσουν επιχειρήσεις στα νησιά.
• Ετήσια επιδότηση 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που πηγαίνει σχολείο στα μικρά νησιά με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Λέγεται ότι το κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο που υπάρχει στην Ελλάδα. Συμφωνείτε; Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

«Ανέλαβα μια πρωτοβουλία ενημερώνοντάς την Επιτροπή Νησιωτικών Περιφερειών της Βουλής για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί σύλλογοι με τις μετακινήσεις τους. Το οικονομικό κόστος αυτών των μετακινήσεων είναι δυσβάστακτο για τα ερασιτεχνικά σωματεία που καλλιεργούν τον αθλητισμό, δίνουν διέξοδο σε χιλιάδες παιδιά, στηρίζουν τη ζωή στα νησιά μας, όπου η αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατήρηση και την ενίσχυση της ζωής των κατοίκων τους. Οι άνθρωποι που ‘’τρέχουν’’ τα ερασιτεχνικά σωματεία όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στα άλλα αθλήματα, παλεύουν μόνοι τους, σηκώνουν μόνοι τους αυτό το μεγάλο βάρος χωρίς να υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία. Εγώ πρότεινα τη δωρεάν μεταφορά των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με τα πλοία της ακτοπλοΐας και κάλυψη αυτού του κόστους, κάτι που δεν είναι απαγορευτικό, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή από τα έσοδα από το στοίχημα και σε συνεργασία των Υπουργείων Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Οικονομικών. Μέχρι στιγμής παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση».

-Ως άνθρωπος του αθλητισμού, τι θεωρείτε ότι χρειάζεται να γίνει πολιτικά για να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο μας;

«Υπάρχουν οι βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να μελετήσουμε και ένα σοβαρό υπόδειγμα είναι η Αγγλία. Τόσο στην οργάνωση του ποδοσφαίρου και στην αναβάθμιση των αθλητικών χώρων και των γηπέδων όσο κυρίως στον κώδικα συμπεριφοράς των οπαδών, των αθλητών αλλά και των παραγόντων».

-Ίσως η πιο σημαντική πηγή εσόδων για τις Κυκλάδες αλλά και για τα νησιά είναι ο τουρισμός. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι μικρομεσσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις στα νησιά αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν την αντίστοιχη στήριξη από την πολιτεία. Εσείς, ως οικονομολόγος, θεωρείτε ότι η Ελλάδα μπορεί να «χτίσει» ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης;

«Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη μας έδειξε πως εννοεί την τουριστική ανάπτυξη αποκλείοντας από το ΕΣΠΑ τα μικρά τουριστικά καταλύματα. Θέλουν ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για τους λίγους και τους ισχυρούς που θα ελέγχουν όλη την οικονομία του τουρισμού. Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως στόχο την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και κυρίως αυτών που σήμερα αποκλείει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά μας πρέπει να στηρίζεται σε τρεις νέους πυλώνες:
• Επένδυση στην ποιότητα, τουρισμός τεσσάρων εποχών, αειφορία και ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού
• Αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων και ιδιαίτερα των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων
• Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επέκτασης ή ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων υπό την προϋπόθεση ότι συνδέονται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς και με την προσθήκη νέων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στην τοπική αγορά».

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares