Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 10:06

Χάρτινα γκολ (Μέρος 1ο)

Κάθε χρόνο, όταν μπαίνει το καλοκαίρι, με πιάνει μια σχεδόν παρά τη θέλησή μου, νοσταλγία για τα παιδικά μου χρόνια.

Μια νοσταλγία για την ηλικία των κοντών παντελονιών και της σχολικής ποδιάς, τότε που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε που η τηλεόραση είχε δύο κανάλια όλα κι όλα, και τα παιδικά προγράμματα έπαιζαν στην οθόνη της για μία και μοναδική ώρα, κάθε απόγευμα. Τότε που οι μικρότεροι περιμέναμε οι δείκτες των ρολογιών να δείξουν έξι, για να παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον, και οι μεγαλύτεροι περιμέναμε μαζί με τα κορίτσια, να δείξουν έξι και μισή, για να παρακολουθήσουμε τις τσαχπινιές του Τέρι και της Κάντι – Κάντι.

Γκολ φωτό

   Τότε που παίζαμε στις αλάνες και τους δρόμους της γειτονιάς μας άφοβα κρυφτό, κυνηγητό και ποδόσφαιρο, και κάναμε ποδηλατάδες μέχρι την πλατεία. Τότε που τα όνειρά μας χωρούσαν στις σελίδες των αγαπημένων μας εικονογραφημένων περιοδικών, ασπρόμαυρων ή έγχρωμων, με ήρωες που μιλούσαν μέσα σε συννεφάκια και με ποικίλη θεματολογία. Κρεμασμένα με μανταλάκια στα περίπτερα της πλατείας ή στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, τα εικονογραφημένα περιοδικά με τα φανταχτερά εξώφυλλα και με ιστορίες εμπνευσμένες κυριολεκτικά απ’ το οτιδήποτε, αποτελούσαν πολλές φορές τον απαγορευμένο καρπό της ψυχαγωγίας μας. Άγρια Δύση, εξωγήινοι, υπεράνθρωποι, στρατιωτικές επιχειρήσεις, κλέφτες κι αστυνόμοι, ανυπόταχτοι Γαλάτες, μα και άγγλοι ποδοσφαιριστές, έδιναν νόημα στα απογεύματά μας, έδιωχναν μακριά μας τα κάθε είδους  προβλήματα που φάνταζαν πλέον αμελητέα, και λειτουργούσαν σαν αντίβαρο των σχολικών μας μαθημάτων.

    Μπλέκ ο ξανθός γίγας, Αγόρι, Τρουένο, Γκολ, Δράσις, Βαβούρα, Περιπέτεια, Στορμ, Ερίκ Καστέλ, Τα χρυσά κόμικς, και άλλα πολλά ήταν μερικά μόνο από τα αγαπημένα μας εικονογραφημένα περιοδικά. Μα εγώ  επιλεγώ σ’ αυτό το μικρό αφιέρωμα, να χαθώ τελικά στον κόσμο των χάρτινων ποδοσφαιριστών. 

   Σαλιώνω λοιπόν αρχικά τον δείκτη του δεξιού μου χεριού και ξεκινώ να γυρίζω τις σελίδες των αγαπημένων μου ποδοσφαιρικών ιστοριών. Αρχικά βυθίζομαι στον κόσμο του Μπεν Λήπερ, του πολυαγαπημένου ποδοσφαιρικού κόμικ, Τερματοφύλακας Γιατρός, του Barrie Mitchell και του J.T. Robertson. Ο Μπεν Λήπερ είναι ένας νεαρός ταλαντούχος τερματοφύλακας και ταυτόχρονα και ειδικευόμενος νοσοκομειακός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο του Μάνκαστορ. Ο Λήπερ όμως είναι και ο βασικός τερματοφύλακας της Μάνκαστορ Σίτι, που αρχικά αγωνίζεται στη Δ΄ εθνική κατηγορία της Αγγλίας. Η διπλή αυτή ιδιότητα του πρωταγωνιστή, ο οποίος προσπαθεί να ταιριάξει την καριέρα του ως γιατρού με αυτή του ποδοσφαιριστή, έστω και ερασιτέχνη, απογειώνει τη δράση του κόμικ.

τερματοφύλακας γιατρός φωτό

   Ο Λήπερ τρέχει συνεχώς μ’ ένα σακ βουαγιάζ στην πλάτη, προσπαθώντας να προλάβει και να βρει την ισορροπία του ανάμεσα στις πρωινές επικίνδυνες εγχειρήσεις στο νοσοκομείο και στις απογευματινές θεαματικές αποκρούσεις του στα αγωνιστικά τερέν. Οι πρύτανεις του νοσοκομείου ψάχνουν συνεχώς ευκαιρίες για να τον αποβάλουν από τη σχολή, επειδή δεν εγκρίνουν την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Ο Λήπερ έχει πάντα στο πλευρό του, και πιο συγκεκριμένα πίσω από την εστία του, τον πιστό οπαδό ‘’Καραμούζα Φλιν’’ και τα παιδιά του, και στον αγωνιστικό χώρο τον δεινό γκολτζή, Τζίμι Γουέρθ, τον οποίο τροφοδοτεί με φαρμακερές για τους αντιπάλους του, μακρινές μπαλιές.

   Ο Λήπερ με τα χρόνια και τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες οδηγεί την ομάδα του στην Α΄ εθνική κατηγορία, και παρόλες τις δελεαστικές προτάσεις που δέχεται από μεγαλύτερους συλλόγους, μένει για πάντα πιστός στην Μάνκαστορ Σίτι. Φτάνει κάποια στιγμή να αγωνιστεί μέχρι και στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Με το πέρασμα των χρόνων και αφού καταξιώνεται σαν γιατρός, ο Μπεν Λήπερ διορίζεται και σαν προπονητής της Μάνκαστορ Σίτι, όπου βέβαια και οδηγεί την ομάδα του σε άνοδο στη μεγάλη κατηγορία!

   Συνεχίζω με άλλη μια δημιουργία του σπουδαίου κομίστα Barrie Mitchell, το Σταρκ, ο μισθοφόρος ποδοσφαιριστής. Ο κεντρικός χαρακτήρας του κόμικ, ο Τζον Σταρκ, είναι ένας Άγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής, ένας κλασικός μισθοφόρος σέντερ φορ, με το νούμερο εννιά πάντα στην πλάτη. Ο Τζον Σταρκ, οξύθυμος και ατίθασος καθώς είναι, τσακώνεται με τη διοίκηση της ομάδας που αγωνίζεται, και αποφασίζει να ακολουθήσει μοναχική καριέρα, σαν μισθοφόρος ποδοσφαιριστής. Κάθε εβδομάδα δηλαδή αλλάζει συλλόγους και φανέλες, μόνο το εννιά στην πλάτη του παραμένει ίδιο, και πληρώνεται για τις υπηρεσίες του, ανάλογα με τα γκολ που πετυχαίνει. Και αν η ομάδα που τον έχει προσλάβει δεν κερδίσει, πράγμα σπάνιο, ο Σταρκ δεν δικαιούται αμοιβής. Αντίπαλοι ποδοσφαιριστές, συμπαίχτες και παράγοντες δεν τον συμπαθούν και τον αμφισβητούν έντονα γι’ αυτό που κάνει, παρόλα αυτά βέβαια κανείς τους δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το τεράστιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Ο Σταρκ πληρώνεται αδρά για τις υπηρεσίες του ταξιδεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Παρόλο που αυτό που κάνει μοιάζει ανήθικο, ο Τζον Σταρκ έχει τη δική του προσωπική ηθική και συχνά προσφέρει μέρος των πλουσιοπάροχων αποδοχών του σε φιλανθρωπίες!

Τζον Σταρκ φωτό

   Συνεχίζω με τη δημιουργία των  Frank Stuart Pepper και Joe Colquhoun, τον Ρόυ της Ρόβερς. Ο ξανθομάλλης επιθετικός της Μέλτσεστερ Ρόβερς, Ρόυ Ρέης, με το εννιά κι αυτός στην πλάτη, και την κόκκινη φανέλα με την κίτρινη ρίγα, έχει χίλιους τρόπους για να σκοράρει. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν κάθε φορά που σουτάρει, ξετινάζει τα αντίπαλα δίχτυα. Με τις βολίδες και τους κεραυνούς που εξαπολύει οδηγεί σταδιακά την ομάδα της Μέλτσεστερ στην κατάκτηση τίτλων στην Αγγλία και τελικά στην παγκόσμια καταξίωση. Ο Ρόυ Ρέης είναι ένας τύπος με αθλητικά προσόντα, ευγενικός και συγκροτημένος σαν προσωπικότητα, ένας γεννημένος αρχηγός με τα όλα του. Κάποια στιγμή παντρεύεται τη γραμματέα της ομάδας Πέννυ Λέιν, με την οποία αποκτούν και τρία παιδιά. Μετά τον γάμο του, σε ένα δυστύχημα με ελικόπτερο, το οποίο οδηγεί ο ίδιος, χάνει το αριστερό του πόδι και αποφασίζει να εργαστεί σαν μάνατζερ στην ιταλική ομάδα Μόντσα. Έπειτα από πολλές ακόμα εξωγηπεδικές περιπέτειες καταλήγει τελικά να γίνει ιδιοκτήτης της μεγάλης του αγάπης, της Μέλτσεστερ Ρόβερς.  

   Στο κόμικ Δύο απίθανοι γκολτζήδες, ένας γιγαντόσωμος Σκωτζέζος, πρώην βοσκός, ο Χάμις Μπάλφουρ, φοράει μια εξαιρετικά στενή ποδοσφαιρική στολή, και δεν αποχωρίζεται ποτέ τον τράγο του. Τα σουτ του είναι τόσο δυνατά, που είναι ικανά ακόμα και να σκοτώσουν όποιον βρεθεί στο διάβα τους. Ο Χάμις Μπάλφουρ ενώνει τις δυνάμεις του με έναν κοντούλη, παχουλό νοσηλευτή, τον Κέβιν Μάους, ο οποίος παρότι υστερεί σωματικά και φοράει γυαλιά, είναι απίστευτος ντριπλέρ και γκολτζής. Το μάλλον αταίριαστο και χιουμοριστικό κατά βάση αυτό δίδυμο, ξεκινά την καριέρα του με τα χρώματα της σκωτζέζικης Πρίνσες Παρκ, για να καταλήξει στην Γκλένγκοου Ρέιντζερς, με τα χρώματα της οποίας κατατροπώνουν οποιονδήποτε αντίπαλο έχει το θράσος να τους αντισταθεί. Η σειρά αυτή είναι δημιούργημα των Fred Baker και  Julio Sciaffino.

Συνεχίζεται…

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μανόλης Κατεινάς

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1975. Μεγάλωσα στον Ταύρο και κατάγομαι από την Απείρανθο της Νάξου.

Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιμορφώθηκα στην Αθλητική Δημοσιογραφία στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έχω επίσης γράψει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία και έχω συμμετάσχει σε πολλές συλλογές Ελλήνων λογοτεχνών.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares