Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 22:08

Ελένη Μεμετζή: Ένας «Μύθος» στη Θήρα

Του Δημήτρη Σταυρακάκη (Αλήθεια της Χίου).

MEMETZI STAY 1Μπορεί στην Σαντορίνη, να μην διαθέτουν τους οικονομικούς παράγοντες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας, όπως εδώ στο νησί μας και από τους οποίους οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών και όχι μόνο, περιμένουν στήριξη για να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις, αλλά φαίνεται ότι διαθέτουν πολύ όρεξη, διάθεση, θέληση, μπορεί να έχουν και άγνοια κινδύνου, αλλά και πάλι φθάνουν όλα αυτά στην συγκεκριμένη περίπτωση, που παρουσιάζουμε σήμερα.

Πριν από ένα χρόνο, λοιπόν, εκεί στην Σαντορίνη, σε έναν απο τους πιο διάσημους τουριστικά προορισμούς που έχει η χώρα μας παγκοσμίως, δεν υπήρχε καν ομάδα βόλει. Κατάφεραν όχι μόνο να δημιουργήσουν ομάδα που συμμετείχε επίσημα στο τοπικό πρωτάθλημα Κυκλάδων στις γυναίκες, αλλά παράλληλα να πανηγύρισαν και την άνοδο στην Α2, για 1η φορά στην ιστορία!. Ζούνε λοιπόν εδώ και λίγους μήνες το δικό τους όνειρο.

Μέχρι τώρα σε εθνική κατηγορία, οποιαδήποτε ομαδικού αθλήματος, μετρούσαν μόνο συμμετοχές, παλαιότερα του ιστορικού Πανθηραϊκού (μια απο τις πιο «άγριες» έδρες κάποτε..) στην Δ΄ Εθνική Κατηγορία στο ποδόσφαιρο.

Στην Σαντορίνη λοιπόν, τον Αύγουστο του 2012, ιδρύθηκε ο ΑΟ Θήρας, με στόχο να καλλιεργήσει το βόλει. Πριν από δυο χρόνια είχε ολοκληρωθεί και το Δημοτικό κλειστό γυμναστήριο του νησιού (χωριτικότητας 700 περίπου θεατών), κάτι που βοήθησε σημαντικά στην δημιουργία της ομάδας. Φιλοξένησε μάλιστα πριν λίγους μήνες και το φαϊναλ φορ του Κυπέλου Ελλάδος γυναικών, με το Δήμο του νησιού να καλύπτει όλα τα έξοδα της διοργάνωσης!.

Οι άνθρωποι του συλλόγου, μπόρεσαν και έφεραν εκεί για προπονήτρια, αλλά παράλληλα και παίκτρια, μια αθλήτρια, που ίσως ο χαρακτηρισμός «ιερό τέρας» του ελληνικού γυναικείου βόλει, είναι λίγος. Την Ελένη Μεμετζή. 14 συνεχόμενα χρόνια βασική παίκτρια στην εθνική ομάδα γυναικών και αρχηγός,  με πρωταθλήματα και κύπελλα στην Α1, κυρίως με την ομάδα των Βριλησσίων, που κάποτε πρωταγωνιστούσε στο γυναικείο βόλει.

MEMETZI STAY 2«Ήθελα να φύγω απο την Αθήνα, βαρέθηκα με την ποιότητα ζωής. 20 χρόνια έμεινα αρκετά νομίζω ήταν» λέει η 38χρονή πια Ελένη, που ήταν μια απο τις καλύτερες πασσαδόρους στην ιστορία του αθλήματος στην χώρα μας. Μου φαίνεται παράξενο όπου μια ομάδα από την Σαντορίνη, τις έκανε πρόταση και όχι απο τον τόπο της, από εκεί που ξεκίνησε την καριέρα της, τον Έβρο, καθότι γέννημα-θρέμα απο την Ορεστιάδα, που έχει βγάλει κορυφαίους παίκτες και παίκτριες στο άθλημα. «Μα απο εδώ μου έκαναν πρόταση, όχι απο την Αλεξανδρούπολη ή απο τα μέρη μου. Οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία για να ξεφύγω απο την Αθήνα», αναφέρει στην «Α.Χ.», αρχίζοντας παράλληλα να εξιστορεί την προσπάθεια που γίνεται εκεί στο νησί των Κυκλάδων: «εγώ πήγα για μόνιμη εγκατάσταση από τον περασμένο Νοέμβριο. Έγινε μια σοβαρή προσπάθεια από ομάδα, έστω και λίγο δύσκολα πήραμε τον τίτλο στις Κυκλάδες και μετά πήγαμε στα μπαράζ για την Ζ΄ Περιφέρεια που έγιναν εδώ στη Σαντορίνη και πήραμε την άνοδο. Για 1η φορά ανεβαίνει ομάδα από το νησί σε Α2. Ο κόσμος σε κάθε παιχνίδι ήταν κοντά. Το κλειστό χωράει 700 θεατές και φθάσαμε σε παιχνίδια να είναι 1000 και αρκετοί όρθιοι».

Υπογραμμίζει και την συμβολή του Δήμου του νησιού αλλά και το γεγονός ότι άρχισαν και ασχολούνται πολλά παιδιά με το βόλει: «Μεγάλη είναι η συμπαράσταση και στήριξη, που υπάρχει από τον Δήμο, που είναι κοντά στην προσπάθεια της ομάδας. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι εκτός απο την γυναικεία ομάδα, δουλεύουμε αρκετά καλά και σε αναπτυξιακό επίπεδο. Ήδη οι ακαδημίες έχουν 70 παιδιά, χωρίς να έχει γίνει ιδιαίτερη προσέγγιση των παιδιών μέσα απο τα σχολεία, κάτι που θα κάνουμε από τη νέα περίοδο».

Αργά και σταθερά βήματα

Η Ελένη Μεμετζή, πριν από 1,5 μήνα, όταν ολοκληρώθηκαν οι αγώνες μπαράζ, όπου ο ΑΟ Θήρας πήρε την 1η θέση και την άνοδο, ανακοίνωσε και το τέλος της καριέρας της, σαν παίκτρια.

«Τέλος δεν ξαναπαίζεις είπα στον εαυτό μου. Άλλωστε μην νομίζεις, είναι εύκολο,  ταυτόχρονα να είσαι παίκτρια και προπονήτρια.  Δεν γίνεται κάπου θα κάνεις λάθος» μας λέει, σημειώνοντας ότι δεν περίμενε να είναι τόσο δύσκολος αυτός ο συνδυασμός. Μάλιστα στα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος στις Κυκλάδες αλλά και στα μπαράζ, αφού έπαιζε εκείνη, είχε αναλάβει το κοουτσάρισμα της ομάδας, ο άλλοτε «πύργος» της εθνικής ανδρών και του Ολυμπιακού ο Σωτήρης Αμαριανάκης, που πήγε στη Σαντορίνη, για να είναι μόνο στους αγώνες, με την Ελένη να προπονεί την ομάδα τις υπόλοιπες ημέρες.

Στην Α2 τώρα, γνωρίζει τις δυσκολίες, τονίζοντας αρχικά ότι στόχος είναι: «Η παραμονή της ομάδας. Θέλουμε να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα. Να παίξουμε καλό βόλει και να φέρουμε παιδιά κοντά στο άθλημα. Να ευχαριστιόμαστε εμείς γι αυτό που θα δείχνουμε αλλά ο κόσμος, οικογένειες που θα έρχονται με τα παιδιά τους να παρακολουθούν τους αγώνες».

Ήδη η ομάδα έκανε την πρώτη της μεταγραφή. Την Αγγελική Βούβουλη απο τον Παγγεραγωτικό Λέσβου. «Χρειαζόμαστε και άλλες  μεταγραφές και ήδη η διοίκηση έχει αποφασίσει για την ενίσχυση. Αλλά παράλληλα, πέρα απο την στήριξη που υπάρχει από τον Δήμο, ήδη η ομάδα ψάχνει και για χορηγίες, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της Α2» τονίζει η προπονήτρια του ΑΟ Θήρας.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις ομάδες από την περιφέρεια, η επί σειρά ετών αρχηγός της εθνικής γυναικών, υποστηρίζει: «θεωρώ ότι οι μικρές πόλεις, ή κάποια νησιά, που εμφανίζονται να κάνουν καλές πορείες και να ανεβαίνουν στις εθνικές κατηγορίες, όπως εμείς, εδώ, Νάξος, Χίος ή η Λήμνος στους άνδρες, μπορούν να παραμένουν, αφού στις μικρές κοινωνίες, πιο εύκολα θα βρεθούν οι χορηγοί και οι υποστηρικτές σε σχέση με την Αθήνα».

MEMETZI STAY 3«Μεγάλο μπράβο στο Νηρέα»

Εγκωμιαστικά είναι τα σχόλια που κάνει για το Νηρέα Καρδαμύλων. Η παραμονή της ομάδας του νησιού μας, στην Α2  γυναικών, έχει κάνει φαίνεται αίσθηση στο χώρο του βόλει. Δεν είναι όμως και λίγο, να μιλάει μια παίκτρια του βεληνεκούς της Ελένης Μεμετζή, για το Νηρέα και τα κατορθώματα του.

«Μεγάλο μπράβο!. Πολλά συγχαρητήρια στα κοριτσια και στους προπονητές, που κατάφεραν να μείνουν στην κατηγορία» λέει, γνωρίζοντας μάλιστα και τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει η ομάδα, αφού στα Καρδάμυλα, δεν υπάρχει κλειστό και οι περισσότερες παίκτριες αναγκάζονται και μετακινούνται στη Χίο. «Είναι πολύ σημαντικό ότι η ομάδα, βασίζεται σε παιδιά από την περιοχή και μάλιστα οι περισσότερες είναι κορασίδες και νεάνιδες, όπως έχω πληροφορηθεί. Ότι καταφέρατε και μείνατε, έστω και δύσκολα όπως είδα, φανερώνει ότι γίνεται καλή δουλειά. Αρκεί να συνεχιστεί, όχι μόνο στην γυναικεία σας ομάδα, αλλά και στα τμήματα υποδομής, που βλέπω ότι στα νησιά του Αιγαίου, ο Νηρέας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο» υπογραμμίζει η Ελένη Μεμετζή.  εδώ

Σε άλλον όμιλο..

Το Αιγαίο λοιπόν θα εκπροσωπηθεί στην Α2 Βόλει γυναικών, με δυο ομάδες, στο νέο πρωτάθλημα. Τον νεοφώτιστο ΑΟ Θήρας και το δικό μας, τον Νηρέα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σχετικά με τον καθορισμό των ομίλων, μάλλον η ομάδα της Σαντορίνη, θα είναι στον άλλο όμιλο του Νότου και όχι μαζί με τον Νηρέα. Με 6 ομάδες απο την Αττική και 3 απο την Κρήτη. Η Ελένη Μεμετζή, λέει για το επίπεδο της κατηγορίας: «Εντάξει δεν είναι και πολύ υψηλό, αν εξαιρέσουμε κάποιες ομάδες 2-3, που θα μπορούσαν να παίξουν στην Α1. Παλαιότερα όταν έπαιζα εγώ στο ΖΑΟΝ στην Α2, το πρωτάθλημα της Α2, ήταν πιο δυνατό».

Θεωρεί ότι οι έδρες σε αυτό το πρωτάθλημα, παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και την κούραση που υπάρχει στις ομάδες των νησιών που μετακινούνται, συνέχεια: «Τα ταξίδια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι αρχικά το κόστος που πρέπει να βρούνε οι ομάδες να καλύψουν, αλλά και η κούραση που έχουν οι αθλητές που μετακινούνται, όταν πχ πηγαίνες συνέχεια με πλοίο. Το αντιμετωπίσαμε φέτος στο τοπικό, εδώ που οι μετακινήσεις έγιναν με πλοίο για την Σαντορίνη και στα άλλα νησιά που παίξαμε».

Σε όλα αυτά, επισημαίνει και το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Βόλει, δεν βοηθάει οικονομικά τις ομάδες στις μετακινήσεις. «Πρέπει να το ξανασκεφτούν εκεί στην ΕΟΠΕ. Στην Αθήνα, ειδικά οι ομάδες λόγω της οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο να βρούνε χορηγούς. Δεν θα επιβιώσει το βόλει, έτσι όπως πάνε τα πράγματα!».

26 χρόνια μεγάλης καριέρας!

Η Ελένη Μεμετζή, γεννήθηκε πριν 38 χρόνια στην Ορεστιάδα.

Ξεκίνησε βόλει 12 χρονών στην τοπική ομάδα της πόλης του Έβρου και στα 17 της, πήρε μεταγραφή για την Αθήνα στα Βριλήσσια, όπου αγωνίστηκε για 14 χρόνια!. Στην συνέχεια έπαιξε σε Μαρκόπουλο, Πανελλήνιο ΓΣ, Πανιώνιο, ΑΕΚ, ΖΑΟΝ, με απολογισμό 5 πρωταθλήματα Α1 Γυναικών και 4 Κύπελλα Ελλάδος!. Αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα γυναικών, για 14 χρόνια και υπήρξε και αρχηγός της. Πήρε την 10η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2002, συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και 3η θέση στην Ευρώπη με τα Βριλήσσια το 1999.

Από το πουθενά..

Πριν λίγα χρόνια, στο χάρτη του ελληνικού βόλει, δεν υπήρχε ομάδα από τις Κυκλάδες σε Α1 ανδρών, γυναικών.  Σήμερα, κατάφεραν, χωρίς να έχουν παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα, να υπάρχουν 3 ομάδες σε εθνικές κατηγορίες. Ο Φοίνικας Σύρου, με εντυπωσιακή πορεία τα τελευταία 5-6 χρόνια στην Α1 βόλει ανδρών (αγωνίζεται απο το 2010), πέρσι ήταν φιναλίστ στο τελικό του πρωταθλήματος και φέτος στην 5η θέση. Το 2011 πήραν το Λιγκ καπ της Α1.

Σε επίπεδο γυναικών, ο Πανναξιακός ανέβηκε για 1η φορά στην ιστορία του, στην Α1. Το κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε στη Νάξο, ήταν το βασικό ερέθισμα για να αναπτυχθεί το άθλημα. Αλλά και η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου εκεί στα Φηρά στην Σαντορίνη, φαίνεται ότι βοήθησε τον 3ο εκπρόσωπο των Κυκλάδων. Τον ΑΟ Θήρας, πρωτάρη, στην Α2 Γυναικών, που θέλει να παραμείνει σε αυτή!.

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares