Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013 10:14

Μουρογιάννης Βαγγέλης: Ποτέ δεν διεκδίκησαν αυτό που μας αναλογεί και μας αξίζει σαν Πάρος.

Αν η Πάρος έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο στο Μπάσκετ, αυτό οφείλετε σε μεγάλο βαθμό στον προπονητή του Μαρπησσαϊκού κ. Βαγγέλη Μουρογιάννη.

Για αυτό λοιπόν ήρθαμε σε επαφή μαζί του για να μάθουμε για το πριν, το τώρα και το μετά του Παριανού Μπάσκετ.

 

κ. Μουρογιάννη, το μπάσκετ για εσάς είναι τρόπος ζωής. Aπό μικρή ηλικία στην γενέτειρα σας πόλη τα Τρίκαλα, διακριθήκατε με την ομάδα του ΔΑΝΑΟΥ, με συμπαίκτες τους μεγάλους Ραντζιά, Μυλωνά και άλλους γνωστούς μπασκετομπολίστες που άφησαν εποχή. Πείτε μας δύο λόγια για τα πρώτα σας μπασκετικά βήματα αλλά και την εμπειρία σας δίπλα σε αυτούς τους κολοσσούς του μπάσκετ. «Τα πρώτα μου μπασκετικά βήματα ξεκίνησαν σε ηλικία 12 χρονών. Μόλις έχει ανεγερθεί το πρώτο κλειστό Γυμναστήριο στα Τρίκαλα και ένας οραματιστής και γνώστης του αντικειμένου ο κύριος Πολυγένης Δημήτρης ψάχνει στα σχολεία της πόλης για παιδιά να στελεχώσουν τον «ΑΟ ΔΑΝΑΟΣ» που έχει ιδρύσει. Η «χημεία». Το «δέσιμο» και η πολύ δουλειά αυτών των παιδιών κάνει τα επόμενα 5 χρόνια όλη τη μπασκετική Ελλάδα να μιλάει για μια ομάδα στα Τρίκαλα που σαρώνει τα πάντα ενώ οι παίκτες της είναι ακόμα παίδες και έφηβοι. Πρωταθλητές στα τοπικά πρωταθλήματα, Κυπελλούχοι Θεσσαλίας, Τρίτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων, Άνοδος στη Γ’ Εθνική κατηγορία, 2 συνεχείς χρονιές πρωταθλητές Ελλάδος στο πρωτάθλημα Λυκείων (Σχολικό), Ημιτελική φάση στο πρωτάθλημα εφήβων, Στελέχωση εθνικών ομάδων παίδων, εφήβων, μπαράζ για την άνοδο στη Β’ εθνική (τότε δεν υπήρχε Α2). Συστατικό όλων αυτών των επιτυχιών οι ατέλειωτες ώρες προπόνησης, ο δάσκαλος-προπονητής κύριος Τίκος Ιωάννης, η ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός από εμάς και η ομάδα πάνω από όλους. Ο Μυλωνάς ήταν το πειραχτήρι της ομάδας και ο άνθρωπος που όταν έχανε στο «διπλό» της προπόνησης έβαζε τα κλάματα. Δεν ήθελε να χάνει ποτέ. Τον Ρεντζιά μας τον έφερε στο γήπεδο ο πρόεδρος της ομάδας σε ηλικία 12 χρονών και ύψος 2,05 και μάλιστα μας ανακοίνωσε ότι σε 10 χρόνια θα παίζει NBA. Εμείς οι μεγαλύτεροι γελάσαμε γιατί βλέπαμε ένα παιδάκι που ούτε να τρέξει δεν μπορούσε καλά-καλά. Και όμως ο Ευθύμης το «ευγενικό παιδί» όπως τον λέγαμε με το πείσμα του και την επιμονή του κατάφερε να διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να είναι ένας από τους λίγους έλληνες που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ.»

paides-marpissas-2012-11

Στην Πάρο είστε ήδη 18 χρόνια στην αρχή ως ποδοσφαιριστής στον Αστέρα Μαρμάρων και στην συνέχεια ως προπονητής και παίκτης του Μπάσκετ στον Μαρπησσαϊκό. Ένα νέο τμήμα για την παριανή ομάδα που στην ουσία ξεκινήσατε εσείς και συνεχίζετε έως και σήμερα. Θα θέλατε να μας κάνετε μια ιστορική αναφορά; Πως έγιναν τα πρώτα βήματα και ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες; «Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας και ήρθα στην Πάρο δεν υπήρχε ομάδα μπάσκετ. Για να προπονούμε συμμετείχα με την ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα Μαρμάρων και ταυτοχρόνως έκανα προπόνηση μπάσκετ σε παιδάκια των Μαρμάρων και του Προδρόμου. Την ίδια χρονιά ο Μαρπησσαϊκός με πρωτεργάτη τον κύριο Τριβυζά Νικήτα την κυρία Περαντινού Μαρία και τον αείμνηστο Καλουδά έχουν μαζέψει παιδάκια της περιοχής και με προπονητή τον Δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου κύριο Λουκιανό Μιχάλη αποφασίζουν να κατεβάσουν το παιδικό τμήμα στο πρωτάθλημα Κυκλάδων. Μου γίνετε η πρόταση να αναλάβω προπονητής και παίχτης στο Ανδρικό τμήμα που θα κατέβαινα για πρώτη φορά στη Β’ τοπική κατηγορία Κυκλάδων. Πράγματι δέχτηκα με χαρά και το ανδρικό ανέβηκε κατηγορία στην Α’ τοπική. Την επόμενη χρονιά ο κύριος Λουκιανός μετατίθεται στην Αθήνα και έτσι αναλαμβάνω όλα τα τμήματα του Μαρπησσαϊκού.

basket-korasides marphssas-2012

Πολλές οι επιτυχίες με τον Μαρπησσαϊκό, Πρωταθλήματα, final four και διάφορά άλλα που δεν έτυχαν την ανάλογη στήριξη τότε για να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια σήμερα. Η Πάρος τόσα χρόνια χωρίς κλειστό γυμναστήριο και το μπάσκετ του Μαρπησσαϊκού τα τελευταία χρόνια να κρατιέται πραγματικά από 2-3 «ρομαντικούς» που αγαπούν το άθλημα. Θα θέλατε να μας πείτε τι έφταιξε και τόσα χρόνια η Πάρος δεν έχει αποκτήσει ακόμα κλειστό γήπεδο αλλά και για την «συρρίκνωση» του Μαρπησσαϊκού; «όλες οι επιτυχίες του Μαρπησσαϊκού δεν έτυχαν την ανάλογη στήριξη γιατί γινόταν πάντοτε εκτός του νησιού. Ποτέ κανείς δεν έβλεπε τα τμήματα μπάσκετ ν’αγωνίζονται στην Πάρο ούτε καν τις περισσότερες φορές και οι ίδιοι οι γονείς των αθλητών-τριών. Ακούγανε μόνο ότι ο Μαρπησσαϊκός βγήκε πρώτος στους παίδες, δεύτερος στις Κορασίδες τρίτος στους Άνδρες, όλοι λέγανε μπράβο. Κανείς όμως δεν είχε άμεση επαφή με την ομάδα και με τους αθλητές που την αντιπροσωπεύουν. Και όλα αυτά λόγω του κλειστού Γυμναστηρίου. Όταν δεν έχεις την έδρα σου και αναγκάζεσαι κάθε εβδομάδα να ταξιδεύεις στη Σύρο, στη Νάξο ή στη Σαντορίνη 1, 2 και 3 ημέρες ποιος θα σε ακολουθήσει και ποιος θα σε στηρίξει; Πιστεύω ότι για το κλειστό γίνανε πολλά λάθη από τους εκάστοτε στην Περιφέρεια και στη τοπική αυτοδιοίκηση που ποτέ δεν διεκδίκησαν αυτό που μας αναλογεί και μας αξίζει σαν νησί. Ο Μαρπησσαϊκός συρρικνώθηκε αναγκαστικά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Παρόλα αυτά οι 2-3 άνθρωποι που αγαπούν το μπάσκετ προσπαθούν να το στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις και να φέρουν κοντά και άλλους ανθρώπους που για μένα πιστεύω ότι αυτοί πρέπει να είναι οι γονείς. Γιατί οι γονείς θα πρέπει να είναι αυτοί που θα στηρίξουν τα παιδιά τους που αγωνίζονται και προπονούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες.»

korasides-marpissa-ermoupoli 2011

Ως προπονητής και άνθρωπος που αγαπάει το άθλημα, πιστευτέ ότι αν ο Μαρπησσαϊκός «φύγει» από την κλειστή κοινωνία του χωριού της Μάρπησσας και ανοίξει την αγκαλιά του σε όλη την ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση σε όλο το νησί, θα μπορούμε να μιλάμε για κάτι καλύτερο; Κάτι διαφορετικό από αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια; «Το μπάσκετ του Μαρπησσαϊκού πάντοτε ήταν ανοιχτό για όλο το νησί. Πάντοτε όλα αυτά τα χρόνια είχα αθλητές και αθλήτριες από την Παροικιά τη Νάουσα, την Αλυκή, τις Λεύκες τον Κώστο, Μάρμαρα αλλά τότε ήταν διαφορετικά γιατί ο γονιός μπορούσε να τα φέρει 2 ή 3 φορές την εβδομάδα στη Μάρπησσα για προπόνηση. Τώρα πια δεν μπορεί και να θέλει. Το άνοιγμα εμείς ήδη το είχαμε κάνει πρίν από 3 χρόνια τότε που ως βοηθός ο κύριος Καζακίδης είχε το τμήμα παίδων της Παροικιάς υπό την σκέπη του Μαρπησσαϊκού. Για να υπάρξει κάτι καλύτερο (και πάντα μιλάμε σε αγωνιστικό επίπεδο) πρέπει να υπάρχει πρώτα από όλα ο χώρος και ο χώρος είναι το κλειστό Γυμναστήριο. Εκεί δεν θα σε νοιάζει αν το χειμώνα έχει 8 Μποφώρ και βρέχει ή το καλοκαίρι έχει 30 βαθμούς ζέστη. Έτσι και η δουλειά του προπονητή γίνεται ευκολότερη και των αθλητών-αθλητριών ανεκτή και ευχάριστη.»

paides-marpissaikos-2011-2

Φέτος η άλλη ομάδα της Πάρου ο ΑΟΠ κατέκτησε το πρωτάθλημα Παίδων. Τόσο τα περισσότερα παιδιά όσο και τον προπονητή κ. Καζακίδη τους ξέρετε πολύ καλά αφού τους είχατε πριν λίγα χρόνια στην ομάδα σας. Πείτε μας δύο λόγια για την φετινή επιτυχία του ΑΟ Πάρου αλλά και για τον συνάδερφό σας κ. Καζακίδη. «Αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία για τον ΑΟΠ και το νησί μας η κατάκτηση του πρωταθλήματος παίδων στις Κυκλάδες αφού και ο σύλλογος της Παροικιάς δεν έχει όχι κλειστό Γυμναστήριο αλλά ούτε ανοιχτό γήπεδο με κανονικές διαστάσεις. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά στους διοικούντες που με σωστές κινήσεις και επιλογές ήταν πάντα δίπλα στους αθλητές τους και στον προπονητή τους.

Τα παιδιά τα γνωρίζω αφού ξεκίνησαν στα τμήματα του Μαρπησσαϊκού και μετά την επαναλειτουργία του ΑΟ Πάρου δόθηκαν με την συγκατάθεσή μου στον σύλλογο της Παροικιάς. Πρόκειται για αξιόλογο υλικό με παιδιά που έχουν δουλέψει πολύ εδώ και χρόνια. Το ταλέντο και τα προσόντα υπάρχουν και ελπίζω κάποια απ’ αυτά τα παιδιά να διακριθούν και να παίξουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες γιατί το αξίζουν.

Όσο για τον προπονητή τους κύριο Καζακίδη το πάθος η εργατικότητα και η δημιουργία συνιστούν την επιτυχία. Άλλωστε τον «Θοδωρή» τον θεωρώ πνευματικό μου παιδί.

anorymoi-marpissa-2-2013-2

Αρκετά χρόνια τώρα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το Τοπικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Πάρο. Πολλές οι συμμετοχές παικτών και ομάδων. Πια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο της οργάνωσης, των παικτών και των ομάδων που παίρνουν μέρος. «Το τοπικό πρωτάθλημα ξεκίνησε το 2002 σε συνεργασία του Μαρπησσαϊκού με το Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και άθλησης Πάρου. Ήταν μια σκέψη να διοργανώσουμε ένα πρωτάθλημα στα πλαίσια των εργασιακών πρωταθλημάτων μπάσκετ όπως γίνονται εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος. Αυτό το καταφέραμε και πλέον έχει γίνει θεσμός για το νησί μας και σημείο συνάντησης για όλους τους μπασκετικούς της Πάρου. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να είμαστε περίπου 8 με 10 ομάδες και ένα σύνολο αθλητών 100-150 ατόμων. Το επίπεδο της οργάνωσης θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο αν είχαμε ένα κλειστό Γυμναστήριο!.

Και Αν οργανωτικά ασχολιόντουσαν περισσότερο άτομα. Όπως ξέρουμε σ’αυτά τα ανεπίσημα πρωταθλήματα κάποιοι λίγοι τρέχουν για όλα και οι περισσότεροι κάνουν το χόμπι τους. Όλες οι ομάδες θα έλεγα ότι είναι αξιόλογες με αποτέλεσμα να υπάρχει ανταγωνισμός, ενθουσιασμός και έτσι αποκτά ενδιαφέρον το πρωτάθλημα και γίνεται σημείο αναφοράς και συζητήσεων για όσο διαρκεί. Οι αθλητές οι περισσότεροι έχουν αγωνιστεί σε συλλόγους πιο παλιά, κάποιοι συμμετέχουν γιατί αγαπούν το μπάσκετ και κάποιες χρονιές έχουμε και καταξιωμένους αθλητές όπως ο Φάνης Χριστοδούλου που είναι πια παριανός.»

dream team-marpissaikos-10-5-2013-1

Τι θα βελτιώνατε αν ήταν στο χέρι σας στο Τοπικό Πρωτάθλημα και τι διαφορετικό θα δούμε τη νέα σεζόν; «Για να υπάρχει βελτίωση σε κάτι θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες και οι συνθήκες στον τόπο που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι υπέρ μας. Πιστεύω ότι αν γίνουν περισσότερα κατάλληλα γήπεδα με φωτισμό και κανονικές διαστάσεις εκτός από το γήπεδο της Μάρπησσας και έτσι να φέρουμε πιο πολύ κόσμο στο άθλημα ν’ασχοληθούν περισσότεροι με τα οργανωτικά τη Διαιτησία και τη γραμματεία!

Και ίσως του χρόνου να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμα με περισσότερους αγώνες και για μεγαλύτερο διάστημα. Παρόλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε και μας δίνει μεγάλη χαρά και αυτό είναι το ίδιο το άθλημα, το ΜΠΑΣΚΕΤ.»

Ευχαριστούμε πολύ: «Εγώ σας ευχαριστώ»

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares