Μεγάλη η απογοήτευση για το Μπάσκετ στις Κυκλάδες

Μεγάλη η απογοήτευση για το Μπάσκετ στις Κυκλάδες

Όπως συμβαίνει παντού, έτσι και η τοπική Ένωση Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, αφού με δυσκολία βγάζει σε πέρας τα πρωταθλήματα που διεξάγει.

Του Σταύρου Μαυράκη

Ο πρόεδρος της ΕΣΚ Κυκλάδων, Γιάννης Κεράνης, μίλησε στον Σταύρο Μαυράκη για την «Κοινή Γνώμη» και δήλωσε απογοητευμένος με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στο μπάσκετ, κι αυτό φαίνεται και στις απαντήσεις που έδωσε, στα ερωτήματα που του θέσαμε. “Πρωταθλήματα ανάγκης” χαρακτήρισε τις τελευταίες δύο σεζόν, αφού όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΚ Κυκλάδων, όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα προσπαθούν με “νύχια και με δόντια” να τα βγάλουν εις πέρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νησιά κατά τη χειμερινή περίοδο δεν συνδέονται σωστά μεταξύ τους καθώς η ενδοεπικοινωνία των Κυκλάδων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Ένα ακόμη θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η τοπική ένωση του μπάσκετ είναι και η μικρή συμμετοχή των ομάδων. Στο πρωτάθλημα των ανδρών με αισιόδοξες προβλέψεις θα δηλώσουν συμμετοχή μόλις οκτώ ομάδες, όπου η μετακίνησή τους είναι τόσο δύσκολη που αναγκάζει την Ένωση, να δημιουργήσει δύο ομίλους (Βόρειο και Νότιο), ώστε να είναι πιο λειτουργικό το πρωτάθλημα. Ένα ακόμη πρόβλημα, αλλά μ' αυτό έχει μάθει να “ζει” το μπάσκετ, είναι αυτό της έλλειψης χώρων, καθώς υπάρχουν νησιά που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα και δεν έχουν κλειστό γυμναστήριο. Έτσι, η Ένωση αναγκάζεται να “τρέξει” τα πρωταθλήματα υποδομής, ώστε να μην τους βρει ο χειμώνας και οι ομάδες δεν μπορούν να παίξουν και αναγκάζονται τα εντός έδρας παιχνίδια τους να τα δίνουν σε γειτονικά νησιά που έχουν καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό το πρόβλημα το έχουν οι ομάδες από την Τήνο, την Μύκονο και την Πάρο. Στην Τήνο το κλειστό είναι σε καλό δρόμο, αφού έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και προχωρούν κανονικά. Στην Μύκονο υπάρχει η δέσμευση πως θα κατασκευαστεί κλειστό, αφού τα χρήματα έχουν δοθεί ή θα δοθούν από ιδιώτη, ενώ, στην Πάρο, οι τοπικοί φορείς έχουν στόχο τη δημιουργία κλειστού, ώστε να βάλει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των ομάδων της.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Κυκλάδων Γιάννης Κεράνης, μίλησε στην “ΚοινήΓνώμη” για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ένωση την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και πως αναμένει ο ίδιος να διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα. “Τα πρωταθλήματα μπάσκετ που διεξάγονται τα τελευταία δύο χρόνια, είναι πρωταθλήματα ανάγκης. Δηλαδή, προσπαθούμε με “νύχια και με δόντια” να κρατήσουμε το άθλημα στις Κυκλάδες, στον πιο δύσκολο ίσως νομό της Ελλάδος. Δεν υπάρχουν δρομολόγια, η κατάσταση ειδικά τον περσινό χειμώνα ήταν φοβερά δύσκολη. Δεν μπορούμε να συνδυάσουμε ομάδες κάποιων νησιών, αφού είναι αδύνατον να μετακινηθούν. Δηλαδή, οι ομάδες από την Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο, είναι δύσκολο να βρεθούν με τις αντίστοιχες από την Πάρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη. Οπότε αναγκαστικά χωρίζουμε το πρωτάθλημα σε δύο ομίλου, που αυτό δεν είναι καλό για τις ομάδες, αφού δεν ξεπερνούν τα τέσσερα σωματεία σε κάθε όμιλο και προσπαθούμε με ένα final four στο τέλος, να κλείσουμε όσο τον δυνατόν καλύτερα γίνεται το πρωτάθλημα. Είμαστε απογοητευμένοι μ' αυτήν την κατάσταση. Με την οικονομική κρίση οι ομάδες μειώνονται συνεχώς, όπως και τα δρομολόγια των πλοίων έχουν κι αυτά μειωθεί δραματικά. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ολοκληρώσουμε τα πρωταθλήματα” αυτά είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΣΚ Κυκλάδων.

Ο κ. Κεράνης συνέχισε λέγοντας για τις ομάδες που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα των ανδρών, αλλά και στα τμήματα υποδομής, “Στο πρωτάθλημα των ανδρών υπολογίζουμε ότι θα πάρουν μέρος με το ζόρι οκτώ ομάδες, όπου θα τις χωρίσουμε σε δύο ομίλους, δηλαδή τέσσερις στον Βόρειο και τέσσερις στο Νότιο όμιλο. Έχουμε σίγουρες μέχρις στιγμής τις ομάδες από τη Σύρο (2) και τη Νάξο (2). Από εκεί και πέρα, πλαισιώνονται από σωματεία της Πάρου, της Τήνου της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Έτσι, κάνουμε ένα μικρό πρωταθληματάκι, ανάμεσα σε τέσσερις ομάδες, με λίγα παιχνίδια και τα παιδιά διαμαρτύρονται συνεχώς, αφού μπορεί να παίξουν ένα παιχνίδι και το επόμενο να είναι σε ένα μήνα. Αν προσπαθήσουμε - και το προσπαθήσαμε τουλάχιστον προφορικά να το πετύχουμε- να κάνουμε δηλαδή έναν όμιλο, δεν μπορούμε με τίποτα να συνδέσουμε τις Κυκλάδες. Δηλαδή, η ομάδα από την Πάρο δεν μπορεί με τίποτα να παίξει με την αντίστοιχη της Μυκόνου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κάνουν τέσσερις διανυκτερεύσεις η κάθε ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο στην πράξη να γίνει, αφού κάποιο σωματείο θα αποσυρθεί ή δεν θα κατέβει στο παιχνίδι και τότε θα διαλυθεί όλο το πρωτάθλημα. Οπότε είμαστε σε μία λύση ανάγκης, με δύο ομίλους και λίγες ομάδες (τέσσερις). Στο τέλος με κάτι διασταυρώσεις προσπαθούμε να δώσουμε αίγλη στο πρωτάθλημα. Το final four ήταν πάρα πολύ καλό φέτος και το ίδιο ευχόμαστε να είναι και του χρόνου. Στα παιδοεφηβικά πρωταθλήματα, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού έχουμε περισσότερες ομάδες. Εδώ τα σωματεία φτάνουν τα δώδεκα και χωρίζονται πάλι σε δύο ομίλους. Όπως είπα, είναι καλύτερα τα πράγματα στα τμήματα υποδομής, αν και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι ότι οι ομάδες της Μυκόνου, της Τήνου και της Πάρου, δεν έχουν κλειστά γήπεδα. Έχουν μόνο ανοικτά γήπεδα, κι έτι προσπαθούμε να βγάλουμε τα παιχνίδια τους το Φθινόπωρο, πριν αρχίσουν οι βροχές. Γιατί, τον χειμώνα οι ομάδες αυτές αναγκαστικά να δίνουν τα παιχνίδια τους σε γειτονικά νησιά, εκεί όπου υπάρχουν κλειστά γυμναστήρια”.

Ο πρόεδρος της ΕΣΚ Κυκλάδων αναφέρθηκε και στο υπό κατασκευή κλειστό γυμναστήριο της Τήνου, “Είναι πολλά τα προβλήματα, ελπίζουμε τώρα και με το κλειστό της Τήνου να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, γιατί έχουμε μάθει ότι είναι σε καλό δρόμο και τελειώνει. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή τρέχουμε να προλάβουμε να γίνουν τα παιχνίδια που δεν έχουν κλειστό όσο πιο νωρίς γίνεται, γιατί το χειμώνα οι αγώνες διεξάγονται όπου υπάρχουν κλειστά γήπεδα”.

Για το αν υπάρχουν σκέψεις η ΕΣΚ Κυκλάδων να στείλει κάποιο κοινό έτοιμα με την ΕΠΣ, στις ακτοπλοϊκές εταιρίες για κάποια διευκόλυνση με τα δρομολόγια το χειμώνα, ο κ. Κεράνης είπε: “Δεν ξέρω αν μπορούν να βολέψουν τα δρομολόγια τόσο εμάς όσο και την ΕΠΣ Κυκλάδων, γιατί η ένωση του ποδοσφαίρου έχει περισσότερα σωματεία και περισσότερα νησιά. Σαφώς και θα κάνουμε κάποιο έτοιμα εμείς, αλλά κι αν υπάρξει και κάποιο άλλο έτοιμα για ενδοεπικοινωνία θα το υπογράψουμε. Νομίζω, ότι η ΕΠΣ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς, γιατί συμμετέχουν νησιά όπως η Σίφνος, η Σέριφος και η Μήλος. Βέβαια θα συνυπογράψουμε οποιοδήποτε έγγραφον αφορά την ενδοεπικοινωνία. Θα έρθουμε σε επαφή με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων τον Γιάννη Σιγάλα, ώστε να δούμε αν από κοινού μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πρέπει, να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την ενδοεπικοινωνία των νησιών.

Κακά τα ψέματα, στο μπάσκετ τα μπάτζετ είναι πολύ μικρότερα από αυτά του ποδοσφαίρου κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Βλέπουμε στο ποδόσφαιρο γίνονται μεταγραφές, δαπανώνται κάποια χρήματα, στα παιχνίδια τους υπάρχει κάποιο εισιτήριο σε αντίθεση με τους αγώνες μπάσκετ που όλα τα ματς είναι δωρεάν. Οι ομάδες μας δεν έχουν έσοδα από εισιτήρια. Έτσι, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα στη μετακίνηση μιας ομάδας μπάσκετ, από ότι για μια ομάδα ποδοσφαίρου”

επιστροφή στην κορυφή

Τσόπελας και επίσημα στον Πανθηραϊκό

Στην απόκτηση του Γιάννη Τσόπελα προχώρησε ο Πανθηραϊκός επιβεβαιώνοντας το...

Επιστροφή Ηλιόπουλου στις προπονήσεις-Αναχωρεί για Κρήτη το Σάββατο

Σήμερα θα συνεχιστεί η προετοιμασία της Θύελλας Καμαρίου με τον...

Εσωτερική μεταγραφή ο Τασουλής στον ΑΣ Ίου-Επιστροφή Γιάννη Δράκου στο δυναμικό

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η προετοιμασία του ΑΣ Ίου...

Τέλος ο Μάριος Δήμας από την Άνω Μερά

Ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας είναι πλέον...

Επείγουσα ενημέρωση για την Κάρτα Υγείας από την ΕΠΣ Κυκλάδων

Κατεπείγουσα ενημέρωση - υπενθύμιση προς όλα τα σωματεία της δύναμης...

Κυκλοφόρησε η ''Κάρτα Φίλων'' του Περσέα Σύρου

Ο Περσέας Σύρου συνεχίζει να παράγει πολύτιμο έργο στο Γυναικείο...

"Άσφαιρος" ο Πανθηραϊκός με ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ

ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ και Πανθηραϊκός αναμετρήθηκαν στο δεύτερο παιχνίδι του Μαρκομιχελάκειου...

Άρεσε παρά την ήττα ο Πανθηραϊκός στις Αρχάνες

Την ήττα με 1-0 από τον Γιούχτα γνώρισε ο Πανθηραϊκός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τέλος ο Μάριος Δήμας από την Άνω Μερά

Ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας είναι πλέον ο Μάριος Δήμας, που έλυσε κοινή συναινέση την συνεργασία του...

Επείγουσα ενημέρωση για την Κάρτα Υγείας από την ΕΠΣ Κυκλάδων

Κατεπείγουσα ενημέρωση - υπενθύμιση προς όλα τα σωματεία της δύναμης της απέστειλε η ΕΠΣ Κυκλάδων, που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ξεκινούν την προετοιμασία τους τα τμήματα της ΑΕ Σαντορίνης

Το παρκέ του ΔΑΠΠΟΣ θα πατήσουν από αύριο Δευτέρα 19 Αυγούστου τα μπασκετικά τμήματα της ΑΕ Σαντορίνης που ξεκινούν την...

Νέα διοίκηση στον Σύνδεσμο Διαιτητών μπάσκετ των Κυκλάδων

Αλλαγή σκυτάλης στον προεδρικό θώκο του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων ύστερα από τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν το σαββατοκύριακο (17,18/8).

Νάξος: Νέο μπασκετικό σωματείο με την επωνυμία Πανναξιακός ΑΟΚ

Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις στη Νάξο όσο αφορά...

Ξεκίνησαν τα «βάσανα» για τους παίδες και τους εφήβους του ΑΟ Πάρου [pics]

Άρχισαν τα δύσκολα για τα τμήματα παιδικού και εφήβων του...

Η ομάδα Coach νικήτρια του τουρνουά Μπάσκετ ''Κώστας Ψαρράς'' [pics]

Στο Φιλώτι δεν ξέχασαν και φέτος τη μνήμη του Κωνσταντίνου...

Και ο Γιάννης Βενιέρης στη διοίκηση του ΑΠΑΣ τα Φανάρια

Με ανακοίνωση του ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια γνωστοποιεί την ενσωμάτωση...

Μένει Νάξο ο Παναγιώτης Αθανασιάδης…

Κάτοικος Νάξου είναι πλέον ο Παναγιώτης Αθανασιάδης. Ο έμπειρος προπονητής...

Ανανέωσε και ο Βασίλης Βουτυρόπουλος με τα Φανάρια

Σε ακόμη μία σημαντική ανανέωση προχώρησε η διοίκηση του ΑΠΑΣ...

Ανανέωσε και ο Παναγιώτης Πολίτης με τα Φανάρια

Ένας - ένας από τους παίκτες που συνέβαλαν στην άνοδο...

Και... ντόπιο στοιχείο στην παρουσία του ΑΠΑΣ στη Γ΄Εθνική

Εκτός των μεταγραφών και των έμπειρων παικτών που έχει στις...