Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 19:39

Εκπέμπει SOS... το ποδόσφαιρο

Του Σταύρου Μαυράκη (Κοινή Γνώμη)

Θα υπάρχει ποδόσφαιρο την αγωνιστική περίοδο 2014-2015; Θα αντέξει τελικά ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός; Ερωτήματα σοβαρά που θα μείνουν αναπάντητα, αφού κανείς δεν μπορεί να πει κάτι με σιγουριά.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννης Σιγάλας και ο Γενικός Γραμματείας της Ένωσης, έριξαν την “βόμβα”, όμως κανείς από τους λιγοστούς εκπροσώπους των ομάδων δεν κατάλαβε γι' αυτό που ειπώθηκε στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Κυκλάδων. Δυστυχώς ο μικρός αριθμός ομάδων στις Κυκλάδες, δεν είναι ικανός να κρατήσει την Ένωση “ζωντανή”, με αποτέλεσμα η Ένωση να εξαρτάτε άμεσα από τις επιχορηγήσεις της ΕΠΟ και παλαιότερα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τα ποσά βέβαια που έρχονται – γίνεται πλέον με το “σταγονόμετρο” – είναι ικανά μόνο για να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα της Ένωσης.

Η “Κοινή Γνώμη” βρέθηκε με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννη Σιγάλα για μία συνέντευξη εφ' όλη της ύλης. Από την πλευρά του ο κ. Σιγάλας μίλησε για όλους και για όλα, είπε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν κρύφτηκε πίσω από το “δάχτυλό” του.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ποδόσφαιρο των Κυκλάδων και όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Το πιο ακραίο από όλα, όπως είπε και ο ίδιος είναι να μπει “λουκέτο” ή όπως καλύτερα τόνισε στην Γενική Συνέλευση να το “κλείσουν το μαγαζί”, αφού δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε αρχικά στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, στα γραφεία της Ένωσης, με τον αριθμό των ομάδων να είναι αρκετά μικρός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία στην Συνέλευση και δεν πάρθηκε κάποια απόφαση, παρά μόνο εγκρίθηκε ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός. Σε κάποια σημαντικά θέματα η Ένωση “αναγκάστηκε” να στείλει στις ομάδες ένα ερωτηματολόγιο - η προθεσμία του έληξε προχθές – όπου ζητούσε από τις ομάδες να απαντήσου σε τρία καίρια θέματα.

“Η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε ήταν η Ετήσια Τακτική, που προβλέπετε μέσα από το καταστατικό και γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο μήνα. Κοιτάμε η ημερομηνία διεξαγωγής της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης να είναι πάντα μετά το συμβούλιο της ΕΠΟ, ούτως ώστε αν έχουν παρθεί εκεί κάποιες αποφάσεις να μπορούμε να τις μεταφέρουμε και στη Γενική Συνέλευση. Γι' αυτό και πήγε η δική μας προς το τέλος Ιουνίου, καθώς την προηγούμενη ημέρα ακριβώς είχε Γενική Συνέλευση η ΕΠΟ. Τώρα όσον αφορά τη συμμετοχή των ομάδων στην Γενική Συνέλευση, δεν ήταν θέμα διάθεσης των σωματείων, τόσο θέμα συγκοινωνιών και κάποιον άλλων γεγονότων, όπως, ορισμένα σωματεία δεν είχαν εκλέξει ακόμη Διοικητικά Συμβούλια. Το κύριο όμως ήταν ότι δεν υπήρχαν πλοία. Δηλαδή, για να μετακινηθεί κάποιος από τη Νάξο προς τη Σύρο, έπρεπε να αλλάξει πέντε πλοία. Έτσι, δεν είχαμε εκπροσώπηση από τα σωματεία της Νάξου, της Σαντορίνης, της Μήλου και της Ίου. Γι' αυτό και είχαμε αυτό τον μικρό αριθμό, αν και είχαν δηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον 20 σωματεία”, αυτά είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σιγάλας, για τη μικρή συμμετοχή των σωματείων στην Γενική Συνέλευση.

“Όλα είναι ανοικτά”

* Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων, απάντησε στην ερώτηση για τα όσα είπε τόσο ο ίδιος όσο και το Γενικός Γραμματέας της Ένωσης κ. Χωριανόπουλος.

Κ. Σιγάλα στην Γενική Συνέλευση τόσο εσείς όσο και ο κ. Χωριανόπουλος αναφερθήκατε στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ένωση. Είπατε στα σωματεία αλλά μάλλον δεν το κατάλαβαν, ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση αυτή, του χρόνου ίσως χρειαστεί οι ίδιες οι ομάδες να συνεισφέρουν οικονομικά, ώστε να συνεχίσει η Ένωση να υπάρχει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βάλετε “λουκέτο”. Τι σημαίνει αυτό που είπατε; Το Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο κινδυνεύει με αφανισμό;

“Είναι καθαρά το οικονομικό κομμάτι. Αυτή βέβαια ήταν μία εντελώς δυσοίωνη πιθανή εξέλιξη, που ξεκινά από το γεγονός ότι, δεν υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση. Όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά δεν βλέπουμε και καμία πρόθεση να αλλάξει κι αυτή η τακτική. Αρχικά κατάργησε τις ετήσιες επιχορηγήσεις, στα Ερασιτεχνικά σωματεία. Δεν τα συμπεριλαμβάνει καθόλου στο τελευταίο πλάνο της, η Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Κάθε χρόνο έδινε το πενιχρό ποσό των 1.500-2.000 ευρώ στις ομάδες. Αυτά έχει να τα δώσει από το 2008-2009 και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καν στον προϋπολογισμό της. Στη συνέχεια, κάποια χρήματα που έδινε (ΓΓΑ) στην Ομοσπονδία για τις Ενώσεις, τα οποία ήταν μεταξύ 3.000.000 έως 4.000.000 ευρώ, αυτό το ποσό η ΕΠΟ το μοίραζε στις Ενώσεις. Για το 2013 το ποσό αυτό ανέρχεται στο 1.050.000 ευρώ, δηλαδή, είναι λιγότερο από το 1/3 και μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ. Επομένως, μένει ότι μπορεί να μας δώσει η Ομοσπονδία. Από την πλευρά της η ΕΠΟ, δηλώνει αδυναμία να δώσει από δικούς της πόρους στις Ενώσεις και αυτό ακριβώς μας κάνει να κάνουμε αυτές τις δυσοίωνες σκέψεις. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η πολιτική της ΕΠΟ και να φροντίσει να βγάλει μέσα από το δικό της προϋπολογισμό ένα ποσό, ούτως ώστε να ενισχύσει τις Ενώσεις, τουλάχιστον για τα λειτουργικά έξοδα. Η διοίκηση βέβαια της Ομοσπονδίας μέχρι σήμερα δεν μας έχει δείξει κάτι τέτοιο, αλλά ελπίζουμε ότι θα αλλάξει. Μία θετική εξέλιξη και ίσως η μοναδική που περιμένει το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, - για την είσπραξη κάποιον χρημάτων - είναι η πρόκριση της Εθνικής, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στα γήπεδα της Βραζιλίας. Αυτός ο λόγος είναι που μας κάνει να είμαστε πολλοί σφιγμένοι, γύρο από το μέλλον της Ένωσής και κυρίως του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου”.

* Όσο τραβηγμένες κι αν είναι αυτές αυτές οι σκέψεις, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο;

“Θα μπορώ να απαντήσω του χρόνου τέτοια εποχή. Όλα είναι ανοικτά”.

“Η ΕΠΟ δαπανά τα χρήματα που έχει σε άλλους σκοπούς”

* Πως γίνεται η ΕΠΟ να μην έχει να δώσει χρήματα στις Ενώσεις, από τη στιγμή που η Εθνική ομάδα από το 2004 πάει αρκετά καλά.

“Εγώ πιστεύω ότι έχει χρήματα, αλλά έχει άλλες προτεραιότητες και τα δαπανά σε άλλους σκοπούς. Δηλαδή, έχει άλλες προτεραιότητες, όπου εμάς μας βρίσκουν αντίθετους και γι' αυτό ακριβώς δεν περισσεύουν χρήματα. Για παράδειγμα, χωρίς να έχει προκριθεί η Εθνική μας ομάδα στην τελική φάση, έχουν γίνει 3-4 ταξίδια πολυμελών αποστολών στην Βραζιλία, για να δουν γήπεδα, ξενοδοχεία, κι άλλα πράγματα. Αυτά τα ταξίδια βέβαια θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει. Από την πλευρά μου εύχομαι κάτι να αλλάξει, αλλά με αυτά τα πρόσωπα δεν έχουμε και πολλές ελπίδες, όμως δεν μπορεί κάτι θα γίνει και θα βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, κυρίως για να μας δώσει μια προοπτική για το μέλλον. Όσον αφορά τα χρήματα που είπατε ότι έχει εισπράξει η Ομοσπονδία από το 2004 κι έπειτα, υπήρχε ένας σχεδιασμός που είχε μέλλον. Όντως, από το 2004 κι έπειτα η Εθνική πάει σε τελικές φάσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα της ΕΠΟ. Τότε είχε γίνει ένας σχεδιασμός με τη δημιουργία γηπέδων ώστε να βελτιώσει την εικόνα του ποδοσφαίρου. Αυτό δυστυχώς το πρόγραμμα, από τι 2009 κι έπειτα έχει μπλοκαριστεί και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Όντως χρήματα εισπράττονται, υπάρχουν χορηγίες και τηλεοπτικά, αλλά για το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν χρήματα”.

* Με τον ΟΠΑΠ τι γίνεται;

“Ο ΟΠΑΠ έχει σταματήσει εδώ κι ένα χρόνο τη χορηγία του στην ΕΠΟ. Όλα αυτά έγιναν με πρόφαση ότι ήταν σε φάση ιδιωτικοποίησης και δεν ήθελε να κάνει τέτοιου είδους συμφωνίες. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα θέματα, όπως δεν ήταν ευχαριστημένοι από τη συνεργασία τους με την Ομοσπονδία. Δεν γίνεται ο ΟΠΑΠ να μην είναι χορηγός της Εθνικής Ομάδος. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν χορηγός και των πρωταθλημάτων των μικτών. Ακόμα κι εκεί υπήρχε μία παρατυπία με τον ρουχισμό, καθώς η Ομοσπονδία είχε κάνει μία κουτσουκέλα. Το κλίμα τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο, δεν ήταν και το καλύτερο. Τώρα ο ΟΠΑΠ δεν έχει καμία χορηγική σχέσει με την ΕΠΟ”.

Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας, θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του κ. Σιγάλα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Κοινή Γνώμη"

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares