Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 10:38

Τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Του Σταύρου Μαυράκη «Κοινή Γνώμη»

Ο πρόεδρος τη ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννης Σιγάλας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του μιλά για τα οικονομικά δεδομένα των ομάδων, της Ένωσης και το νέο πρωτάθλημα. Ο πρόεδρος της Ένωσης, ακόμη αναφέρεται στον αριθμό των μικρών, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ομάδες με την ενδοεπικοινωνία.

Θεωρείται σωστό αυτό που συμβαίνει με τη Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τις ομάδες, δηλαδή, να τις επιβάλει να πληρώσουν τις όποιες οφειλές έχουν για να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα εκάστοτε πρωταθλήματα, την ίδια ώρα που ίδια δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στα σωματεία.

“Αυτή η ερώτηση έχει δύο σκέλη, το πρώτο είναι ότι το μέτρο αυτό είναι σωστό, γιατί δεν μπορούν τα σωματεία να κάνουν διάφορες παραβάσεις και στη συνέχεια να μην είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Ενώ κάποια άλλα σωματεία την ίδια ώρα να είναι συνεπή και τυπικά και να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχει μία αμφισβήτηση ως προς το ύψος των προστίμων, αλλά αυτά τα γνώριζαν από την αρχή και εκεί θα μπορούσε να υπάρχει μία καλύτερη διαχείριση. Αυτή η ιστορία δεν είναι τωρινή, κρατά τρία χρόνια. Τα σωματεία είχαν ενημερωθεί, καθώς ήρθε η λίστα με τις οφειλές και εμείς από την πλευρά μας κάναμε ένα μεγάλο αγώνα, ώστε να μην είναι άμεσος ο αποκλεισμός των σωματείων. Καταφέραμε και πετύχαμε να πάρουμε παράταση, έτσι ώστε τα σωματεία να δώσουν τα χρήματα με δώσεις. Πέρασε ένας χρόνος και δεν έγινε τίποτα. Το ίδιο καταφέραμε και την περσινή χρονιά, όμως και πάλι δεν έγινε τίποτα. Κάποια σωματεία έχουν συμμορφωθεί, δηλαδή, έχουν καλύψει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ κάποια άλλα, όχι. Τρίτη χρονιά δεν μας έδωσαν αυτή τη δυνατότητα και σωστά δεν μας την έδωσαν. Έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε πλέον διακανονισμό. Δεν μπορούν κάποια σωματεία να κάνουν διακανονισμό ότι κάθε μήνα θα καταβάλουν ένα ποσό μεταξύ των 200-300 ευρώ το μήνα και μετά να μην τον τηρούν. Δεν γίνεται να δέρνουμε ένα διαιτητή ή να κάνουμε επεισόδια και μετά να λέμε, δεν το έκανα εγώ, το έκανε ο προπονητής μου ή κάποιος φίλαθλος από την κερκίδα. Όλα αυτά έχουν γίνει, γιατί τα ίδια τα σωματεία έχουν αδρανήσει πάνω σ' αυτό το θέμα  και όταν φτάσουν στην κρίσιμη στιγμή, τότε αρχίζουν να διαμαρτύρονται”.

Πριν από μερικά χρόνια οι οφειλές προς τα σωματεία μέσα σε μία νύχτα είχαν διαγραφεί, παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι οι οφειλές προς τα σωματεία επανέρχονται αφού οι επιχορηγήσεις δεν δίνονται. Πιστεύεται ότι μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο πάλι φαινόμενο, δηλαδή, να παρθεί πάλι μία απόφαση που να διαγράφει τις οφειλές;

“Αυτό μπορεί να γίνει, αλλά να μην μπερδεύουμε τα δύο αυτά πράγματα. Το θέμα των επιχορηγήσεων είναι πάντα επισφαλείς, δηλαδή, ανάλογα με τα έσοδα που έχει η Ομοσπονδία, στέλνει στις Ενώσεις, ώστε στη συνέχεια να πάνε στα σωματεία και έχει άμεση εξάρτηση από την επιχορήγηση που παίρνει από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κι από τα χρήματα που δίνουν τα ίδια τα σωματεία από τις ποινές. Δεν σημαίνει ότι επειδή μου χρωστάς λεφτά, εγώ θα σε δέρνω. Μην μπερδεύουμε το ένα με το άλλο. Η ΕΠΟ δεν είναι κάτι επισφαλείς, δηλαδή, αν έχω σου δίνω, αν δεν έχω, δεν δίνω τίποτα. Υπάρχει ένα ποσό πάντα στον προϋπολογισμό, όμως αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα το εισπράξουμε κιόλας. Έτσι, οι οφειλές μπορούν να ξανά δημιουργηθούν. Εμείς από την πλευράς μας βάζουμε στον προϋπολογισμό μας αυτά τα χρήματα, τα οποίο βέβαια έχουν να τα πάρουν τρία χρόνια. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να δίνουμε κάποια λεφτά στα σωματεία, όπως κάναμε μέχρι και πέρσι, τα οποία ήλθαν από κάποιες άλλες οικονομίες. Φέτος, δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε κάτι στα σωματεία”.

Έχετε κάνει από την πλευράς σας κάποιες κινήσεις ούτως ώστε να εξασφαλίσετε κάποια χρήματα από την Ομοσπονδία; Ή καλύτερα έχετε έρθει σε συνεννόηση και με άλλες Ενώσεις, για να κάνετε κάτι από κοινού; 

“Έχουμε μιλήσει και με άλλες Νησιωτικές Ενώσεις, όχι με όλες, γιατί η κάθε μία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Υπάρχουν Ενώσεις που λόγο μεγέθους μπορούν να λειτουργήσουν, αφού έχουν έσοδα και μπορούν να τα βγάλουν πέρας μόνοι τους και δεν χρειάζεται να παρακαλούν την ΕΠΟ για να τους δώσει χρήματα. Αντίθετα οι μικρές Ενώσεις, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου της κατανομής των χρημάτων, αλλά μέχρι τώρα η Ομοσπονδία δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Δυστυχώς τόσο οι σημερινοί όσο και οι προηγούμενοι διοικούντες δεν ασχολήθηκαν με το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο”.

Κατά τη διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος αντιμετωπίσατε τεράστια προβλήματα, παρόλα αυτά, αυτό ολοκληρώθηκε μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους. Πως βλέπεται το φετινό πρωτάθλημα που αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως σε ότι αφορά την ενδοεπικοινωνία των νησιών.    

“Η απόφαση που πήραμε σε συνεργασία με τα ίδια τα σωματεία αποδείχθηκε προφητική και σωστή, δηλαδή, η ενοποίηση της κατηγορίας, αλλά περισσότερο η δημιουργία μικρών ομίλων. Όλα πήγαιναν πολύ καλά μέχρι δηλαδή τη στιγμή που ένα πλοίο της ενδοεπικοινωνίας, αποσύρθηκε ξαφνικά. Εμείς, εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς είμαστε έρμαια των συγκοινωνιών. Εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα με το συγκεκριμένο πλοίο, τα πρωταθλήματα θα είχαν κυλίσει ομαλότατα, αυτή η τρίμηνη αναταραχή στη συγκεκριμένη γραμμή, μας δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά τα σωματεία φέρθηκαν με τρομερή υπευθυνότητα, προς την Ένωση, αλλά και προς τα άλλα σωματεία και έκαναν διπλές και τριπλές μετακινήσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Για το νέο πρωτάθλημα δεν μπορώ να πω κάτι ακόμα, γιατί δεν υπάρχουν προβλέψεις για τις συγκοινωνίες. Πολλά ακούγονται αυτή τη στιγμή και μέχρι το Σεπτέμβρη δεν μπορούμε από την πλευράς μας να πούμε κάτι. Εμείς βαδίζουμε με βάση τα περσινά δεδομένα”.

Στην Γενική Συνέλευση ακούστηκε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η υποχρεωτική συμμετοχή μικρών αθλητών στην ενδεκάδα. Πριν από λίγες ημέρες η ΕΠΟ κατάργησε την υποχρεωτικότητα στην ενοποιημένη Γ' Εθνική, καθώς όπως ο κ. Τζανόπουλος αυτό μέτρο απέτυχε. Θα ήθελα να μου πείτε αν σκέφτεστε κάτι ανάλογο και δεν υπάρχει υποχρεωτική συμμετοχή μικρών στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας.

“Το τι είναι σωστό ή όχι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, γιατί θα πρέπει να υπάρχει γνώσει γενικά τι συμβαίνει. Δεν πρέπει να συνδέεται ή δεν πρέπει να δεσμεύει η προκήρυξη που κάνει η Ομοσπονδία με τις Ενώσεις. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει ανεξαρτησία. Αν απέτυχε το μέτρο των μικρών στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής, σ' αυτό ευθύνεται η ίδια η Ομοσπονδία, με τον τρόπο που τον κατάρτισε. Όταν είχαμε πει ότι οι μικροί που θα παίζουν στα σωματεία θα πρέπει να είναι γηγενείς, αν όχι από τις ίδιες ομάδες, τουλάχιστον από την ίδια Ένωση, δεν το είχε περάσει η ΕΠΟ κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η στρατιά νεαρών μισθοφόρων, που αλλοίωσε το σκοπό του μέτρου. Εμείς εδώ χρόνια εφαρμόζουμε αυτό το μέτρο και μάλιστα διαφέρει από αυτό της ΕΠΟ, γιατί είμαστε πάντα ένα χρόνο κάτω από της Ομοσπονδίας και μάλιστα πιστεύω ότι το μέτρο αυτό έχει μεγάλη επιτυχία. Τώρα, κατατέθηκαν προτάσεις στη Γενική Συνέλευση, η μία έλεγε να καταργηθεί και η άλλη να παραμείνει ή αν γίνεται να αυξηθεί σε τρεις ο αριθμός. Θα μελετήσουμε τις απαντήσεις των ομάδων στα ερωτήματα που τους στείλαμε και στη συνέχεια ανάλογα με αυτά που θα μας δώσουν θα τα εντάξουμε στην προκήρυξη του πρωταθλήματος”.

Γιατί να υπάρχει υποχρεωτικότητα αν ένα σωματείο θέλει να χρησιμοποιήσει περισσότερους από δύο ή τρις μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές; Το ρωτάω αυτό γιατί υπάρχουν σωματεία στις Κυκλάδες που δεν μπορούν να δημιουργήσουν τμήματα υποδομής, γιατί απλά δεν έχουν αρκετά παιδιά στο μέρος τους. Ενώ, κάποιες άλλες ομάδες έχουν από πίσω τους ακαδημίες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσα παιδιά θέλουν.

“Έχουμε διαπιστώσει ότι αν και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Δηλαδή, όλοι κυνηγούν το αποτέλεσμα και κανείς δεν κοιτά την ανάπτυξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και οι προπονητές να εμπιστεύονται τους ποδοσφαιριστές μεγάλης ηλικίας. Εγώ είμαι της άποψης της μείωσης των αθλητών που είναι πάνω από 35 ετών, παρά την κατάργηση αυτού του μέτρου. Τώρα, πραγματικά υπάρχουν δυσκολίες σε κάποιες περιοχές ή σε κάποια νησιά, που έχουν μόνο μία ομάδα και ο αριθμός των παιδιών είναι μικρός. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και ο προβληματισμός. Από την πλευρά μου αυτό που είπα στην Γενική Συνέλευση ήταν  ότι δεν μπορεί μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, να μην έχει τμήματα υποδομής. Εξάλλου στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής για να πάρεις μέρος θα πρέπει να έχεις τμήματα υποδομής. Τις πραγματικές δυσκολίες, ναι να τις δούμε, όπως έχουμε στην περίπτωση της Στενής, της Σερίφου που είναι ένα μικρό νησί και ναι αυτό να το καταλάβω. Δεν γίνεται μία ομάδα να κοιτά μόνο τη βιτρίνα και να μην βλέπει το ίδιος της το μαγαζί”.   

Του Σταύρου Μαυράκη «Κοινή Γνώμη»

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares