Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 10:07

Η “σφαίρα” των Κυκλάδων

Αν ζούσε στις Η.Π.Α και είχε κάνει τα... μισά που έχει καταφέρει ως τώρα στην καριέρα του θα ήταν ένας από εκείνους που θα κουβαλούσε την ταμπέλα του διαδόχου του Μάικλ Φέλπς.

Υπερβολή είπατε;Όχι, όταν μιλάμε για τον Βασίλη Λένια, ο οποίος έχει κατακτήσει 20 χρύσα μετάλλια (!) από το 2006 μέχρι και φέτος στο ετήσιο Παμπεριφερειακό Πρωτάθλημα Κολύμβησης για συλλόγους που προετοιμάζονται στη θάλασσα και πραγματοποιείται στην Ιτέα.

Άλλωστε ο νεαρός πρωταθλητής, όπως αποκάλυψε και στην συνέντευξη που παραχώρησε στο www.sportcyclades.gr, έχει ως πρότυπό του την “σφαίρα της Βαλτιμόρης” και θα ήθελε κάποτε να φτάσει στο επίπεδο που ήταν ο Αμερικάνος Ολυμπιονίκης.

Συνέντευξη στον Θέμη Λιουδάκη

Λένε πως “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”. Αυτό φαίνεται πως το γνωρίζει καλά ο Βασίλης Λένια που και στο φετινό Παμπεριφερειακό Πρωτάθλημα Κολύμβησης έγινε στην Ιτέα ήθελε να τα πάει καλά. Και όπως δείχνει το τελικό αποτελέσμα, όμως (3 χρυσά μετάλλια) ο νεαρός αθλητής πέτυχε και με το παραπάνω τον στόχο του.

“Κάθε χρόνο αποτελούν μία πρόκληση για εμένα οι αγώνες της Ιτέας, καθώς εκεί συμμετέχουν πολλοί καλοί κολυμβητές από πολλού σπουδαίους συλλόγους. Πάντα για εμένα είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό μου να καταφέρω μία καλή πορεία, όπως έκανα και φέτος”.

Η αλήθεια είναι πως λίγοι έχουν καταφέρει να φτάσουν τον εντυπωσιακό αριθμό των 20 χρυσών μεταλλίων που έχει ο Βασίλης από το 2006 (εξαίροντας το 2007 που δεν έδωσε το “παρών”) και έπειτα. Ωστόσο, το... μυστικό του που τον έχει οδηγήσει σε αυτά μόνο μυστικό δεν αποτελεί.

“Όπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και στην κολύμβηση το “μυστικό” δεν είναι άλλο από την σκληρή και επίπονη προπόνηση. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι τρεις προπονητές μου, αφού ο καθένας από την πλευρά του συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να κατακτήσω τα τρία χρυσά μετάλλια”.

Ωστόσο, κανένα από όλα αυτά δεν ήρθε εύκολα για τον 18χρονο κολυμβητή, αφού τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συναθλητές του από την Πάρο δεν μπορούν να προπονηθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα, αφού δεν υπάρχει κολυμβητήριο.

“Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο το έργο μας κατά την διάρκεια του χειμώνα. Η αλήθεια είναι πως στην Πάρο δεν έχουμε τα μέσα και τις εγκαταστάσεις που θα μας κάνουν να έχουμε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο σε σημαντικές διοργανώσεις. Οι εγκαταστάσεις που έχουμε στο νησί δεν είναι οι κατάλληλες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε αυτή την στιγμή είναι πως δεν υπάρχει κάποιο κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα το χειμώνα να μην μπορούμε να προπονηθούμε. Ωστόσο, ελπίζω πως κάποτε στο μέλλον θα δημιουργηθεί ένα για να εξηπηρετεί τις ανάγκες όλων όσων το χρειάζονται”.

Βέβαια, απορία πολλών είναι πώς γίνεται κάποιος να συνδυάζει υψηλές αποδόσεις στις πισίνες και παράλληλα να μην αφήνει πίσω τις σχολικές του υποχρεώσεις. Ο Βασίλης και εδώ έχει την απάντηση.

“Πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο, καθώς από την μία πλευρά έπρεπε να διαβάζω αρκετές ώρες, ενώ από την άλλη να ακολουθώ ένα ειδικό πρόγραμμα ξηράς, το οποίο είχαν ετοιμάσει οι προπονητές μου, ώστε να μείνω σε καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο, ήταν μία κουραστική και πιεστική χρονιά για εμένα, αλλά τελικά κατάφερα να τα πάω καλά και στους δύο τομείς”.

Παρόλα αυτά ο νεαρός αθλητής έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με συλλόγους της Θεσσαλονίκης για να φτάσει ακόμη πιο ψηλά στο μέλλον.

“Προς το παρόν είμαι σε επαφές με έναν σύλλογο από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η πορεία μου στο μέλλον θα δείξει που μπορώ να φτάσω. Βέβαια, από την πλευρά μου υπάρχει πολλή όρεξη και θέληση για σκληρή δουλειά, ώστε να φτάσω ακόμη πιο ψηλά στο μέλλον”.

Ενώ όταν ρωτήθηκε για το πρότυπο που έχει από το χώρο της κολύμβησης δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον Μάικλ Φέλπς.

“Όπως όλα τα παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση, έτσι και έγω έχω ως πρότυπό μου τον Μάικλ Φελπς, ενώ από την Ελλάδα θαυμάζω πολύ τον Γιάννη Δρυμωνάκο”.

Παράλληλα, ο Βασίλης Λένια θεωρεί πως όσα από τα νέα παιδιά ασχοληθούν με την κολύμβηση μόνο χαμένα δεν θα βγούν σε βάθος χρόνου.

“Θεωρώ την κολύμβηση ως το νούμερο ένα άθλημα τόσο σε θέμα παιδείας όσο και σε θέμα υγείας. Χωρίς δεύτερη σκέψη θα πρότεινα σε κάθε μικρό παιδί να ασχοληθεί με την κολύμβηση, είτε πρόκειται να κάνει πρωταθλητισμό, είτε πρόκειται να ασχοληθεί ερασιτεχνικά, αφού τα οφέλη που θα έχει και στις δύο περιπτώσεις θα είναι πολλά”.

Ενώ όταν ρωτήθηκε για το που θα αφιέρωνε τα τρία φετινά του μετάλλια απάντησε.

“Σε όλα τα παιδιά της ομάδας, στους προπονητές και σε όλους τους φορείς του συλλόγου που μας βοήθησαν όσο μπορούσαν, προκειμένου να τα πάμε καλά στους αγώνες της Ιτέας. Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στους τρεις προπονητές μου. Την Βίκυ Πολίτη, τον Θοδωρή Καζακίδη και τον Νέστωρα Γκίκα, οι οποίοι με βοήθησαν σημαντικά, ώστε να πετύχω τους στόχους μου”.

Ο Βασίλης στο τέλος της συνέντευξης δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός πως το κράτος συνεχώς μειώνει τα χρήματα που πάνε στον υγρό στίβο, παρά το γεγονός πως υπάρχουν αρκετές επιτυχίες σε αυτόν.

“Κανονικά θα έπρεπε να δίνονται χρήματα για να πάει η κολύμβηση όλο και πιο ψηλά. Ωστόσο, βλέπουμε πως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, αντί να ανοίγουν κολυμβητήρια που θα είναι εκσυγχρονισμένα παρατηρούμε κολυμβητήρια τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας να κλείνουν. Δεν υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από την Πολιτεία. Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που πρέπει να έχει περισσότερη προβολή. Τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τα ΜΜΕ”.

 

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares