Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2017 00:52

Ο Δώνης πήγε στη Μπλάκμπερν στις 5/6/96, τα γεγονότα σαν σήμερα

Πιστοί στο καθιερωμένο ραντεβού των γεγονότων που έχουν γίνει στον αθλητισμό σας παρουσιάζουμε τι έγινε σαν σήμερα 5/6/2017.

Ήταν το τέλος της σεζόν 1995-1996, όταν ο Παναθηναϊκός είχε μόλις διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη και στο Τσάμπιονς Λιγκ, με σπουδαιότερο «παράσημο» το «διπλό» στο Άμστερνταμ επί του Άγιαξ με 0-1 με το γκολ του Κρίστοφ Βαζέχα.

Μαζί με το γκολ του Πολωνού, όλοι θυμούνται και την κούρσα του Γιώργου Δώνη και την ασίστ του Έλληνα μέσου. Το «τρένο» διέσχισε το μισό γήπεδο, πριν πασάρει την κατάλληλη στιγμή στον επιθετικό του «τριφυλλιού», με το πλασέ και τον πανηγυρισμό του με τα χέρια ψηλά να μένει αξέχαστη στους φίλους της ομάδας.

Φυσικά η πορεία του Παναθηναϊκού στα «αστέρια» και η απόδοση του Δώνη έστρεψαν τα βλέμματα απ' όλη την Ευρώπη πάνω του. Πλέον, με το νόμο Μποσμάν, που έμελλε να αλλάξει θεμελιωδώς τις μεταγραφικές συνήθειες των ευρωπαϊκών ομάδων και τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο της Γηραιάς Ηπείρου, ήταν καθεστώς. Έτσι, ο Έλληνας μέσος πέρασε στην ιστορία.

Στις 5 Ιουνίου του 1996, στα 26 του χρόνια, ο Γιώργος Δώνης έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έκανε χρήση του νόμου Μποσμάν και έφυγε για το εξωτερικό. Η ομάδα που τον απέκτησε ήταν η Μπλάκμπερν, προσφέροντας του συμβόλαιο που ξεπέρναγε το 1 δισεκατομμύριο δραχμές, δηλαδή περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό – ρεκόρ για την εποχή! Πλέον ο Δώνης ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής και ο πρώτος ποδοσφαιριστής απ' τους 20 (έως σήμερα) που έχουν παίξει στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ.

Αναλυτικά τα γεγονότα

1996 - Ο Γιώργος Δώνης υπογράφει 3ετές συμβόλαιο με την Μπλάκμπερν έναντι 1,1 δις δρχ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών καθώς και ο πρώτος Έλληνας που θα αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ.

1996 - Συμφωνείται σε συνάντηση ΕΠΑΕ-ΠΣΑΠ υπό την εποπτεία της ΕΠΟ, από την 1/7/96 που ξεκινά η μεταγραφική περίοδος, να ισχύσει η ελεύθερη και απεριόριστη κίνηση κοινοτικών παικτών στην ελληνική επικράτεια. Κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει στο δυναμικό της 4 μη κοινοτικούς παίκτες από τους οποίους θα χρησιμοποιεί 3 σε κάθε αγώνα καθώς και ελεύθερο αριθμό επαγγελματιών. Καταργείται ο θεσμός του ημιεπαγγελματία, απελευθερώνονται τα συμβόλαια και δημιουργείται κανονισμός μέσω του οποίου θα προβλέπεται το ποσό, που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ΠΑΕ στα ερασιτεχνικά σωματεία για απόκτηση ποδοσφαιριστών. Οι μεταγραφικές περίοδοι παραμένουν 1-15/1 και 1-15/7 κάθε χρόνο.

1999 - Η Βούλα Τσιαμίτα του Πανελληνίου Γ.Σ. κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14,94 μ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Bruno Zauli που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

1999 - Ο Gheorghe Hagi δίνει τον αποχαιρετιστήριό του αγώνα με την εθνική ομάδα της Ρουμανίας εναντίον της Ουγγαρίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2000. Ο Hagi λαμβάνει σαν δώρο ένα άλογο ιπποδρόμου με το όνομα Luciano Pavarotti και δίνει το όνομά του σε ένα νέο γλυκό που θα φτιάξει ο ζαχαροπλάστης Ilje Conca.

2002 - Ακριβώς 32 χρόνια χρειάστηκε για να στεφθεί και πάλι πρωταθλήτρια η ΑΕΚ στο μπάσκετ, που καταφέρνει να ανατρέψει το 2-0 του Ολυμπιακού. Μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλη την διάρκεια της περιόδου ήταν οι Έλληνες παίχτες, που σήκωσαν την ομάδα στις πλάτες τους.

2003 - Το 50ο Ράλλυ Ακρόπολις, ο σκληρότερος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος, ξεκινά. Στο ράλι είχαν δηλώσει συμμετοχή 90 αυτοκίνητα, αλλά τελικά ξεκίνησαν 82. Θριαμβευτής στο «Χρυσό» 50ό Ράλλυ Ακρόπολις είναι ο Μάρκο Μάρτιν με Ford Focus, ο οποίος πανηγυρίζει την πρώτη νίκη της καριέρας του σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Ισπανός Κάρλος Σάινθ με Citroen Xsara και την τρίτη ο Νορβηγός Πέτερ Σόλμπεργκ με Subaru Impreza. Από τους Έλληνες, 14ος είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου με Ford.

Γεννήσεις

1951 - Αλέκος Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

1955 - Ντίνος Κούης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1976 - Γιάννης Γιαννούλης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1978 - Φερνάντο Μέιρα, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής

1979 - Στέφανος Κοτσόλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Κατηγορία Σαν σήμερα

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares