Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2017 00:19

Η «επική» ανατροπή της ΑΕΚ που της έδωσε το πρωτάθλημα

Ήταν 5 Ιουνίου του 2002 όταν η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα κόντρα στον Ολυμπιακό και έγραψε ιστορία κάνοντας μια επική ανατροπή.

Όλα έδειχναν ότι η ομάδα του Πειραιά βρισκόταν κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, λογαριάζοντας όμως χωρίς την... καρδιά της ΑΕΚ.

Η πίστη του Ολυμπιακού ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Προερχόταν από την πρόκριση κόντρα στον, πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό και έκανε το μπρέικ μέσα στο ΟΑΚΑ με 74 – 82 στο πρώτο παιχνίδι της σειράς.

Η νίκη μέσα στο ΣΕΦ στον επόμενο αγώνα με 75-70 έκανε τον Ολυμπιακό ακλόνητο φαβορί, με την καλή ψυχολογία των «ερυθρόλευκων» μάλλον να γυρνάει εναντίον τους.

Εκεί, ήταν το σημείο που όλα άλλαξαν και η ΑΕΚ αποφάσισε ότι θα κατακτήσει αυτό το πρωτάθλημα.

Το πρώτο βήμα θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός θα πάει με το μυαλό του στην φιέστα και θα υποστεί την ήττα με 85-78.

Η ΑΕΚ θα καταφέρει να σοκάρει ολοκληρωτικά τους ερυθρόλευκους παίρνοντας μαι σπουδαία νίκη στο Φάληρο, επικρατώντας με 60-61 και γυρνώντας την σειρά και πάλι «σπίτι» της.

Όλα έχουν αλλάξει πλέον. Η ΑΕΚ έχει καταφέρει να σοκάρει τον Ολυμπιακό και βρίσκεται κοντά σε μια τεράστια ανατροπή που θα της δώσει έναν σπουδαίο και μάγκικο τίτλο, κάτι που μερικές ημέρες πριν φάνταζε τουλάχιστον αδύνατο.

Ήταν 5 Ιουνίου και το ΟΑΚΑ «φόρεσε» τα καλά του για να υποδεχθεί ένα σπουδαίο παιχνίδι.

Ο Κακιούζης, ο Ντικούδης και οι άλλου κιτρινόμαυροι ήταν αποφασισμένοι να τελειώσουν αυτό που είχαν καταφέρει και τίποτα δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο.

Η ΑΕΚ με πολύ καλό μπάσκετ και με ψυχολογία νικητή δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης ακόμα και όταν ο Ολυμπιακός έκανε την αντεπίθεση του.

Το πρώτο ημίχρονο βρήκε την εξαιρετική ΑΕΚ που έπαιζε με συγκέντρωση να προηγείται με 43 – 31. Στο 2ο δεκάλεπτο η «Βασίλισσα» έπαιξε το μπάσκετ της και κατάφερε να αλλάξει την μορφή του αγώνα.

Με πολλές επιλογές στην επίθεση, χτύπησε όλες τις αδυναμίες του Ολυμπιακού κάνοντας σερί που έφτασε μέχρι και το 16-4.

Από την άλλη πλευρά, οι ερυθρόλευκοι έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν και δυσκολεύονταν να βρουν τον δρόμο για το αντίπαλο καλάθι με το σκορ πριν την λήξη του ημιχρόνου να φτάνει μέχρι και το 42-28.

Ο Ολυμπιακός βγήκε από τα αποδυτήρια με σκοπό την ανατροπή.

Εκεί που η ΑΕΚ έμοιαζε να «αγκαλιάζει» την νίκη και τον τίτλο ο Ολυμπιακός έκανε την τελευταία του προσπάθεια να μείνει στο παιχνίδι και να κερδίσει τον τίτλο.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν εντυπωσιακή 3η περίοδο κατάφεραν να μαζέψουν την διαφορά και να πλησιάσουν την ΑΕΚ στους πέντε πόντους.

Ένα λεπτό μετά την έναρξη της τρίτης περιόδου, η ΑΕΚ μπήκε δυνατά και με σερί 5-0 έκανε το 48-31 (+17, στο 21).

Ο Τόμιτς ωστόσο δεν πτοήθηκε και με απαντήσεις από τα 6 και 25μ. μείωσε στο -12 (48-36).

Στο μεταξύ, τα πράγματα έδειχναν καλύτερα για τους «ερυθρόλευκους» μετά την απουσία σέντερ κάτω από το καλάθι της ΑΕΚ, αφού ο Μπετς είχε συμπληρώσει 4 φάουλ και τραβήχτηκε στον πάγκο.

Ο Τόμιτς  με 3 στα 3 τρίποντα μείωσε στους -5, και έκανε το 56-51, που ήταν και σκορ της τρίτης περιόδου.

Στην τελευταία περίοδο, ο Ολυμπιακός ισορρόπησε το παιχνίδι και το ντέρμπι ήταν γεγονός. Ο Τόμιτς ήταν... καυτός και ένα λεπτό μετά την έναρξη μείωσε στους έξι, κάνοντας το 4 στα 4 τρίποντα, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Ρισασέ, ο οποίος με δύο εύστοχα τρίποντα από την περιφέρεια ισοφάρισε (59-59, στο 33).

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε όταν ο Ντε Μιγκέλ, έκανε το 61-59 υπέρ του. 

Τα 32 χρόνια που είχε μείνει η «βασίλισσα» μακρυά από τον τίτλο, ήταν πολλά.

Η ΑΕΚ έδειξε ότι έχει σφυγμό και με πρωταγωνιστή τον Χατζή και με σερί 20-9, έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό και την προσπάθεια του.

Η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα, η ΑΕΚ έχτισε και πάλι διαφορά στο τελικό 79-70. Όσα ακολούθησαν αποτελούν μέρος μιας «χρυσής» ιστορίας που γράφει ότι η ΑΕΚ έγινε πρωταθλήτρια το 2002 με μια «επική» ανατροπή.

Τα δεκάλεπτα: 16-14, 43-31, 56-51, 79-10.

ΑΕΚ (Σάκοτα): Ζήσης 2, Κακιούζης 12 (2), Χόλντεν 14, Ντικούδης 23 (1), Χατζής 20 (3), Μπετς 3, Κικίλιας, Μπιλμπά 4, Παντελιάδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σούμποτις): Τόμιτς 15 (4), Αμανατίδης 11, Ντε Μιγκέλ 10, Παπανικολάου 7, Μπουντούρης 3 (1), Ρισασέ 17 (4), Φέμερλινγκ 2, Νικαγκμπάτζε 5 (1), Παπαλουκάς 1

Πηγή: gazzetta.gr

Κατηγορία Σαν σήμερα

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares