Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 12:14

11 Απριλίου 1996… Το πρώτο ευρωπαϊκό στο Παρίσι

Πριν 25 χρόνια ήταν Μεγάλη Πέμπτη. Μία πολύ Μεγάλη Πέμπτη για το ελληνικό μπάσκετ...

Ένα τέταρτο του αιώνα πέρασε και φαίνεται σαν χθες. Επέτειος για τον Παναθηναϊκό σήμερα 11 Απριλίου, 25 χρόνων, από το πρώτο του ευρωπαϊκό. Το πρώτο δικό του, το πρώτο κύπελλο Πρωταθλητριών για την Ελλάδα.

"Καταραμένο" γιατί είχαμε προσπαθήσει σε έξι Final Four σαν χώρα να το σηκώσουμε και είχαμε αποτύχει και τις έξι. Μια αποτυχία που κάθε φορά είχε κάτι από σενάριο ταινίας.

2 2 768x509

Το... σωτήριο έτος 1996 ο Παναθηναϊκός έσπασε το ρόδι και έθεσε τα θεμέλια της δικής του μετέπειτα αυτοκρατορίας. Το διχτυοτό που προσπάθησε να πάρει τρεις φορές ο Άρης, μια ο ΠΑΟΚ και δυο φόρες, σε τελικό μάλιστα, ο Ολυμπιακός πλέον ήταν στην τροπαιοθήκη του ελληνικού μπάσκετ.

5 3

Ο Ολυμπιακός απουσιάζει από το Παρίσι-τόπος διεξαγωγής του Final Four-και όλα μοιάζουν ιδανικά για τους "πράσινους", αφού δεν θα έχουν το άγχος της νίκης πάση θυσία στο ντέρμπι. Άνετη επικράτηση στον ημιτελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και πλέον εμπόδιο η απόλυτη λούζερ τότε του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η Μπαρτσελόνα.

Ο τελικός κυλούσε ομαλά και σχεδόν 3 λεπτά πριν τη λήξη ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά 11 πόντους. Τότε ήταν δύσκολο να ανατραπεί με την ίδια ευκολία που βλέπουμε σήμερα ένα ματς με τέτοια διαφορά.

7 3 768x384

Η Μπαρτσελόνα το κατάφερε και τα φαντάσματα του ελληνικού μπάσκετ έκαναν την εμφάνιση τους και πάλι. Μακαντού, Μαγκί. Ιακοπίνι, Τόμπσον και Αρλάουσκας είχαν μπει στο σώμα των παιχτών της Μπαρτσελόνα.

8 2

Όμως τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού έμελλαν να είναι ατέλειωτα , δραματικά και παραπάνω από το κανονικό. Πολλά έχουν γραφτεί από τότε.

Η τάπα του Βράνκοβιτς που βρήκε ταμπλό πρώτα σε αντιδιαστολή ότι η φάση δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καν αφού η επίθεση του Παναθηναϊκού είχε λήξει, το 30αρι μηδένισε και μαζί το κεντρικό χρονόμετρο, αλλά η φάση έτρεξε κανονικά βγάζοντας τον Μοντέρο μόνο του με το καλάθι.

10 1

Η ουσία είναι ότι το ματς τέλειωσε, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη (67-66) και μαζί το τρόπαιο που θα κατάφερνε να πάρει άλλες πέντε φορές ο ίδιος και άλλες τρεις ο Ολυμπιακός. Η... κατάρα έσπασε και μια δυναστεία δημιουργήθηκε μέσα από δυσκολίες που τελικά ίσως άξιζαν για την στιγμή αυτή.

13

Κατηγορία Σαν σήμερα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Όταν ο Πανιώνιος έγραφε ιστορία…

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares