Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 15:06

Η τοποθέτηση του ΠΑΣΑΠ στη ΓΣ της ΕΟΠΕ

Το «παρών» στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης έδωσε σήμερα ο ΠΑΣΑΠ, αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκληση της ομοσπονδίας.

Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησε ο πρόεδρος Γιάννης Αχιλλεόπουλος ο οποίος τοποθετήθηκε από το βήμα της αίθουσας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Γιάννης Αχιλλεόπουλος παρουσίασε το πλαίσιο προτάσεων του ΠΑΣΑΠ για το αύριο του ελληνικού βόλεϊ που περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:

- Μετατροπή της Α1 Γυναικών σε επαγγελματική υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ

- Άμεση αύξηση των ομάδων της Volleyleague Ανδρών σε 12 από την επόμενη σεζόν

- Ενίσχυση της έμπρακτης στήριξης τον Έλληνα αθλητή

- Ανοικτή διαβούλευση όλων των φορέων για τη κατάστρωση αναπτυξιακής στρατηγικής

- Ενίσχυση από την ΕΟΠΕ του προγράμματος ψυχικής υγείας

- Εκπαίδευση των διοικητικών στελεχών

- Ενίσχυση της Διπλής Καριέρας των αθλητών/τριών για τη ζωή μετά τον αθλητισμό

- Ένθερμη συνεργασία ΕΟΠΕ-ΕΣΑΠ-ΠΑΣΑΠ κατά της χειραγώγησης των αγώνων

- Συντονισμός για την πάταξη της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό

- Καθολική στήριξη των τμημάτων της Εθνικής μας Ομάδας που είναι ο καθρέπτης του αθλήματός μας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του προέδρου του ΠΑΣΑΠ:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

εκλεκτά μέλη του Δ.Σ και αγαπητοί εκπρόσωποι των σωματείων.

Αρχικά αφού εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, θέλω να ευχαριστήσω την ομοσπονδία για τη δυνατότητα που μας δίνεται να απευθύνουμε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

Σε μία χρονική συγκυρία που η χώρα δοκιμάζεται και πάλι, πενθεί τους δεκάδες νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς μάλιστα εξέρχεται ήδη πληγωμένη από τη μακρά περίοδο της πανδημίας, η οποία άφησε βαθύ αποτύπωμα σε όλους τους τομείς, οικονομικής και αθλητικής δραστηριότητας και φυσικά και στο άθλημά μας.

Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι απαιτείται ενωτική διάθεση, αλληλοκατανόηση, συσπείρωση και συμπόρευση όλων των εμπλεκομένων με αποκλειστικό στόχο την ενδυνάμωση της ελληνικής πετοσφαίρισης.

Γι’ αυτό και εκλαμβάνουμε τη σημερινή μας παρουσία ως ευκαιρία, να υπογραμμίσουμε με σαφήνεια, ότι ο ΠΑΣΑΠ, θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια, πιστεύοντας ακράδαντα ότι βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο, έχουμε κοινές επιδιώξεις και επομένως η ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να αποτελεί σταθερή επιλογή όλων μας.

Θεωρώ ότι όλοι μας, έχουμε κάνει τις προσωπικές μας διαπιστώσεις και έχουμε βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από την πορεία της Ελληνικής πετοσφαίρισης την τελευταία δεκαετία.

Η συσσωρευμένη αυτή εμπειρία, πρέπει να γίνει τώρα οδηγός μας και κινητήριος δύναμη για έναν ριζικό επανασχεδιασμό του αθλήματος, σε σωστά θεμέλια και με τεχνοκρατική προσέγγιση, αλλά κυρίως με όραμα για το αύριο της πετοσφαίρισης, αφού βέβαια απεμπλακεί και από τον οικονομικό στραγγαλισμό (αναφέρομαι στα χρέη της ΕΟΠΕ παρελθόντων ετών).

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε με σθένος μια τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική για την Ελληνική πετοσφαίριση, μακριά από επιμέρους συμφέροντα.

Στο πλαίσιο της υφιστάμενης σήμερα κατάστασης και οργάνωσης του αθλήματος στη χώρα μας είναι γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα που έχει θέσει ο ΠΑΣΑΠ και είναι αναγκαίο να αναζητηθούν οι τρόποι επίλυσή τους.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΣΑΠ:

1. Είναι γνωστό ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημά μας για μετατροπή της κατηγορίας Α1 Γυναικών σε επαγγελματική.

«Πρόκειται για έναν "αγώνα" που κρατάει αρκετά χρόνια και θεωρούμε ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι σύντομα η γυναικεία Πετοσφαίριση θα είναι το πρώτο γυναικείο άθλημα που θα περάσει σε καθεστώς αμειβόμενου αθλητισμού.

Οι γυναίκες έχουν κάθε δικαίωμα στην ισότητα σε όλα τα επίπεδα και ένα είναι βέβαιο, ότι το αξίζουν.

2. Σε περίπτωση που δε γίνει την φετινή σεζόν. Είναι απαραίτητη η εφαρμογή κριτηρίων, που θα διασφαλίζουν την οργάνωση, την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία των ομάδων και κατ’ επέκταση του προϊόντος του πρωταθλήματος.

Δε μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να αγωνίζεται στη Volleyleague. Να αποχωρεί όποτε θέλει, να αθετεί ή όχι οικονομικές συμφωνίες, να δεσμεύει αθλήτριες για όλη τη σεζόν χωρίς να πληρώνονται και να καταστρατηγεί τους όρους του πρωταθλήματος και παράλληλα να λαμβάνει τα λεφτά της πολιτείας.

Επίσης, αναρωτιόμαστε αν η παρούσα χρονική συγκυρία, με τα χρήματα που δίνονται πλέον από τη πολιτεία, αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία ώστε να οδηγήσει τις ομάδες στην απόφαση να γίνουν επαγγελματικές.

Οι άνδρες για παράδειγμα λαμβάνουν περισσότερα από 200χιλ ευρώ η κάθε μία και οι γυναίκες 60χιλ. γιατί όχι και οι ομάδες των γυναικών; Αφού λειτουργούν σχεδόν επαγγελματικά οι περισσότερες εξ αυτών. Επιπλέον, η μετατροπή αυτή εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει άμεσα στη χρηματοδότηση τις ομάδες της PreLeague γυναικών που φέτος πήραν περίπου 6χιλ ευρώ ενώ των ανδρών πάνω από 20χιλ ευρω.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ άμεσα τη δημιουργία επαγγελματικής λίγκας γυναικών υπό την αιγίδα και έλεγχο της ΕΟΠΕ με πρόεδρο της λίγκας τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ.

3. Θέματα Volleyleague ανδρών

Στην Α1 Ανδρών, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, η επέκταση του πρωταθλήματος στη περιφέρεια και γενικότερα η ενίσχυση του Έλληνα αθλητή που αύριο θα αποτελέσει μέλος και της εθνικής μας ομάδας.

Επιπλέον, κατά τη γνώμη μας, υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά την οργάνωση του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών (που είναι πανελλήνιου επίπεδου και χρηματοδοτείται ως τέτοιο) και σχετίζεται με την μη αξιοποίηση της δυνατότητας χορήγησης κάρτας ελευθέρας εισόδου (Wild Card), στερώντας έτσι την ευκαιρία, από ομάδες που έχουν την ουσιαστική δυνατότητα και θέλουν, να εισέλθουν στη Volley League, ιδιαίτερα ομάδες από τη περιφέρεια. Η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων των αθλητών, των προπονητών, των γυμναστών, των δημοσιογράφων, των φυσιοθεραπευτών, των στατιστικολόγων και όλων όσων πλαισιώνουν μια επαγγελματική ομάδα. Χωρίς μάλιστα, να υπάρχει η περίπτωση να χαθούν αδίκως επιχορηγούμενα χρήματα από τη πολιτεία ύψους 400χιλ. ευρώ, επειδή απλά δεν υπάρχουν ομάδες να τα λάβουν.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ λοιπόν, την αύξηση των ομάδων άμεσα από τη νέα χρονιά στον αριθμό 12.

4. Ταυτόχρονα πρέπει να εξετασθεί το πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την Ανάπτυξη. Υπάρχουν συζητήσεις κατά καιρούς για τους τρόπους καταλληλότερης στρατηγικής που θα επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πρότασή μας είναι η ανοικτή διαβούλευση όλων των φορέων της πετοσφαίρισης, ώστε να κατατεθούν εμπεριστατωμένες απόψεις για το μείζων αυτό το θέμα, με το τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΟΠΕ να έχει την ευχέρεια να επιλέξει τη βέλτιστη δυνατή συνδυαστική στρατηγική ανάπτυξης σύμφωνα με την κρίση της.

5. Σε ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά κάθε αθλητή κάθε αθλήτρια και κάθε άνθρωπο. Σας ανακοινώνουμε με περηφάνεια την έναρξη συνεργασίας για την ψυχική υγεία των αθλητών και των αθλητριών της Α1 με την εφαρμογή της LUCA.HEALTH, (αν και ο νόμος Ν4908/2022 άρθρο 46, ορίζει ότι η στήριξη για ψυχική υγεία πρέπει να προβλέπεται από τις ομάδες). Προτείνουμε στην ΕΟΠΕ, να ενισχύσει το πρόγραμμα αυτό για τα επόμενα χρόνια.

6. Εκπαίδευση των διοικητικών στελεχών

A. Ως μέλος, ως Γενικός Γραμματέας, και τώρα Πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, αλλά και ως μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας διαπίστωσα ότι το έργο που καλούμαστε να κάνουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρειαζόμαστε ειδικές γνώσεις για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Για να αποκτήσω αυτό το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο εντάχθηκα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αθλητική Διοίκηση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, όπου έχω αρχίσει να αντιλαμβάνομαι την περιπλοκότητα της διοίκησης του αθλητισμού και να μαθαίνω τι πρέπει να κάνει κανείς για να συμβάλλει θετικά στην πρόοδο του αθλήματός μας. Θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμη και παραγωγική την ενθάρρυνση των

στελεχών της διοίκησης για διαρκή επιμόρφωση. Ως εκ τούτου, θα πρότεινα, ως μια άμεση κίνηση που μπορεί να πραγματοποιηθεί, η οργάνωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος λίγων ωρών για τα διοικητικά στελέχη. Δηλ. ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που έχει δημιουργήσει η ΕΠΟ και το οποίο απευθύνεται στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων ανά την Ελλάδα. Μπορούμε απλά να δούμε το πρόγραμμα της ΕΠΟ και να το προσαρμόσουμε στο δικό μας άθλημα.

B. Επιπλέον, ο ΠΑΣΑΠ σχεδιάζει να υποβάλλει στον Υπουργό Αθλητισμού πρόταση για την δημιουργία:

α) Ενός σεμιναρίου για τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών, στο οποίο θα εκπαιδευτούν στα θέματα που πρέπει να γνωρίζουν για να μπορούν να είναι αποδοτικά στο έργο τους (Χίλων, ΕΠΑΘΛΑ, κλπ.),

β) Επανάληψη του σεμιναρίου για τα μέλη των διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών που θα εκλεγούν για πρώτη φορά στις εκλογές που θα γίνουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

γ) Τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Διοικητικών Στελεχών του Αθλητισμού.

7. Ακόμη, ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι αυτό της Διπλής Καριέρας των αθλητών μας. Είναι καθοριστικό πως να τους βοηθήσουμε κατά την διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας να προετοιμαστούν για την προσαρμογή στην ζωή τους μετά τον αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον Ευρωπαϊκό Αθλητικό Χάρτη για το θέμα της Διπλής Καριέρας και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ειδικές Οδηγίες.

Ακούω πολλούς συναθλητές μου να περιγράφουν την προσαρμογή αυτή με μεγάλη ένταση και πόνο και ως ΠΑΣΑΠ αισθανόμαστε την ανάγκη να ασχοληθούμε με το θέμα. Θα είναι χρήσιμο για όλους μας να εμβαθύνουμε πολύ περισσότερο σε αυτό το ζήτημα (π.χ. ακόμη και με την οργάνωση ενός ειδικού θεματικού σεμιναρίου) για να καταλάβουμε το άγχος και τις αγωνίες των αθλητών. Και είμαι βέβαιος ότι όσο καλύτερα κατανοούμε τα προβλήματα τους, τόσο σοφότερες και αποτελεσματικότερες θα είναι οι αποφάσεις μας για αυτούς.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω δύο ακόμη συνοπτικές αναφορές.

8. Απαιτείται ακόμη πιο ένθερμη συνεργασία ΕΟΠΕ-ΕΣΑΠ-ΠΑΣΑΠ κατά της χειραγώγησης των αγώνων. Εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που μας δίνεται από την ΓΓΑ και την ΕΠΑΘΛΑ, επιμορφώνοντας παράλληλα για το ζήτημα όλους τους αθλητές, προπονητές και παράγοντες.

9. Για το ζήτημα του φαινομένου της ρητορικής μίσους που βρίσκει εκφάνσεις μέσα στον αθλητισμό. (Εκπαίδευση και καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους & της οπαδικής βίας. Σύμπραξη ΕΟΠΕ ΕΣΑΠ ΠΑΣΑΠ)

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι τα φαινόμενα οπαδικής βίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν αποκτήσει ακραίες μορφές εκδήλωσης.

Εμείς από τη πλευρά μας, και σαν βόλεϊ που γενικά θεωρείται ένα από τα ευγενέστερα αθλήματα θα συμμετέχουμε ενεργά και θα στηρίξουμε τη προσπάθεια αντιμετώπισης της. Συμμετέχουμε μαζί με την ομοσπονδία και την ΕΣΑΠ, στις ομάδες εργασίες της

ΓΓΑ για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της οπαδικής βίας. Πέρα από την δεδομένη στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση, στο πολύ σημαντικό αυτό έργο.

Οφείλουμε συνολικά και συντεταγμένα να αναλάβουμε και επιπρόσθετα πρωτοβουλίες. Δράσεις και ενέργειες που θα στέλνουν το μήνυμα στη κοινωνία κατά της βίας. Και ιδιαίτερα, στα παιδιά μικρής ηλικίας που ουσιαστικά, θα αποτελέσουν τη νέα γενιά φιλάθλων.

Πέρα λοιπόν, από την αυστηρότερη και απαραίτητη λήψη άμεσων μέτρων και ποινικής αντιμετώπισης. Πιστεύουμε βαθιά πως η ουσιαστική αντιμετώπιση, θα έρθει με την διαπαιδαγώγηση των νέων παιδιών μέσα στα σχολεία και στις αναπτυξιακές ομάδες, μπολιάζοντάς τα, με τις αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός.

Τέλος, στόχος όλων μας, οφείλει να είναι, η φροντίδα, η ενίσχυση και η άοκνη στήριξη των εθνικών μας ομάδων με ότι αυτό συνεπάγεται. Η επιτυχία τους, πέρα από ικανοποίηση και χαρά θα προσφέρει άνοδο καθολικά του βόλεϊ και το κυριότερο εισαγωγή νέων παιδιών στο άθλημά μας.

Εμείς, ως Σύνδεσμος των αθλητών και αθλητριών της Πετοσφαίρισης, πιστεύουμε ότι με σωστό και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, με τις κατάλληλες μεθόδους, τη συστηματική δουλειά, αλλά και τις καινοτόμες ιδέες σε όλα τα επίπεδα μπορούμε να εξελιχθούμε και να πάμε παρακάτω.

ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ.

«Ό,τι είναι καλό για τους αθλητές, είναι καλό και για το άθλημα…»

Σας Ευχαριστώ

Κατηγορία ΒΟΛΕΪ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares