Σάββατο, 22 Απριλίου 2023 14:16

Πάνος Ξενοκώστας: «Χρέος μας να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε την αθλητική κληρονομιά της Σύρου»

Ο Δ/νων Σύμβουλος και Πρόεδρος του ομίλου ONEX Πάνος Ξενοκώστας είναι αποφασισμένος να ενισχύσει τον υγιή αθλητισμό στη Σύρο, κόντρα σε φαινόμενα παρακμής – Οδηγός το πετυχημένο μοντέλο του Α.Ο. Φοίνικα Σύρου.

Ακολουθεί συνέντευξη που έδωσε στο logotypos.gr

Ερώτηση : Κύριε Πρόεδρε, η αγάπη σας για τον αθλητισμό είναι γνωστή. Πως προέκυψε η σημαντική οικονομική σας στήριξη στην ομάδα του Α.Ο. Φοίνικα Σύρου ως χορηγού, και χωρίς καμία ανάμιξη στα διοικητικά της ομάδας;

Απάντηση: Ο αθλητισμός αποτέλεσε από πολύ νωρίς αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, καθώς και πηγή γνώσης για σημαντικές αρετές, όπως ο σεβασμός και ο αγώνας που διακρίνεται από την ευγενή άμιλλα. Ο αθλητισμός που βασίζεται στα ιδεώδη του «Ευ Αγωνίζεσθαι» πλάθει τον άνθρωπο πάνω σε στέρεες βάσεις και αξίες.

Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία μας να ενισχύσουμε τον Α.Ο. Φοίνικα Σύρου, και τις δραστηριότητές του, αποτελεί μέρος της προσφοράς μας προς τους ανθρώπους της Σύρου, φέρνοντάς τους σε επαφή με τα οφέλη και τις χαρές του αθλητισμού. Παράλληλα, μέσα από την παρουσία μας στο Φοίνικα δημιουργούμε έναν παράδειγμα προς μίμηση, ένα μοντέλο προσφοράς στον αθλητισμό που δεν έχει καμία σχέση με τα κακώς κείμενα που έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις, όπως ο παραγοντισμός ή η εξυπηρέτηση συμφερόντων που ουδεμία σχέση έχουν με τον αθλητισμό. Σε αυτή τη βάση έλαβα και την απόφαση να απέχω σκοπίμως από την διοίκηση της ομάδας ή οποιοδήποτε άλλο ρόλο που θα μπορούσε να παρερμηνευθεί σχετικά με την στήριξη που παρέχουμε προς τον Φοίνικα. Ο ρόλος μου διαχρονικά είναι αυτός του εγγυητή της ενότητας του συλλόγου.

Ερώτηση :Η προσφορά σας στον αθλητισμό της Σύρου συμβολίζει κάτι περισσότερο; Σας είδαμε ακόμα στην Εθνοφρουρά της Σύρου κάτι σπάνιο αν αναλογιστεί κανείς θέματα χρόνου και φόρτου εργασίας.

Απάντηση: Πέραν από τον αθλητισμό και την επιχειρηματικότητα, η ιδιότητα του πολίτη και οι αξίες που την πλαισιώνουν έχουν για εμένα προσωπικά ιδιαίτερη βαρύτητα. Η παρουσία μου στη Σύρο, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο επιχειρηματική, νιώθω μέρος αυτού του τόπου και της κοινωνίας.

Το νησί αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους μας, εξ ου και η απόφασή μου να ενταχθώ στις δυνάμεις Εθνοφυλακής της Σύρου. Πέραν της παρότρυνσης που είχα από άλλο εξέχων μέλος της Εθνοφυλακής, το οποίο σέβομαι και εκτιμώ βαθιά, και η ιδιότητά μου ως πρώην Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την συμμετοχή μου, η οποία με γέμισε χαρά και υπερηφάνεια. Η συμμετοχή στο σώμα της Εθνοφυλακής ενσαρκώνει αξίες όπως αυτή της προσφοράς στο σύνολο και της φιλοπατρίας.

Ερώτηση :Ποιος είναι ο απολογισμός της μέχρι τώρα στήριξης του Φοίνικα από τον Όμιλο ΟΝΕΧ ; Είχατε αναλάβει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την διάσωση της ομάδας του νησιού μέσω σοβαρών χορηγιών. Έχει αλλάξει σελίδα ο Φοίνικας ;

Απάντηση: Η σημαντική στήριξη που προσφέρουμε στον Α.Ο. Φοίνικα Σύρου έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση της ομάδας δίνοντάς της την ευκαιρία να προσφέρει συγκινήσεις και χαρές σε όλους τους συριανούς. Η επιτυχία αυτή, ευλόγως, έχει κινήσει τον ενδιαφέρον και άλλων αθλητικών συλλόγων/σωματείων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του έργου τους. Το εγχείρημά μας με τον Φοίνικα κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένο, με τον σύλλογο να κεντρίζει το ενδιαφέρον και άλλων υποψήφιων χορηγών. Η δίκη μας εμπλοκή ήταν μεταβατική και βοήθησε την ομάδα να γυρίσει σελίδα προς ένα καλύτερο μέλλον. Ο Φοίνικας είναι η ομάδα του νησιού και ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος ο κόσμος της Σύρου. Θα ήταν υποκριτική η στάση μας αν παραμέναμε προσκολλημένοι εμποδίζοντας την έλευση άλλων μεγάλων χορηγών και ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στην ιστορική ομάδα του νησιού.

Ερώτηση :Η Σύρος όμως είναι μόνο ο Φοίνικας; Γνωρίζουμε πως υπάρχει πληθώρα αναγκών από πολλά αλλά σωματεία του νησιού; Έχετε στα πλάνα σας κάτι για όλα αυτά που τόσο ανάγκη για κάποια έστω και μικρή βοήθεια;

Απάντηση: Στον Όμιλο ΟΝΕΧ, με πολύ μεγάλη επίγνωση της εταιρικής μας κοινωνικής ευθύνης λάβαμε την απόφαση:i) να κηρύξουμε το επόμενο έτος ως«Χρονιά Αθλητικής Συνοχής» και ii)να επιδιώξουμετην ενίσχυση της παρουσίας μας σε ένα ευρύτερο πλέγμα αθλητικών σωματείων της Σύρου. Στόχος μας, αυτό να επιτευχθεί με ένα δομημένο σχέδιο και με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε λογική βραχυπρόθεσμων «μπαλωμάτων» που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τον αθλητισμό στην χώρα μας. Η στήριξη θα δοθεί με βάση τις αρχές, τις αξίες και το όραμά μας για το νησί : Νιάτα, Αθλητισμός, Δημιουργικότητα, Σεβασμός στη διαφορετικότητα, Ευκαιρίες για όλους, και φυσικά Αγάπη για το τόπο μας και ότι του δίνει ζωή και ευημερία, όπως το Νεώριο και οι εργαζόμενοί του, το Κέντρο Καινοτομίας (ANIC) και οι νέες τεχνολογίες. Αυτός ο σχεδιασμός θα λάβει χώρα μέσα από μια διαδικασία που θα συμμετέχω προσωπικά κι εγώ ο ίδιος μαζί με εξειδικευμένα στελέχη και συνεργάτες του Ομίλου πάνω σε θέματα αθλητισμού. Άρα ναι, υπάρχει πλάνο που βρίσκετε σε εξέλιξη εδώ και μήνες.

Ερώτηση :Αυτός ο σχεδιασμός σας φαίνεται αρκετά επαναστατικός, και φαίνεται ότι θα ωφελήσει συνολικά την Σύρο και τα αθλητικά σωματεία της. Με το χορηγικό πακέτο του Φοίνικα όμως τι θα γίνει;

Απάντηση: Ο Φοίνικας, η μεγάλη μας αγάπη, η ομάδα του νησιού μας, δεν θα αφεθεί στην τύχη της. Θα την στηρίξουμε όπως είχαμε συμφωνήσει και πριν 4 χρόνια, με τη διασφάλιση 2-4 συμβολαίων διακεκριμένων παικτών που θα συμφωνήσουμε κατά περίπτωση σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ομάδας. Οι όροι και συνθήκες θα εξειδικευτούν με την διοίκηση της ομάδας με μόνο γνώμονα τον υγιή πρωταθλητισμό και την ουσιαστική μας συνεισφορά στον Φοίνικα.

Ερώτηση :Ποιο είναι το Όραμα σας για την “Σύρο & αθλητισμός” μέσα από το πρίσμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου ΟΝΕΧ;

Απάντηση: Το όραμά μας είναι απλό και έχει στο κέντρο του τον άνθρωπό, την νέα γενιά και τον κάθε κάτοικο της Σύρου: Nα κάνουμε τα παιδιά μας και τους νέους αυτού το τόπου κοινωνούς στον υγιή αθλητισμό και να τους εμφυσήσουμε τα ιδανικά της ευγενούς άμιλλας και του «Ευ Αγωνίζεσθαι». Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν στέρεες αξίες και βάσεις και σαν πολίτες.

Παράλληλα, στοχεύουμε, σε συνεργασία με τον Δήμο, την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο, στη συνδιοργάνωση αθλητικών αγώνων πανελλαδικής εμβέλειας που θα αναδείξουν τη Σύρο σε αθλητικό προορισμό προσελκύοντας, όπως και σε αλλά νησιά, διοργανώσεις αγώνων δρόμου, ποδηλάτου , κολύμβησης, ιστιοπλοΐας κτλ.

Για αυτά βέβαια θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε πιο αναλυτικά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε και ευελπιστούμε να έχουμε συνομιλητές που να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον τόπο μας.

Η Σύρος είναι η ζωή μας και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πετύχουμε και να κάνουμε τη διαφοράόλοι μαζί, με γνώμονα και μόνο την προσφορά και την αλληλεγγύη.

Ερώτηση :Τέλος, δυο λόγια για νέο σας απόκτημα. Ο όμιλος ΟΝΕΧ εντάσσει στην ιδιοκτησία του τα δεύτερα σε δυναμικότητα ναυπηγεία της Χώρας και από τα μεγαλύτερα της περιοχής και μετατρέπεται σε έναν από τους μεγαλύτερους Ναυπηγικούς Ομίλους της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Γνωρίζουμε όλοι την μεγάλη σας αγάπη για το Νεώριο. Πως επηρεάζεται μέσα από αυτή την ιστορική εξέλιξη για την πατρίδα μας;

Απάντηση: Γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι πως το ερώτημα που γεννάται σε πολλούς με αφορμή την πλήρη επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, είναι για το αν επηρεάζεται και πως το Ναυπηγείο Νεωρίου. Οι Συριανοί έχουν «πικρή» εμπειρία από το παρελθόν. Ωστόσο, έχουμε τραβήξει οριστικά μια διαχωριστική γραμμή με το«κακό» παρελθόν. Δεν είναι κάποια μομφή, αλλά η αλήθεια. Δέχθηκα για να «σωθεί» το Ναυπηγείο της Σύρου και οι εργαζόμενοί του, να πάρω μια επιχείρηση που ήταν συνώνυμο της παρακμής και της διάλυσης. Πήρα μια επιχείρηση με τεράστια χρέη, που δημιουργήσαν άλλοι, και δέχθηκα να τα αποπληρώσω αναλαμβάνοντας βάρη που δεν μου αναλογούσαν. Αυτά έγιναν υπό την «σκέπη» ενός οράματος, της αγάπη μας για τα πλοία, τα ναυπηγεία και τον Έλληνα εργαζόμενο.

Είχα πολλές ευκαιρίες να υπαναχωρήσω, καθώς η συμφωνία που αναγκάστηκα να δεχθώ για να τηρήσω τον λόγο μου προς τους εργαζόμενους, μας προσέδιδε άδικά βάρη. Όμως δεν έκανα πίσω και μαζί με τους εργαζόμενους ανοίξαμε έναν νέο δρόμο. Αυτόν της σύνεσης, της συνεννόησης και της δημιουργίας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και τίποτα δεν ήταν χωρίς εμπόδια. Αυτό που κάναμε δεν είχε προηγούμενο γιατί βασίστηκε στην αλήθεια και την άμεση σχέση μεταξύ των εργαζομένων και εμένα του ίδιου, χωρίς «μεσάζοντες» και «ενδιάμεσους σωτήρες».

Η απόφαση για την επέκταση της δραστηριότητάς μας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούσε πάντα μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού, ώστε να ενισχύσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων Ναυπηγείων στην ευρύτερη περιοχή. Σας υπενθυμίζω, ότι η αρχική πρόταση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018, από το περίπτερο της ΟΝΕΧ NEORION στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στον τότε Πρωθυπουργό, αξιότιμο κ. Α. Τσίπρα, παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου κου Ρος, των εργαζομένων και βασικών στελεχών και μελών της διοίκησης του Νεωρίου. Η ένταξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον όμιλο ONEX, τα οποία αναλαμβάνουμε με ανάλογα προβλήματα πολύ μεγαλύτερης όμως κλίμακας, είναι κάτι που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των δύο Ναυπηγείων στηρίζουν ενεργά. Η Ελευσίνα και Σύρος είναι δύο ναυπηγεία με αδελφικούς δεσμούς και η ισχυροποίησή τους είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα και την ελληνική οικονομία. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω σε αυτό σημείο, όμως η σύμπραξη της ΟΝΕΧ με το DFC και την Fincantieri στα Ναυπηγεία Ελευσίνας κάνει και τα Ναυπηγεία της Σύρου μέλος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού κλαμπ στην Ανατολική Μεσόγειο με την σφραγίδα των ΗΠΑ. Έτσι, το Νεώριο περνάει πια σε μια νέα εποχή, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και με σημαντικές ευκαιρίες για το νησί και την κοινωνία της Σύρου.

Κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα, μέσα από τον αγώνα μας για την αναγέννηση των Ελληνικών Ναυπηγείων. Και σε αυτόν τον αγώνα, το Νεώριο θα έχει πάντα ένα ξεχωριστό σημείο στην καρδιά μου, στην ιστορία της Σύρου και της Ελλάδας. Αυτή ακριβώς η σχέση είναι για εμένα η πιο σημαντική δέσμευση στο κοινό μας μέλλον, στο κοινό μέλλον της ONEX και της Σύρου.

Κατηγορία ΒΟΛΕΪ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares