Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 14:27

Αργεντινή – Ολλανδία: Μνήμες 1978

Η Αργεντινή και η Ολλανδία θα βρεθούν αντιμέτωπες απόψε στη φάση των οχτώ στο παγκόσμιο κύπελλο που διεξάγεται στο Κατάρ.

Αν θα καταφέρουν ο Μέσι και η παρέα του να προκριθούν στον επόμενο γύρο ή αν οι «οράνιε» βρουν τα κλειδιά της αντιμετώπισής τους, θα το ξέρουμε απόψε, αργά το βράδυ. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε τώρα, είναι ότι η κόντρα μεταξύ των δύο αυτών εθνικών ομάδων καλά κρατεί από το μακρινό παρελθόν. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια, με ιστορικές μονομαχίες να τις συνοδεύουν, και παιχνίδια τα οποία  έχουν κριθεί στις παρατάσεις ή στα πέναλτι. Αποκορύφωμα βέβαια των ιστορικών αυτών αναμετρήσεων αποτελεί  ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου του 1978, που διεξήχθη στην Αργεντινή.

   Η Αργεντινή σ’ εκείνο το Μουντιάλ που διοργανώθηκε στη χώρα της κατηγορήθηκε από πολλούς ότι σπρώχτηκε για λόγους όχι μόνο ποδοσφαιρικούς και μάλλον πολιτικούς (δικτατορία Βιδέλα), ώστε να προχωρήσει στη διοργάνωση. Στη φάση των ομίλων για παράδειγμα ισοβάθμησε με τη Βραζιλία, προκρίθηκε όμως λόγω της διαφοράς των συνολικών τερμάτων που είχε η ομάδα της σε σχέση με τη Βραζιλία. Το περίεργο όμως είναι, ότι όταν η Αργεντινή έπαιξε με το Περού, ο αγώνας της Βραζιλίας με την Πολωνία είχε τελειώσει (3-1), και η Αργεντινή γνώριζε την ακριβή διαφορά των γκολ την οποία θα έπρεπε να επιτύχει κερδίζοντας το Περού, ώστε να προκριθεί. Το τελικό σκορ της αναμέτρησης εκείνης ήταν Αργεντινή – Περού 6-0!

   Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Αργεντινή είχε και πολύ καλή ομάδα εκείνη την περίοδο, παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο υπό τις οδηγίες του Μενότι. Μεγάλο της αστέρι ο Μάριο Κέμπες, ο οποίος διέθετε και ευρωπαϊκή εμπειρία. Το μεγάλο όπλο της Ολλανδίας, ο Γιόχαν Κρόιφ, είχε λίγο καιρό πριν αποσυρθεί από την εθνική ομάδα της χώρας του, κι αυτό διευκόλυνε, αν μη τι άλλο, την ομάδα της Λατινικής Αμερικής.

   Στον τελικό που διεξήχθη την 25η Ιουνίου του 1978 στο ‘’Monumental’’ του Μπουένος Άιρες, η Αργεντινή επικράτησε 3-1 της Ολλανδίας στην παράταση.  Στο 38ο λεπτό ο Μάριο Κέμπες άνοιξε το σκορ για την Αργεντινή με μια καταπληκτική ενέργεια, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα ένα υποδειγματικό πλασέ. Στο 82ο λεπτό η Ολλανδία με μια άπιαστη κεφαλιά του Νανίγκα έστειλε το ματς στην παράταση. Στο 105ο λεπτό ο Μάριο Κέμπες  περνώντας όποιον έβρισκε μπροστά, έδωσε ξανά το προβάδισμα στην Αργεντινή γράφοντας το 2-1. Ο Μπερτόνι στο 115ο λεπτό διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

   Ας ελπίσουμε λοιπόν απόψε στις εννιά το βράδυ, οι δύο αυτές αντίπαλες ομάδες να φανούν αντάξιες της ιστορίας τους και των προσδοκιών που τρέφουμε γι’ αυτές, και να παρακολουθήσουμε ένα πλούσιο και όμορφο ποδοσφαιρικό θέαμα. Και βέβαια, ας κερδίσει ο καλύτερος.

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ
Μανόλης Κατεινάς

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1975. Μεγάλωσα στον Ταύρο και κατάγομαι από την Απείρανθο της Νάξου.

Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιμορφώθηκα στην Αθλητική Δημοσιογραφία στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έχω επίσης γράψει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία και έχω συμμετάσχει σε πολλές συλλογές Ελλήνων λογοτεχνών.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

300X250

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares