Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 20:08

Οι Ναυτικές Εορτές Σύρου 2023 υπό την Αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων-International Action Art

Ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων-International Action Art, που στέκεται διαχρονικά δίπλα στα νησιά μας, στηρίζοντας τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη & τη βιωσιμότητα των νησιωτικών κοινωνιών, έθεσε κάτω από την Επικοινωνιακή Αιγίδα του τις Ναυτικές Εορτές Σύρου 2023.

Η αναβίωση των Ναυτικών Εορτών Σύρου, θεσμός που αποτελεί τον Πρόδρομο των Ποσειδωνίων και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2022, επιχειρεί την φετινή χρονιά όχι μόνο να τιμήσει τη ναυτική ιστορία της Σύρου, αλλά να λειτουργήσει και ως ολιστικός συμβολικός θεσμός της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας & της Ελληνικής Ναυτιλίας, ενώνοντας το χθες με το σήμερα, τη Σύρο Ναυτοσύνης του χθες με τη Ναυτική καινοτομία του σήμερα και τη Βιώσιμη Ναυτιλία, περιλαμβάνοντας θεματικά τις παρακάτω ενότητες:

Την ιστορική σημασία της αναβίωσης των Ναυτικών Εορτών Σύρου, ως Πρόδρομου των Ποσειδωνίων αλλά και ως πρώτης Ναυτικής Εορτής στον Ελλαδικό Χώρο, πριν 4500 χιλ. χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με τη συμμετοχή και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμουπόλεως, θα γίνει και η «ξενάγηση» στο χρόνο και τον Πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό Σύρου-Κέρου, με σημείο αναφοράς το σήματος (logo) των ΝΕΣ, το τηγανόσχημο και το χαραγμένο κωπήλατο πλοίο που αποτέλεσε πρόδρομο της τριήρεως.

Αναφορά στον Προστάτη και Σύμβολο της απανταχού Ναυτοσύνης Άγιο Νικόλαο με σημείο αναφοράς τον Άγιο Νικόλαο στα Βαπόρια, την ιστορία του νησιού και τη σχέση Χίου-Σύρου, αλλά και τη λατρεία του Αγίου Νικολάου στην ιστορία των δύο εκκλησιών, που συνιστά και τη δυαδικότητα της Σύρου.

Στα πλαίσια αυτής της ενότητας οι επισκέπτες θα «περπατήσουν» τη ναυτική ιστορία της Σύρου μέσω της εμβληματικής ιστορικής συνοικίας Βαπόρια (που αποτελεί και προστατευόμενο site UNESCO) στεγάζοντας τη ναυτιλιακή καρδιά και ένα παγκόσμιο κέντρο εμπορίου, με ιστορικές αναφορές την ιστορία των καπεταναίικων αρχοντικών σπιτιών των Βαποριών και των ενοίκων τους.

Βιώσιμη & Πράσινη Ναυτιλία με κέντρο τον Αναπτυξιακό Πνεύμονα της Σύρου, το Νεώριο. Με μια ξεχωριστή ενότητα που υπενθυμίζει και επιχειρεί να αναβιώσει τη ναυτική καιονοτομία της Σύρου (στα ναυπηγεία Σύρου δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη δεκαετία του ’70), οι Ναυτικές Εορτές Σύρου θα επιχειρήσουν σε επιστημονικό συνέδριο και με βάση το κέντρο καινοτομίας του Νεωρίου, να εστιάσουν και πάλι στην καινοτομία που δημιούργησε το θαύμα της Σύρου, συγκεντρώνοντας πρωτοπόρους από όλη την Ελλάδα στην Βιώσιμη & Πράσινη Ναυτιλία, στη βιώσιμη ανάπτυξη & το Blue Growth με στόχο να αποτελέσει και πάλι το Νεώριο κέντρο ανάπτυξης του νησιού.

Τrimore Syros Adventure 2023. Στα πλαίσια των Ναυτικών Εορτών και με τη συνδρομή των Ναυτικών Αθλητικών Συλλόγων και του DIAPLOUS, προγραμματίζεται Κολυμβητικός Αγώνας, με στόχο να αποτελέσει την αφετηρία για την καθιέρωση του Τρίαθλου στις διοργανώσεις των επομένων ετών. Συγκεκριμένα, το TRIMORE Syros Adventure 2023, που προγραμματίζεται για τις 23 - 25 Ιουνίου 2023, θα είναι ένας μεγάλος κολυμβητικός αγώνας Open Water στην Σύρο με την τιμητική ονομασία Αντιναύαρχος Στυλιανός Λυκούδης - Κελευστής Γεώργιος Βιτσαράς, πλαισιωμένος από πλήθος αθλητικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες με επίκεντρο τη ναυτοσύνη και τη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Τέλος, ο Φάρος της Σύρου, μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα φάρου και από τους παλαιότερους (παραμελημένους) φάρους της Μεσογείου ( που βρίσκεται σε διαδικασία αιγίδας από το Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να ενταχθεί σε έργο στήριξης & συντήρησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα), θα αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές των Ναυτικών Εορτών Σύρου, μαζί με το ιστορικό υλικό του πλοίου «Ενώτις», σαν αφορμή για την εξιστόρηση της Ναυμαχίας της Σύρου

Κατηγορία ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares