×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 654

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017 01:48

Ο Παναθηναϊκός έχασε την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Στις 17 Απριλίου του 1996 ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα από τον Άγιαξ με 0-3 στο ΟΑΚΑ και αποκλείεται από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο αγώνα (3 Απριλίου) είχε νικήσει τον μεγάλο του αντίπαλο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ με 0-1, σταματώντας ένα σερί 189 αήττητων αγώνων του αντιπάλου του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Άγιαξ ήταν μία μηχανή. Πιθανώς η ομάδα του αιώνα. Είχε κλείσει 25 μήνες αήττητος στην Ευρώπη (τελευταία του ήττα στις 16 Μαρτίου του 1994) προτού ο Κριστόφ Βαζέχα με εκείνο το πλασέ χειρουργικής ακρίβειας του προσφέρει ξανά την γεύση της ευρωπαϊκής ήττας.

Ήταν εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης και πρωταθλητής κόσμου. Είχε κατακτήσει αήττητος το προηγούμενο Champions League, με 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και τέρματα 18-2 και την σεζόν εκείνη έμοιαζε ακόμα πιο τρομακτικός. Μέχρι τον πρώτο ημιτελικό, η αρμάδα του Λουίς Φαν Χάαλ είχε μόνο νίκες, 18-1 τέρματα και μία αδιάφορη ισοπαλία 0-0 με την Γκρασχόπερς στην φάση ομίλων. Το κυριότερο όμως, ήταν μία ομάδα που επανίδρυε το ποδόσφαιρο! Μία ομάδα (σχεδόν) δίχως θέσεις!

Το ρεπορτάζ εκείνου του αγώνα

Το όνειρο έμεινε απραγματοποίητο παρά το 1-0 του Αμστερνταμ. Ο ΠΑΟ δεν κατάφερε να φθάσει μέχρι τον άθλο του τελικού του κυπέλλου πρωταθλητριών. Εχασε χθες βράδυ στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας από τον πρωταθλητή Ολλανδίας, Ευρώπης και Κόσμου Αγιαξ με 3-0 και έτσι αποχαιρέτησε την διοργάνωση.

Πάντως για τον ΠΑΟ αξίζουν συγχαρητήρια για την εκπληκτική πορεία του αφού κανένας δεν μπορούσε να φαντασθεί το περασμένο καλοκαίρι ότι θα έφθανε στα ημιτελικά και θα διεκδικούσε μάλιστα με αξιώσεις την είσοδό του στον τελικό του "Τσάμπιονς Λιγκ".

Από την άλλη πλευρά όμως αξίζουν συγχαρητήρια και στον Αγιαξ που θαυμάσθηκε για μια ακόμη φορά αποδεικνύοντας κατά τον καλύτερο τρόπο ότι δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Σίγουρα είναι μια ομάδα που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αν βέβαια υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δημιουργήσουν μια ομάδα με μοντέλο τον Αγιαξ.

Για το θέμα της πρόκρισης όπως τουλάχιστον εξελίχθηκε το χθεσινοβραδινό ματς δεν τίθεται η παραμικρή αμφισβήτηση. Το 3-0 όχι απλά μιλάει μόνο του, αλλά τα λέει όλα και παράλληλα δείχνει ότι ο Αγιαξ παραμένει πανίσχυρος και σίγουρα τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν υπάρχει ομάδα που θα τον κοντράρει στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η πρόβλεψη είναι ότι εύκολα ή δύσκολα θα διατηρήσει το κύπελλο πρωταθλητριών. Ουσιαστικά το παιχνίδι κρίθηκε στα πρώτα 4 όταν οι Ολλανδοί κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ και να δημιουργήσουν πολύ γρήγορα την εντύπωση ότι ήταν η ομάδα που θα είχε το πάνω χέρι στο παιχνίδι όπως και έγινε μέχρι το τέλος του αγώνα.

Ετσι η ψυχρολουσία του 4 από το 0-1 του Λιντμάνεν σίγουρα επέδρασε αρνητικά στην αγωνιστική παρουσία του ΠΑΟ στο πρώτο μέρος κάτι που φάνηκε πεντακάθαρα από τις σπασμωδικές κινήσεις των γηπεδούχων.

Ο Αγιαξ όχι απλά ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού αλλά η ανώτερη ομάδα που έκανε ότι ήθελε απέναντι σε έναν ΠΑΟ που απλά συνέχιζε να δίνει το βάρος στην άμυνά του χωρίς να φαίνεται ότι είχε κάποιες δυνατότητες για να δημιουργήσει κάτι το καλό στον επιθετικό τομέα.

Οι Ολλανδοί έδωσαν σε αυτό το διάστημα ένα ανεπανάληπτο μάθημα για το πώς μπορεί να παιχθεί το τέλειο απλό ποδόσφαιρο κάτι που αναντίρρητα αποτελεί στη χώρα μας όνειρο θερινής νυχτός και ίσως αποτελέσει για πολλά ακόμη χρόνια.

Το ότι το 0-1 έμεινε σαν αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου μπορεί να αποδοθεί απλά στην αστοχία των φιλοξενουμένων αλλά και σε δύο σωτήριες επεμβάσεις του Βάντσικ που κράτησαν όρθια την αθηναϊκή ομάδα και την άφησαν να ελπίζει βάσιμα για κάτι το σαφώς καλύτερο στα 45 λεπτά της επανάληψης.

Ομως το σαφώς καλύτερο δεν ήρθε αφού ο Αγιαξ πρόσθεσε στο ενεργητικό του στο β ημίχρονο άλλα δύο γκολ και πήρε έτσι μια πεντακάθαρη πρόκριση.

Το 0-1 έγινε 4 μετά την έναρξη όταν ο Ρόναλντ Ντε Μπουρ χτύπησε κόρνερ από τη δεξιά πλευρά. Ο Σίλοε έπιασε κεφαλιά και στη συνέχεια το δυνατό σουτ του Κανού απεσόβησε μάλλον τυχαία ο Αποστολάκης επάνω στη γραμμή και από κοντά ο Λιτμάνεν με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Ο ΠΑΟ προσπάθησε μετά το τέταρτο να αντιδράσει χωρίς όμως να δημιουργήσει κάτι το αξιόλογο με εξαίρεση μια μπροστινή μπαλιά προς τον Μπορέλι στο 22 αλλά ο Ράισιγκερ με έγκαιρη επέμβαση παρεχώρησε κόρνερ.

Από εκεί και πέρα οι Ολλανδοί πλησίασαν τουλάχιστον 4 φορές κοντά στην επιτυχία χάνοντας μάλιστα μια σπάνια ευκαιρία με τον Λιτμάνεν στο 28 ενώ πέντε λεπτά αργότερα κεφαλιά του Κανού από πολύ κοντά έφυγε άουτ.

Στο 35 και 45 ο Βάντσικ για μια ακόμη φορά στάθηκε σωτήριος για τον ΠΑΟ αποσοβώντας γκολ σε ενέργειες του Ντάβιτς και του Λιτμάνεν.

Το μοτίβο δεν άλλαξε στην επανάληψη και από τα πρώτα λεπτά φάνηκε καθαρά ότι ο Αγιαξ ήθελε να πετύχει και ένα δεύτερο γκολ έτσι ώστε να σιγουρέψει την πρόκρισή του.

Στα 11 πρώτα λεπτά του Β ημιχρόνου οι Ολλανδοί πλησίασαν τρεις φορές στην επιτυχία αρχικά με τον Ντάβιτς στο 53 τον Κανού δύο λεπτά αργότερα και στο 56 όταν χάθηκε η πολύ μεγάλη ευκαιρία αρχικά με τον Κανού και στη συνέχεια με τον Λιτμάνεν που έσωσαν ο Αποστολάκης και ο Καλλιτζάκης.

Μετά το 60 και για ένα δεκάλεπτο περίπου ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε με τον Αγιαξ βέβαια να έχει κάποιο έλεγχο χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απειλητικός για την εστία του Βάντσικ. Από την άλλη πλευρά όμως ούτε ο ΠΑΟ φαινόταν ικανός να βγει με αξιώσεις στον επιθετικό τομέα διατηρώντας έτσι το ενδιαφέρον του στην άμυνα και ελπίζοντας ότι σε κάποια κόντρα επίθεση θα μπορούσε να φθάσει στην ισοφάριση που θα του χάριζε τη μεγάλη πρόκριση.

Ετσι φθάσαμε στο 76 όταν από άνοιγμα του Φίνιντι προς τα δεξιά ο Κανού έκανε σέντρα και ο αμαρκάριστος Λιτμάνεν με ψύχραιμο αριστερό σουτ νίκησε τον Βάντσικ διαμορφώνοντας έτσι το 0-2 που ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα στην πλευρά των πρωταθλητών Ευρώπης.

Το τελικό 0-3, διαμορφώθηκε πέντε λεπτά πριν το τέλος, με κοντινό σουτ του Βούτερ. Είχε προηγηθεί μπαλιά του Λιτμάνεν προς τον Ντάβιτς, σέντρα του τελευταίου και κεφαλιά του Ρόναλντ Ντε Μπουρ, που απέκρουσε σωτήρια ο Βάντσικ, για να επέμβη ο Βούτερ και από κοντά να στείλει την μπάλα στα δίκτυα.

Ο ΑΓΙΑΞ

Σίγουρα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στεναχωρήθηκαν για την αποτυχία της ομάδας τους. Ομως, από την άλλη πλευρά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία τέλεια ομάδα, όπως ήταν ο Αγιαξ, που έδειξε, ότι ακόμη έχει "πολλά ψωμιά" στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αν φυσικά δεν διαλυθεί, διά της γνωστής μεθόδου της πώλησης των καλυτέρων παικτών του, όπως συνηθίζουν, άλλωστε, οι Ολλανδοί, εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Αγιαξ αποτελεί, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, ένα πρότυπο μοντέλου για το απλό και ουσιαστικό ποδόσφαιρο και το κυριότερο είναι μία ομάδα με πολύ "βάθος", αφού διαθέτει και αρκετούς αναπληρωματικούς, που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια βασικά στελέχη, αν λάβουμε υπόψη και τη χθεσινή απουσία του διεθνούς επιθετικού Κλούιφερτ.

Ο Βαν Ντερ Σταρ ήταν σωστός σ' όλες του τις επεμβάσεις, ενώ ο Ραϊσίγκερ έδειξε, ότι είναι σπουδαίος, με πολύ μεγάλο μέλλον. Ο λίμπερο Μπλιτ, ήταν όπως πάντα, το "μυαλό" της ομάδας, ενώ πάρα πολύ σπουδαία δουλειά στη μεσαία γραμμή έκαναν ο Φρανκ Ντε Μπουρ και ο αδελφός του Ρόναλτ Ντε Μπουρ. Δεν φάνηκε ιδιαίτερα ο αριστερός μπακ Σιλόε.

Ο Νιγηριανός Φίνιντι δούλεψε πολύ καλά από την δεξιά πλευρά και σίγουρα ήταν πολύ καλύτερος από το πρώτο ματς, ενώ ο δεξιός μεσοεπιθετικός Ντάβιτς ήταν σωστό "μηχανάκι" και λογικά την επόμενη χρονιά θα τον δούμε να αγωνίζεται σε κάποια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα.

Ο Μπόγκαρντ δεν φάνηκε, καθώς δεν μπόρεσε να αποφύγει το έξυπνο μαρκάρισμα του Αποστολάκη, ενώ ο Λιτμάνεν ήταν αυτή την φορά δημιουργός σκόρερ και ίσως ο παίκτης που κατηύθυνε με μοναδική μαεστρία, αλλά και απλότητα, την ολλλανδική ομάδα.

Αφήσαμε τελευταίο τον επιθετικό Κανού, ο οποίος όχι μόνο κάλυψε το κενό του Κλούιφερτ, αλλά απέδειξε, ότι είναι ένας μεγάλος σέντερ - φορ, που σίγουρα θα αφήσει εποχή στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ισως σε μερικά χρόνια, να μιλάνε για ένα παίκτη ανώτερο και από τον μεγάλο Βαν Μπάστεν.

Ο ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε "κακή μέρα", στο πιο καθοριστικό παιχνίδι της φετινής ευρωπαϊκής του πορείας, αλλά φυσικά του αξίζουν πολλά χειροκροτήματα, για τις εντυπωσιακές εμφανίσεις που έκανε μέχρι τώρα και φυσικά για το 0-1 του πρώτου αγώνα του Αμστερνταμ. Το ότι δεν μπόρεσε να πάρει το "εισιτήριο" για τον τελικό, δεν σημαίνει ότι απέτυχε, αφού ίσως αργήσουμε να δούμε μια άλλη ελληνική ομάδα ή και τον ίδιο να φθάνει στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το ουσιαστικό συμπέρασμα είναι, ότι ο Παναθηναϊκός πέτυχε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία ίσως φανούν μελλοντικά και θα είναι καλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Βάντσικ ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού, αφού για πολλοστή φορά, φέτος, έσωσε την ομάδα του από βαρύτερη ήττα.

Ο Αποστολάκης "φύλαξε" με ιδιαίτερη επιτυχία τον Μπόγκαρτ, ενώ από εκεί και πέρα λίγοι ήταν οι παίκτες που ξεπέρασαν τη μετριότητα.

Λίγα πράγματα έδειξε ο Καπουράνης, όπως και Μάρκος, ενώ οι Καλλιτζάκης και Κολιτσιδάκης είχαν καλές, αλλά και άσχημες στιγμές. Και οι δύο ταλαιπωρήθηκαν από τον Κανού.

Ο Μπορέλι δεν έκανε αισθητή την παρουσία του, όπως και ο Γεωργιάδης. Ελάχιστος ήταν ο Μαραγκός, ενώ ο Δώνης δεν ευνοήθηκε από τη μορφή του παιχνιδιού.

Ο Βαζέχα, που ήταν ο ήρωας του πρώτου αγώνα, "πολέμησε" αλλά φάνηκε εντελώς μόνος και φυσικά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη μετριότητα.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ρεσιτάλ διαιτησίας δόθηκε από τον Ισπανό διαιτητή Αράντα, που ναι μεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά σίγουρα αποκάλυψε μεγάλο ταλέντο και δεν αποκλείεται να τον δούμε τα επόμενα χρόνια να παίζει σε τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων. Αψογοι ήταν και οι επόπτες Ολμος και Τρεσάκο.

Χρεώθηκαν με "κίτρινες" κάρτες οι Αποστολάκης στο 14, Σιλόι στο 21 και Ραϊσιγκερ στο 40

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καπουράνης, Μάρκος (84 Λαγωνικάκης), Καλλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι, Γεωργιάδης, Βαζέχα, Μαραγκός (74 Νόμπλιας), Δώνης.

ΑΓΙΑΞ: Βαν Ντερ Σαρ, Ρεϊσιγκερ, Μπλιντ, Φρανκ Ντερ Μπουρ, Σιλόε (74 Βούτερ), Ρόναλντ Ντε Μπουρ, Φίνιντι, Ντάβιτς (87 Σόλντεν), Κανού, Λιτμάνεν, Μπόγκαρντ.

Κόπηκαν 73.529 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 332.656.000 δραχμές.

ΜΙΧ. ΝΟΜΙΚΟΣ

Κατηγορία Σαν σήμερα

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares