×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 654

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 00:25

Κράμπες: πού οφείλονται τελικά;

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως οι μυικές κράμπες οφείλονται στην αφυδάτωση και την απώλεια ηλεκτρολυτών.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι αν είμαστε σχολαστικοί στην λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών, δεν θα αντιμετωπίσουμε σχετικό πρόβλημα.
Κι όμως, οι παραπάνω αιτίες είναι οι λιγότερο πιθανές, βάσει όσων έχουν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες. Η υπερπροπόνηση και η κόπωση, ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για τις κράμπες που μπορεί να προκύψουν.

Γεγονός είναι ότι η έρευνα γύρω από αυτές δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς δεν υπάρχει εργαστηριακά η δυνατότητα να τις προκαλέσουμε ή να τις προβλέψουμε.
Το 2004, ο Δρ. Timothy Noakes του Πανεπιστημίου του Cape Town, μελέτησε τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σε 43 υπερμαραθωνοδρόμους. Οι αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν μετά τον αγώνα δεν έδειξαν διαφορές στα επίπεδα νατρίου και μαγνησίου, μεταξύ των δρομέων που είχαν περιπτώσεις κραμπών και αυτών που δεν αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αφυδάτωση δεν παίζει κάποιον ρόλο στις πρόκληση κραμπών, είναι όμως πιθανότερη η μυϊκή κόπωση ως κύρια αιτία. Οι περισσότεροι δρομείς παθαίνουν κράμπες κατά την διάρκεια μεγάλων προπονήσεων ή αγώνων και πιο συγκεκριμένα στα τελευταία χιλιόμετρα, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνει την θεωρία αυτή.

Οι ειδικοί συστήνουν κάποιους τρόπους πρόληψης.
Η σωστή και επαρκής προπόνηση είναι ένας από αυτούς. Αν οι μύες έχουν συνηθίσει σε πολύωρα και μεγάλα τρεξίματα, οι πιθανότητες να εμφανιστούν κράμπες μειώνονται.
Επίσης, πρέπει το μυοσκελετικό σύστημα, πέρα από τα πολλά χιλιόμετρα, να ασκηθεί και στον επιδιωκόμενο ρυθμό. Αν προπονείστε σε αργούς ρυθμούς και δοκιμάσετε πρώτη φορά να τρέξετε στον ρυθμό μαραθωνίου την ημέρα του αγώνα, είναι αρκετά πιθανό οι μύες σας να κουραστούν νωρίτερα και περισσότερο.
Επιπλέον, οι πλειομετρικές ασκήσεις βοηθούν ιδιαίτερα, καθώς «εκπαιδεύουν» και τους νευρωνικούς υποδοχείς.

Σε περίπτωση που πάθετε κράμπες, προσπαθήστε να καταγράψετε όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες όταν αυτό συνέβη. Π.χ. θερμοκρασία, τροφοδοσία πριν και κατά την διάρκεια του τρεξίματος, έδαφος ή οτιδήποτε άλλο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι μπορεί να επιβάρυνε το σώμα σας και να οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

Πηγή: gorun.gr

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares