Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 09:02

Ο Δ. Καπούνης ανέπτυξε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Νάξου

Όπως πέρυσι τέτοιο καιρό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης επισκέφθηκε σήμερα την παραθερίζουσα στο νησί μας Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κα Σακελλαροπούλου, που είναι λάτρης της Νάξου, την οποία πρωτοεπισκέφθηκε για διακοπές το 1982, φιλοξενείται και φέτος στη Μικρή Βίγλα, στο σπίτι του τέως συναδέλφου της στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ήδη προέδρου του δέκατου τμήματος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημητρίου Γρατσία.

Τον Δημήτρη Καπούνη συνόδευσαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαδάκης και Στέλλα Γκαντώνα, που παραθερίζουν επίσης στη Νάξο.

Παρόλο που η επίσκεψη έγινε για λόγους αβροφροσύνης της μεγαλύτερης οικονομικής μονάδας του νησιού μας προς την ανώτατη πολιτειακή Αρχή της χώρας και παρότι είναι γνωστά τα όρια των αρμοδιοτήτων της Προέδρου, ο Δημήτρης Καπούνης, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ενημέρωσε για τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της Νάξου και των νησιών μας.

Έγινε αναφορά:

-στο μεταφορικό ισοδύναμο για τις ζωοτροφές. Η μεγάλη έλλειψη γάλακτος στο νησί (είναι φέτος λιγότερο κατά 1/3), λόγω μείωσης του ζωικού κεφαλαίου ως συνέπεια της αύξησης του κόστους παραγωγής, οδήγησε σε μείωση της παραγωγής της γραβιέρας Νάξου που έχει προδιαγραφές ΠΟΠ. Η διατροφή των αγελάδων και αιγοπροβάτων επιβάλλεται να βασίζεται στη χλωρίδα του νησιού. Άρα για τις εισαγωγές σε νησιά παραγωγής ΠΟΠ, ειδικά στη Νάξο, εκτός από τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας και του μικρού κλήρου, υφίστανται και οι περιορισμοί των προδιαγραφών του ΠΟΠ, οι περιορισμοί από την περιγραφή των όρων παραγωγής της γραβιέρας στην προκειμένη περίπτωση.

-στην ανάγκη επίσπευσης από το αρμόδιο Υπουργείο της διαδικασίας έκδοσης του απαιτούμενου Κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον χαρακτηρισμό ως ΠΟΠ των αμνοεριφίων Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων. Είναι γνωστή και σε αγορές εκτός του νησιού η ιδιαίτερη ποιότητα της παραγωγής μας, λόγω της νησιωτικής χλωρίδας και του περιβάλλοντος, και η συνεχής προσπάθειά μας να καταχωριστεί η ονομασία «αμνοερίφια Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων» στο μητρώο των ΠΟΠ, αφού πληρούνται οι σχετικές ενωσιακές προδιαγραφές.

-στον εκσυγχρονισμό του τυροκομείου μας στην πεδινή Νάξο, κόστους 6 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ. και στην προσπάθεια άρσης των τεχνητών εμποδίων κατασκευής άλλου τυροκομείου στην ημιορεινή και ορεινή Νάξο, κόστους 500 χιλ. ευρώ, για παραγωγή του αρσενικού Νάξου που είναι κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ από το 2019.

-στην ολοκλήρωση αρδευτικών φραγμάτων και δικτύων αξιοποίησής τους, δηλαδή του Φράγματος του Τσικαλαριού -εντάχθηκε στις 30/7/2009, δηλαδή πριν από 14 χρόνια, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και ακόμα καρκινοβατεί-, και των Ταμιευτήρων Φανερωμένης και Εγκαρών.

-στη διευκόλυνση δημιουργίας μονάδας βιοαερίου για την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα τυροκομείων και σταβλικών εγκαταστάσεων και χρηματοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. και πρότυπης ενεργειακής σταβλικής μονάδας της ΕΑΣ, συμβάλλοντας έτσι στην πράσινη ανάπτυξη.

-στη δημιουργία μονάδας για παραγωγή κατεψυγμένης, προτηγανισμένης πατάτας και στην είσοδο της ΕΑΣ στην αγορά τυποποιημένου, παρθένου ελαιόλαδου.

-στην προστασία των αγροτικών προϊόντων με τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την αποτροπή της απάτης των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και προϊόντων Π.Ο.Π.

-σε άλλα γενικά, αλλά εξίσου σοβαρά, προβλήματα (επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, κάρτα καυσίμων κίνησης, επιδότηση της τιμής πώλησης των καυσίμων στην αντλία, τιμή ηλεκτρικής ενέργειας κ,λπ,), για τα οποία η νησιωτικότητα και η πολυ-νησιωτικότητα επιβάλλουν γρήγορες, αποτελεσματικές απαντήσεις, συμβατές με την ιδιαιτερότητα του νησιωτικότητας και του νησιωτικού οικοσυστήματος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις και διεκδικήσεις της ΕΑΣ Νάξου για τα οξυμμένα, υπαρξιακά προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου των νησιών μας και διαβεβαίωσε τον Δ. Καπούνη (τη δραστηριότητα του οποίου παρακολουθεί, όπως είπε) ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους.

Ο Δ. Καπούνης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και σε γενικότερα και επίκαιρα ζητήματα του νησιού (μεγάλα έργα υποδομής, προστασία περιβάλλοντος και παραλιών, χωροταξικά κλπ), καθώς αυτά επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων που εκπροσωπεί η ΕΑΣ και συνολικά την τοπική οικονομία. Ο διάλογος που διαμείφθηκε γι’ αυτά ήταν επίσης ενδιαφέρων και ουσιαστικός.

Τέλος, ο Δ. Καπούνης προσκάλεσε την κα Σακελλαροπούλου σε προσεχείς εκδηλώσεις της ΕΑΣ και την ευχαρίστησε που προτιμά και τιμά με τις τακτικές επισκέψεις της το νησί μας, συμμερίζεται τα ιδιαίτερα νησιωτικά προβλήματα και τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου μας και εκδηλώνει την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράστασή της για την επίλυσή τους.

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares