Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 09:23

«Από την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές της NASA»: Ένα καινοτόμο σχολικό πρόγραμμα συνεργασίας

Με στόχο τη δημιουργία ενός θεματικού σχολικού δικτύου στις Κυκλάδες, υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Από την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές της NASA», με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου και του Β΄ Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού.

Με την καθοδήγηση του Επιστημονικού Συμβούλου του προγράμματος, καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη και τη συνδρομή των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να πραγματοποιήσουν καινοτόμες δράσεις, συνδυάζοντας την επιστήμη του Διαστήματος και τη μεθοδολογία STEM με την Ελληνική Μυθολογία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την αποστολή Artemis της NASA και την προσσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου άνδρα, βασίστηκε σε καινοτόμες δράσεις, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, που θα συμβάλουν στην ένταξη των νέων τεχνολογιών μέσα σε ένα ευρύτερο ανθρωπιστικό περιβάλλον, με οικολογικές και πολιτιστικές παραμέτρους, για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας.
Υποστηρίζοντας τους σκοπούς του προγράμματος, η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών υπέβαλε πρόταση για το μάθημα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Δημοτικού Σχολείου προκειμένου να εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για να υλοποιηθεί στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Κυκλάδων, αλλά και όλης της χώρας από το σχολικό έτος 2023-2024. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας μεταξύ των σχολείων.
Ο κ. Λαμπρινουδάκης παρατηρεί: «Είχα την τύχη να προσκληθώ στη διεθνή εκδήλωση για τη νέα αποστολή της NASA στη σελήνη, που οργανώθηκε από το World Human Forum το 2021 στη Δήλο. Εκεί συνειδητοποίησα πόσο σοφά έχει σχεδιασθεί αυτό το καινοτόμο, τολμηρό βήμα του σύγχρονου πολιτισμού. Eκμεταλλεύεται όλες τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, τις οποίες όμως εντάσσει μέσα στην ιστορία και την διαχρονική πείρα του ανθρώπου, μέσα στην ανάγκη για φροντίδα του περιβάλλοντος, για κοινωνική ισότητα και ειρήνη. Οι σχεδιαστές του νέου διαστημικού προγράμματος στέλλουν παγκόσμιο μήνυμα, ότι η πρόοδος της τεχνολογίας πρέπει πάντα να ελέγχεται από τις βιοτικές και ψυχικές ανάγκες του ανθρώπου, να μένει δηλαδή μέσα στα ανθρώπινα μέτρα».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, το εκπαιδευτικό υλικό και τις σχολικές δράσεις που έγιναν μπορείτε να περιηγηθείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://myth2space.arsakeio.gr/

 

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares