Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 22:40

Πράσινο φως στις αναστολές πληρωμής δανείων

Πράσινο φως, αλλά με όρους, για τη συνέχιση της αναστολής πληρωμών των δανείων, δηλαδή για τα μορατόριουμ, έδωσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία.

Ο βασικός όρος που βάζει ο επόπτης είναι ο διαχωρισμός μεταξύ «καλών και κακών πελατών», όπως είπε ο Ενρία σε συνέντευξή του στην RTE Morning Ireland, καθώς κεντρικό στοίχημα για το ευρωπαϊκό σύστημα είναι μετά τη λήξη των μορατόριουμ να «κοκκινίσουν» όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια.

«Στο κακό σενάριο (σ.σ.: ασθενής και αργή ανάκαμψη) πιθανόν θα δημιουργούνταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως και 1,4 τρισ. ευρώ, περισσότερα από αυτά που είχαμε στην τελευταία κρίση. Επομένως πρέπει να ετοιμαστούμε και αυτό είναι που καλούμε τις τράπεζες να κάνουν» τονίζει ο επικεφαλής του SSM.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ (19,891 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ) και εκφράζονται φόβοι ότι περί τα 8 δισ. ευρώ θα έχουν σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή όταν τελειώσουν τα μορατόριουμ. Αυτός είναι και ο λόγος που προκρίνεται η λύση σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα αποπληρωμής τους, με καταβολή της μισής δόσης σε όλη τη διάρκεια του 2021. Από τα 20 δισ. ευρώ των δανείων σε αναστολή, τα στεγαστικά είναι 8,377 δισ. ευρώ, προς επιχειρήσεις 8,277 δισ. ευρώ, καταναλωτικά δάνεια 1,832 δισ. ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις 1,402 δισ. ευρώ και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά 3 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

LIFT.TEK

Ovo iatrika 350

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2021 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares