Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 10:49

Ε.Α.Σ. Νάξου:14η Γιορτή Πατάτας και 5ο Food Experience Graviera Naxos

Το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου διοργανώνει τη 14η Γιορτή Πατάτας Νάξου και το 5ο Food Experience Graviera Naxos!

Η μεγαλύτερη γαστρονομική γιορτή του Αιγαίου, πιστή στο ραντεβού της, έρχεται να χαρίσει μοναδικές στιγμές χαράς, διασκέδασης, ξεφαντώματος και την μοναδική εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας και του γνήσιου νησιώτικου πανηγυριού!

5ο Food Experience Graviera Naxos 2023 και 14η Γιορτή Πατάτας

Kλιματική αλλαγή και γαστρονομία

 

Η μεγαλύτερη γαστρονομική γιορτή του Αιγαίου, πιστή στο ραντεβού της το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, έρχεται να χαρίσει μοναδικές στιγμές χαράς, διασκέδασης, ξεφαντώματος και την μοναδική εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας και του γνήσιου νησιώτικου πανηγυριού!

Παράλληλα, όμως, σκοπεύει και να προβληματίσει. Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι, με τους παρατεταμένους καύσωνες και τις καταστροφικές πυρκαγιές, το φετινό event θα έχει θέμα «Kλιματική αλλαγή και γαστρονομία».

Έτσι, τα φετινά βραβεία Naxian Excellence Awards by EAS Naxos, τα οποία ψήφισε και φέτος η επιτροπή ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών με επικεφαλής τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιάννη Πολίτη, θα απονεμηθούν στους μετεωρολόγους και στους καθηγητές που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην μελέτη του φαινομένου του θερμοκηπίου ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους, καθώς η ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες είναι πρωταρχικής σημασίας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού.

Και φέτος στην διάσημη γιορτή θα δώσουν το παρών διάσημοι ηθοποιοί, γνωστοί chefs και influencers. Στο παραδοσιακό γλέντι που θα γίνει το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 στην Αγία Άννα (θέση Κάπαρες) θα διασκεδάσουμε με τραγούδια της Στελλίνας Κονιτοπούλου και του Γιάννη Πειραιώτη. Στο βιολί θα ‘ναι ο Νικόλας Μάκαρης και στο λαούτο οι Αντώνης Κονιτόπουλος και Κώστας Πατέλης. Το κέφι θα απογειώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Αγίου Αρσενίου.

Είστε όλοι καλεσμένοι να φάμε, να πιούμε και να χορέψουμε μέχρι το πρωί!!!

Λίγα λόγια για την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.

Η ξακουστή Πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και στην ανάπτυξη όχι μόνο της Νάξου αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Η Πατάτα Νάξου έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Περισσότερες από 200 οικογένειες της Νάξου ασχολούνται με την καλλιέργεια της Πατάτας, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.

 

Στο Συσκευαστήριο Πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο (ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι), τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές της εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται, ότι κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

 

Τέλος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκτός από την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., παράγει και Πιστοποιημένο Πατατόσπορο, τον οποίο και διακινεί σε όλη την Ελλάδα για φύτευση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Λίγα λόγια για τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

 

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη  ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (το άλλο είναι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά.

 

Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα (η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση), συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, γλυκιά και λεπτή γεύση και ήπια επίγευση.

 

Παρασκευάζεται, δε, από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς, ενώ μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια (ενός, τριών και εννέα κιλών). Είναι, επίσης, η μοναδική ελληνική Γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π.

 

Επίσης, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς. Μεταξύ άλλων έχει κερδίσει το χρυσό βραβείο γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών το 2011 καθώς και τα δύο (2) Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών το 2015, το 2016 και το 2018, ενώ το 2017 και το 2020 κατέκτησε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό Taste Olymp Awards.

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares