Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 11:18

Στη Νάξο... περιπολούν για να αποτρέπουν τις κλοπές ελιάς!

Την εποχή αυτή στη Νάξο έχουμε ξεκινήσει να μαζεύουμε τις ελιές, αλλά ταυτόχρονα παραγωγοί κάνουν… περιπολίες και εφόδους καθώς σημειώνονται κλοπές!

Για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα μίλησαν, στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης ελαιοπαραγωγός, Δημήτρης Κορακίτης.

«Η χρονιά φέτος δεν ήταν και τόσο καλή όσον αφορά στην παραγωγή ελιάς. Έχουν ξεκινήσει εδώ στο νησί να μαζεύουν τις ελιές αλλά κάνουν λίγο πιο γρήγορα, επειδή υπάρχουν κλοπές. Δεν αφήνουν στο χωράφι τις ελιές οι παραγωγοί», ξεκίνησε να λέει ο Δ. Καπούνης.

Από την πλευρά του, ο Δ. Κορακίτης πρόσθεσε: «Πράγματι γίνονται κλοπές, όμως οι δράστες έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία. Πάντως, στο δικό μας λιοΰρι τις… φυλάμε τις ελιές – κάθε βράδυ σχεδόν έρχεται κάποιος από την οικογένειά μας για να δει μήπως υπάρχει κρούσμα κλοπής. Κάνουμε… εφόδους!».

Ακολούθως, ο Δ. Κορακίτης στάθηκε στο ζήτημα της μειωμένης φετινής καρποπαραγωγής ελιάς στη Νάξο: «Φέτος δεν πήγαν πολύ καλά οι ελιές ως καρπός. Τα έξοδά μας είναι τεράστια. Κάθε χρόνο έβγαζα, συνήθως, 4-5 τόνους λάδι, φέτος θα βγάλω 1 με 1,5 τόνους το πολύ. Λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και ανομβρίας δεν καρπόδεσαν τα δένδρα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά επειδή τα μεροκάματα είναι ακριβά και η παραγωγή μικρή είναι ασύμφορο πλέον να πληρώσεις κάποιον να σου μαζέψει τις ελιές»

Σε ερώτηση εάν θεωρούν λογική την τιμή των 12 ευρώ/λίτρο που βρίσκει κανείς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Αθήνα και όχι μόνο, ο Δ. Καπούνης εξήγησε: «Στη Νάξο δεν γίνεται εμφιάλωση λαδιού. Ο παραγωγός το δίνει στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό. Μπορεί να μην είναι λογική αυτή η τιμή, αλλά οι παραγωγοί είχαν περισσότερα κόστη και λιγότερη παραγωγή. Η αύξηση του κόστους ανεβάζει την τιμή. Εάν είχαν περισσότερο λάδι, η τιμή του θα ήταν πιο χαμηλή».

Επίσης, ο Δ. Κορακίτης ασχολείται και με την παραγωγή κηπευτικών, τονίζοντας ότι αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει: «Φέτος δεν είχε πολύ νερό. Δεν έβρεξε πολύ. Το φράγμα στο Τσικαλαριό δεν έχει γίνει ακόμα. Δεν βοηθηθήκαμε καθόλου από την Πολιτεία για να έχουμε κι εμείς νερό εδώ, που ο τόπος μας είναι μικρός. Τα έχω παρατήσει. Σταμάτησα». Ο Δ. Καπούνης πρόσθεσε: «Υπάρχει ανομβρία στο νησί και θα υπάρχουν προβλήματα».

Τέλος, οι παρουσιαστές της εκπομπής ρώτησαν τον Δ. Καπούνη για την τουριστική κίνηση στη Νάξο εν όψει και της 28ης Οκτωβρίου: «Κρατά ακόμα ο τουρισμός στο νησί. Έχουμε αρκετούς ξένους. Ο Σεπτέμβριος ήταν πάρα πολύ καλός, είχε πάρα πολύ κόσμο. Το ίδιο συνέβη και τον Οκτώβριο. Θεωρώ ότι μέχρι και το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου θα έχει ακόμα αρκετό κόσμο η Νάξος και μετά θα αρχίσουν να φεύγουν. Έχουμε 30-32 βαθμούς θερμοκρασία, ακόμα κάνουν μπάνιο στη θάλασσα εδώ».

Δείτε το απόσπασμα:

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares