Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 19:52

Δ. Καπούνης στον ΣΚΑΪ: Χειρότερο κι απ' το... γιοφύρι της Άρτας το φράγμα του Τσικαλαριού!

Το, φλέγον, για τον πρωτογενή τομέα και το νησί γενικότερα της Νάξου ζήτημα του φράγματος του Τσικαλαριού ανέδειξαν, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλανάδου και παραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης.

«Έχει καταντήσει χειρότερο και από το… γιοφύρι της Άρτας το φράγμα αυτό!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης και κατόπιν εξήγησε: «Από το 2009 το έργο έχει δημοπρατηθεί και μέχρι σήμερα, 14 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα. Ο προϋπολογισμός του, που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι 37,5 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας ταμιευτήρας που θα αποθηκεύσει 3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και, χάρη σε αυτόν, η Νάξος δεν θα έχει πρόβλημα λειψυδρίας για χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε επισκεφθεί το νησί μας ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και, μαζί με όλους τους τοπικούς βουλευτές, μας είχε διαβεβαιώσει ότι τα έργα υλοποίησης του φράγματος θα ξεκινούσαν τον Μάρτιο του 2023 – τίποτα, όμως, δεν έχει γίνει ακόμα».

Τον λόγο, κατόπιν, πήρε ο Σ. Βαθρακοκοίλης, επισημαίνοντας ότι, λόγω της έλλειψης νερού, οι παραγωγοί στη Νάξο αναγκάζονται να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με υφάλμυρο νερό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ποσότητες προϊόντων που παράγουν: «Είμαστε σε… πολύ χάλια κατάσταση. Πέρυσι και φέτος, τέτοια εποχή, ποτίζουμε με υφάλμυρο νερό αγωγιμότητας πάνω από 5 και 6 χιλ. μονάδες, όταν το φρέσκο νερό έχει αγωγιμότητα 900-1000 μονάδες. Αποτέλεσμα, το φυτό δεν παράγει σωστά, παίρνεις το ένα τέταρτο της παραγωγής (για να μην πω και λιγότερο), το υπόλοιπο χάνεται. Μιλάμε για τεράστια απώλεια παραγωγής… Το ότι δεν γίνεται το φράγμα αυτό επηρεάζει την παραγωγή μας. Έχουμε λιγότερες ποσότητες και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μεγαλύτερα κόστη, υψηλότερες τιμές στο ράφι και όλα τα συναφή».

Ακολούθως, ο Δ. Καπούνης απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία να εξετάσει το θέμα και να δώσει λύση: «Αυτή τη στιγμή, όλα τα χωράφια που ποτίζονται έχουν αλάτι στην επιφάνεια… Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει τις πατάτες τους, δεν τις ποτίζουν. Οι παραγωγοί γενικότερα αφήνουν τον πρωτογενή τομέα – εμείς, η Ένωση, που παράγουμε ένα Π.Ο.Π. προϊόν, τη Γραβιέρα Νάξου, λαμβάνουμε 24 τόνους γάλα από 38 που λαμβάναμε, Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που είναι τέσσερις στις Κυκλάδες (με έναν εξ αυτών από τη Νάξο) και να δούμε τι θα κάνουμε για το φράγμα. Πρέπει να εξετάσει το θέμα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης».

Δείτε το απόσπασμα:

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares