Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 21:16

“Καμπανάκι” και από τους προπονητές του Κυκλαδικού μπάσκετ για το lock down στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Σύσσωμος ο κόσμος του ερασιτεχνικού αθλητισμού διαμαρτύρεται άλλη μια φορά για τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία για τον αθλητισμό, στα πλαίσια της προστασίας των πολιτών από τον Covid-19.

Το περασμένο Μάιο, μετά από δίμηνο lockdown σε όλες τις δραστηριότητες, ο αθλητισμός, μετρώντας τις πληγές του, επανεκκίνησε, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία οδήγησαν στην ασφαλή διεξαγωγή των προπονήσεων και των αγώνων. Οκτώ μήνες αργότερα βάζει λουκέτο ξανά με συνέπεια χιλιάδες αθλητές να παραμένουν ανενεργοί ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να πλήττεται για άλλη μία φορά.

Ένας από τους… ευαίσθητους νομούς που πλήττεται από την όλη κατάσταση είναι οι Κυκλάδες. Μπορεί τους καλοκαιρινούς μήνες να αποτελούν τον νούμερο ένα τόπο προορισμό για τις θερινές διακοπές, αλλά τον χειμώνα είναι αρκετά δύσκολα για τους κατοίκους της και τις μετακινήσεις αυτών. Πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για αθλητικό σωματείο που πρέπει να βρει έσοδα για τις μετακινήσεις, τη διαμονή και τη διατροφή των αθλητών.

Μπορεί το ποδόσφαιρο να συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα, αλλά στις Κυκλάδες υπάρχει και το μπάσκετ. Ένας χώρος που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης, ενώ τη φετινή αγωνιστική σεζόν για πρώτη φορά στην ιστορία του τρεις ομάδες συμμετέχουν στις εθνικές κατηγορίες. Η ΑΕ Σαντορίνης στην Α2 γυναικών, ο ΑΠΑΣ “Τα Φανάρια” στη Β’ εθνική και ο ΑΟ Μυκόνου στη Γ’ εθνική.

Το “SportCyclades” επικοινώνησε με όλα τα μέλη των τεχνικού τιμ των αγωνιστικών τμημάτων των  ομάδων τόσο από τον Α’ όμιλο και από τον Β’ όμιλο, προκειμένου να μας απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις για το πως βιώνουν το Lockdown_2 κι αν ελπίζουν πως τα πρωταθλήματα θα συνεχιστούν.

Η αρχή του θέματος που επεξεργάστηκε ο αρχισυντάκτης του τμήματος μπάσκετ του σάιτ μας, ο Ιωάννης Νοταράς γίνεται από τις ομάδες που συμμετέχουν στον Β’ όμιλο, αφού οι προπονητές αυτών… φάνηκαν πιο γρήγοροι από τους συναδέλφους τους, του Α’ ομίλου στις απαντήσεις που τους θέσαμε. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την άμεση ανταπόκριση και την εκτίμηση που δείχνουν στο σάιτ μας και τους ευχόμαστε καλή υγεία και σύντομα ξανά στα γήπεδα.

Οι τρεις ερωτήσεις που τους θέσαμε είναι οι εξής:

1) Πως αισθάνεστε όντας η πολιτεία σας έχει στην... απ' έξω και σας αφήνει "κλειδωμένους" ανοίγοντας σταδιακά όλα τα υπόλοιπα (με όποιον τρόπο τα ανοίγει);
2) Σε πιθανό τετ α τετ με εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις, τι θα τους λέγατε;
3) Όλοι λένε πως η φετινή αγωνιστική σεζόν είναι χαμένη. Ποια είναι η δική σας άποψη;

* Για την αποφυγή των όποιων παρεξηγήσεων, οι ομάδες είναι κατά αλφαβητική σειρά, όπως και τα επίθετα των προπονητών αυτών που έχουν απαντήσει…

ΑΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΑΡΗΣ ΑΝΤΙΜΙΣΑΡΗΣ

  • «Πιστεύω πως η πολιτεία κάνει λάθος ανοίγοντας σχεδόν όλους τους τομείς εκτός από τον αθλητισμό. Σίγουρα θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει τόσο η προπόνηση των αθλητών όσο και περισσότερες διοργανώσεις από όσες έχουν ξεκινήσει, κρατώντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα μέτρα. Και δεν μιλάω μόνο για τον επαγγελματικό αθλητισμό, όσο και για τον ερασιτεχνικό, ή και για τα αναπτυξιακά προγράμματα. Οι υπόλοιποι τομείς που άνοιξαν (έστω και με περιορισμούς) δεν είναι ούτε περισσότερο ασφαλείς, ούτε το ίδιο σημαντικοί με την άθληση μικρών και μεγάλων».
  • «Θα τους έλεγα ότι είμαστε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ (ή έστω, μία από τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ) χώρα που έχει σταματήσει ο αθλητισμός (εκτός από την πρώτη κατηγορία τριών αθλημάτων) και να συμβουλευτούν τους ομολόγους τους σε εκείνες τις χώρες για να διαπιστώσουν αν τελικά εμείς αρμενίζουμε στραβά, ή ο γιαλός είναι στραβός…».
  • «Όσο για την φετινή αγωνιστική σεζόν, γνώμη μου είναι πως πρέπει να ολοκληρωθεί πάση θυσία. Μιλώντας για τα τοπικά πρωταθλήματα, δεν δεσμευόμαστε από προθεσμίες και deadlines, άρα μπορούμε να ολοκληρώσουμε την σεζόν όσο και αν τραβήξει, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Οτιδήποτε υποχρεώσεις έχουμε εμείς οι εμπλεκόμενοι, θα πρέπει να βρούμε τον χρόνο για αυτό. Μιλώντας σαν προπονητής αναπτυξιακού τμήματος, είναι σημαντικό για τα παιδιά να ολοκληρωθεί η χρονιά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν όσο το δυνατόν λιγότερο ότι "χάνουν" πράγματα λόγω του Covid. Όσο μπορούμε, θα πρέπει να αναβάλλουμε πράγματα και όχι να ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ. Ειδικά για τα παιδιά που είναι στον αθλητισμό κάποια χρόνια και ξέρουν ότι για διάφορους λόγους (όριο ηλικίας/μαθητικές υποχρεώσεις) αυτή θα είναι η τελευταία τους χρονιά, θα είναι πολύ άσχημο αν ξαφνικά μάθουν ότι οι κόποι των τελευταίων χρόνων θα πάνε χαμένοι. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε όχι μόνο για την σωματική άσκηση που προκύπτει από τον αθλητισμό, όσο και την πνευματική ισορροπία των παιδιών, που ήδη έχει διαταραχθεί από την αναστάτωση λόγω των συνθηκών. Ας προσπαθήσουμε ώστε αυτή η αναστάτωση να είναι όσο πιο μικρή γίνεται. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας».

    ΚΩΣΤΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
    «Το αθλητικό ιδεώδες είναι για τον άνθρωπο πηγή εσωτερικής τελειότητας, συναδελφοσύνης, ειρήνης, ευγένειας, αφιλοκέρδειας, καλής θέλησης και αγνότητας. Είναι εκείνο που ικανοποιεί από κάθε άποψη τη διάνοια και το συναίσθημα του αθλητή και του φιλάθλου. Είναι το πνεύμα με τους ζωντανούς του νόμους, δεν είναι μια μορφή, είναι μια δύναμη. Το γνήσιο αθλητικό ιδανικό σημαδεύει με ισχυρή προσωπική σφραγίδα, καλλιεργεί θαρραλέες πρωτοβουλίες, απομακρύνει τις σκέψεις από δαιδαλώδεις στοές και γλυκαίνει την αναμονή αυτού που ποθούμε. Η υγεία, το θάρρος, η ευγένεια της ψυχής, η ηθικότητα, η άμιλλα, ο τολμηρός και ακλόνητος χαρακτήρας, έννοιες που καλλιεργεί ο αθλητισμός στον πολιτισμένο άνθρωπο του σήμερα, κληροδοτήθηκαν από την πολύτιμη παρακαταθήκη των αρχαίων προγόνων μας χιλιάδες χρόνια πριν ως κτήμα των γνώσεών τους για την αθάνατη αθλητική ιδέα που τόσο αγάπησαν και καλλιέργησαν.

    Ο ελληνικός λαός συγκέντρωνε όλα εκείνα τα προσόντα που ήταν απαραίτητα για να εξελιχθούν, όπως εξελίχθηκαν, οι αθλητικοί αγώνες. Η φυλή μας ήταν αυτή που γέννησε και καθιέρωσε το γνήσιο αθλητικό πνεύμα. Λαός από την φύση του ελεύθερος, γεμάτος ζωή και συναίσθημα, ένοιωθε ιδιαίτερη ευχαρίστηση να γυμνάζεται, να αγωνίζεται και να πρωτεύει. Το ελληνικό έθνος χρησιμοποίησε εντατικά τον αθλητισμό για να βελτιωθεί ποιοτικά, να ανανεωθεί, να δημιουργήσει. Ο σκοπός της αθλητικής αγωγής ήταν η ευδαιμονία της πολιτείας με τη δημιουργία “καλών και αγαθών” πολιτών.

    Είναι ανάγκη να κάνουμε μια παραδοχή… Ο αθλητισμός είναι αξία και ως αξία ανακεφαλαιώνει την ίδια την προσωπική αξία του ανθρώπου. Κρατά μέσα του ανυπολόγιστη ομορφιά, είναι το κλειδί που μας ανοίγει τους κήπους των ωραίων, των μεγάλων θαυμάτων ή μας κατεβάζει στην κοιλάδα του αίσχους και της μισαλλοδοξίας. Τις αξίες τις διαφυλάσσουμε και δεν τις διαφθείρουμε, τις αναδεικνύουμε και δεν τις καταποντίζουμε και το σημαντικότερο ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΜΜΟΣ
1) «Αισθάνομαι απογοητευμένος και θυμωμένος γιατί μόνο στον (ερασιτεχνικό) αθλητισμό κολλάει ο ιός ενώ στον επαγγελματικό όχι... Το ότι υπάρχει αδικία είναι καταφανές και τον λόγο και που αποσκοπεί αυτό τον γνωρίζουν μόνο οι ειδικοί; Παίρνουν αποφάσεις δίχως να αισθάνονται την προσπάθεια των ανθρώπων για επιβίωση και μιλώ για όλους τους κλάδους...».

2) «Σε πιθανό τετ α τετ δεν θα τους έλεγα τίποτα παραπάνω από αυτά που είπα στην απάντηση της πρώτης ερώτησης και ο λόγος είναι πώς και να τους πω δεν θα καταλάβουν γιατί κι εκείνοι διαταγές εκτελούν».

3) «Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα το θέμα θα είναι αν θα θέλουν οι ομάδες να γίνουνε τα πρωταθλήματα γιατί μέχρι στιγμής δεν είδα καμία αντίδραση από αυτές γιατί ίσως πολλές να τις βολεύει το να μην γίνουν. Εκτιμώ κι ελπίζω πώς τα πρωταθλήματα της Α2, Β’  και Γ’ εθνικής κατηγορίας θα τελειώσουν με όποιον τρόπο τελειώσουν... Τα τοπικά κ οι ακαδημίες θεωρώ πως από του χρόνου θα ξεκινήσουν...».

ΧΑΡΗΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

  • «Θεωρώ πως όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχουμε μεγάλη αγωνία αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού... Η αγωνία μας όμως γίνεται μεγαλύτερη αφού αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη κι ίσως πρόθεση για κάποιο υπόδειγμα υγειονομικού πρωτοκόλλου που να αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό κι αυτό με φοβίζει για το μέλλον μας».
  • «Θα προσπαθούσα να εξηγήσω τις μεγάλες καταστροφικές συνέπειες αυτής της κατάστασης... Συνέπειες αθλητικές και κυρίως ψυχολογικές για τα παιδιά, αλλά και οικονομικές για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό... Θα πρότεινα λοιπόν σε πρώτη φάση το άνοιγμα των εξωτερικών γηπέδων ώστε να χρησιμοποιηθούν στην αρχή τουλάχιστον από τις ακαδημίες τηρώντας τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων στην χρήση των εξωτερικών χώρων ( αυλή, εξωτερικά γήπεδα) και στην συνέχεια την σταδιακή ένταξη και των υπολοίπων τμημάτων για προπονήσεις με τους ίδιους κανόνες που τηρούσαμε και πριν την σημερινή κατάσταση».
  • «Εκτιμώ πως παρόλο που όπως τοποθετήθηκα και στην αρχή διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για το μέλλον μας. Θεωρώ πως κάποια στιγμή και σε συνδυασμό με την πίεση και τις προτάσεις που κάνουν συνεχώς οι αρμόδιοι θα γίνει η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, με υπομονή και ψυχοσωματική κυρίως στήριξη των αθλητών κι αθλητριών (μεγάλων και μικρών) για να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα...».

ΑΜΕΣ ΜΑΡΠΗΣΣΑΪΚΟΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

1) «Αυτό που ζούμε τώρα είναι πρωτόγνωρο και ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα περνούσαμε τόσο χρονικό διάστημα κλεισμένοι στα σπίτια μας. Παρόλα αυτά η πανδημία υπάρχει και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα των ειδικών. Όλοι αισθανόμαστε έξω απ' τα νερά μας και ανυπόμονοι να γυρίσουμε γρήγορα στην κανονικότητα που για μας είναι να βρισκόμαστε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου μπάσκετ. Θεωρώ ότι φτάνει η μέρα που θα ανοίξουν τα γήπεδα και θα γεμίσουν φωνές και χαμόγελα από μικρούς και μεγάλους αθλητές!!».

2) «Έχω την εντύπωση ότι η πολιτεία προσπάθησε σωστά να δώσει προτεραιότητα στο σύστημα υγείας ώστε αυτό να μην καταρρεύσει. Εφόσον υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα πρέπει οι ειδικοί να δουν και την άλλη πλευρά του νομίσματος που είναι η οικονομική δυσπραγία των πολιτών και των εργαζομένων. Όσον αφορά για εμάς του αθλητισμού θα τους έλεγα να δώσουν βάση τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των αθλητών και άμεσα να επιτρέψουν τις προπονήσεις και τους αγώνες πάντοτε με τα υγειονομικά μέτρα όπως ήδη το έχουμε κάνει στο παρελθόν!!».

3) «Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι μας που είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι να μην αφήσουμε να πάει χαμένη αυτή ή χρονιά.  Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και αν χρειαστεί να πάμε πίσω όλη την αγωνιστική περίοδο.  Άποψη μου είναι ότι έτσι δείχνουμε το παράδειγμα και στους μικρούς αθλητές μας ότι ποτέ δεν παρατάμε τον αγώνα μας όσες δυσκολίες και αν προκύψουν. Σας ευχαριστώ ευχόμενος υγεία και γρήγορη επάνοδο στους αγωνιστικούς χώρους...».

ΑΟ ΠΑΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΑΚΟΛΑΣ

1) «Είναι γεγονός ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, που ευχόμαστε όλοι σύντομα να αποτελούν παρελθόν. Σε ότι αφορά το χώρο μας, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα επηρεάζουν καταλυτικά την αθλητική δραστηριότητα, αλλά και την ψυχολογία των παιδιών-αθλητών, των γονέων τους και των προπονητών. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, καθώς η καραντίνα δεν θα έπρεπε να σταματάει την προπόνηση παρά απλά να την αλλάζει».

2) «Σε πιθανό τετ α τετ θα τους έθετα απλά μία ερώτηση. Ποιες είναι οι ενέργειες σας, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά από τις επιπτώσεις που έχει η απομάκρυνση τους από τον αθλητισμό;».

3) «Δεν συμφωνώ σε αυτό. Θεωρώ ότι πρέπει να εξαντληθούν οι πιθανότητες, ώστε η φετινή αγωνιστική σεζόν να ολοκληρωθεί έστω και με μεγάλη καθυστέρηση».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΖΑΚΙΔΗΣ

  • «Το πόσο θα θέλαμε να μπούμε μέσα στο γήπεδο και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε εμείς οι προπονητές και οι αθλητές δεν περιγράφεται. Δεν πιστεύω πως μας έχει, ή θέλει να μας έχει η πολιτεία στην απ’ έξω. Δεν νομίζω να εξυπηρετεί κανέναν και δεν κερδίζει κάνεις κάτι από αυτό. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα!!! Ελπίζω να πάνε όλα καλά με όλα τα καταστήματα – σχολεία που έχουν ανοίξει αυτί την περίοδο και να δώσουν οι ειδικοί το “οκ”, έτσι ώστε να έρθει η σειρά μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε».
  • «Σε πιθανό τετ α τετ θα προσπαθούσα να πάρω πληροφορίες για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δώσουν το πράσινο φως για την επανένταξη μας στις προπονήσεις. Πραγματικά πιστεύω πως δεν είναι δουλειά μου να προτείνω κάτι σε ένα θέμα που είναι τόσο σοβαρό και όπως είπα και πριν πεθαίνει κόσμος».
  • «Για το αν είναι χαμένη χρονιά , από θέμα προόδου των αθλητών, ειδικά οι μικροί αθλητές έχουν χάσει πολλά. Πολλές προπονήσεις, πολλά παιχνίδια, πολλές εμπειρίες. Κι εμείς εδώ στις Κυκλάδες δεν έχουμε πολλούς αγώνες τον χρόνο, σε σχέση με άλλα παιδιά στην υπόλοιπη Ελλάδα, χάνουμε και προπονήσεις, με αποτέλεσμα οι αθλητές να μένουν πολύ πίσω και το χειρότερο απ’ όλα να χάνουν το ενδιαφέρον τους. Από θέμα αγώνων και ολοκλήρωση πρωταθλήματος δεν μπορώ να ξέρω ακόμα, γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα ξαναμπούμε μέσα στο γήπεδο. Η αλήθεια είναι πως όσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο δύσκολο θα είναι να ολοκληρωθούν. Πρέπει να υπολογίσουμε κιόλας πως με το που μπούμε στο γήπεδο, οι παίκτες χρειάζονται περίπου ένα μηνά προετοιμασία για να παίξουν αγώνα. Αν θυμηθώ κάθε χρόνο όταν τελειώναμε τα πρωταθλήματα, χωρίς δύο μήνες διακοπή περίπου που έχουμε τώρα, δεν είχαμε άφθονο περιθώριο. Φανταστείτε τώρα. Μακάρι να βρει λύσεις η Ένωση μαζί με την βοήθεια των συλλόγων για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο πολλά παιχνίδια».

ΑΠΑΣ “ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ”

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

1) «Να επισημάνω ότι η Ελλάδα και Ανδόρα έχουν κλειστό τον αθλητισμό. Μου προκαλεί θλίψη και απογοήτευση βλέποντας το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας να μην λειτουργεί!! Θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι συνυφασμένος με την οικονομία!! Ανοίγοντας την δίνεις την δυνατότητα στον αθλητισμό για να κινηθεί!! Οι ομάδες χωρίς χορηγούς δεν υπάρχουν!! Για αυτό έστω και καθυστερημένα πρέπει να αρχίσουμε με βάση τα πρωτόκολλα που υπάρχουν!!!».

2) «Υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο μας που έχουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που δεν ούτε καν ασφαλισμένοι από τις ομάδες για πάρουν έστω αυτό το βοήθημα!!! Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα πάσης φύσεως!!!! Πρέπει να αρχίσουμε… χθες!!! Τα παιδιά έχοντας στερηθεί το σχολείο τόσο καιρό και χωρίς δραστηριότητες θα εμφανίσουν ένα σορό προβλήματα στην πορεία!!».

3) «ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ έχει χαθεί η χρονιά. Θα κοιτάξουμε, όμως, να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε μόνο τα πρωταθλήματα!! Φανταστείτε τους αθλητές που τους τελευταίους 10 μήνες είναι σε δραστηριότητα μόνο τρεις πως θα επανέλθουν!! Οι ομάδες πως θα βρουν πόρους για να τους κρατήσουν;; Θα δούμε ακόμα και ομάδες που δεν θα δεχθούν να παίξουν!!».

ΜΑΡΙΟΣ ΟΝΑΣΟΓΛΟΥ

1) «Η απόφαση να μένει κλειστός ο αθλητισμός είναι κάτι δυσάρεστο με πολλούς αποδέκτες... Το αξιοπερίεργο είναι ότι εφόσον έδωσαν το πράσινο φως να ανοίξουν σχολεία- καταστήματα γιατί δεν συμπεριέλαβαν τουλάχιστον τα ανοιχτά γήπεδα;; Φυσικά με τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν και η προσωπική μου άποψη είναι ότι όλος ο αθλητισμός πρέπει να είναι ενεργός τηρώντας τους κανόνες και μπορεί να είναι. Απαντώντας λοιπόν στην ερώτηση σας νιώθω απορία, λύπη και αγανάκτηση».

2) «Αν λοιπόν βρισκόμουν σε ένα τετ α τετ μαζί τους θα τους εξέφραζα τις απορίες μου και θα ζητούσα τεκμηριωμένες απαντήσεις».

3) «Όσο για τη φετινή χρονιά τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Από τη μία οι αθλητές έχουν μείνει πολύ καιρό "αδρανείς" με ότι κινδύνους εγκυμονεί μια βιαστική επανέναρξη για τραυματισμούς απ' την άλλη τα σωματεία έχουν χάσει τους πυλώνες της οικονομικής τους επιβίωσης που είναι οι ακαδημίες τους. Επιπρόσθετα πολλές επιχειρήσεις που βοηθούν οικονομικά παραμένουν κλειστές οπότε δύσκολα θα μπορούν να συνεισφέρουν. Μέσα σε όλο αυτό να προσθέσουμε και την χρονική στενότητα που υπάρχει για την ομαλή ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορούν τα πρωταθλήματα να ολοκληρωθούν».

ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ ΑΟΚ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΛΙΔΗΣ

1) «Νομίζω πλήττονται οι περισσότεροι κλάδοι κι έχει γίνει τεράστια ζημιά παντού, οπότε είναι γενικό το κακό. Στον αθλητισμό βέβαια η σωματική απραξία είναι ότι χειρότερο για έναν αθλητή και η επανένταξη του δύσκολη. Μετά το άνοιγμα του εμπορίου ελπίζουμε να είμαστε οι επόμενοι αν τυχόν λειτουργήσει ομαλά».

2) «Κανένας δεν νομίζω να θέλει να απέχει από αυτό που αγαπάει και κάνει για χρόνια. Το θέμα δεν είναι τι θα έλεγα εγώ, αλλά μια γενική τοποθέτηση από ομοσπονδία, ομάδες, παίχτες, προπονητές. Το μπάσκετ νοσεί τα τελευταία χρόνια και η πανδημία το βυθίζει περισσότερο. Ελπίζω να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για την διαφύλαξη του αθλήματος. Όλοι θέτουμε το ζήτημα της υγείας, αλλά όχι τόσο ουσιαστικές λύσεις που δεν ξέρω αν και οι ομάδες μπορούν και θέλουν να το στηρίξουν».

3) «Κοντεύομε ήδη τρεις μήνες απραξίας και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί εφόσον δεν υπάρχουν επίσημες αποφάσεις και τοποθετήσεις της πολιτείας και της ομοσπονδίας οπότε προς τα εκεί οδεύει…».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ

  • «Ο αθλητισμός ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες διαμορφώνει προσωπικότητες και παράγει χαρακτήρες γαλουχημένους με στοιχεία αλληλοσεβασμού, ομαδικότητας, κόπου, στοχασμού κ.α. Κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο στοιχείο της κοινωνίας μας. Δυστυχώς με αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό τα παιδιά χάνουν αυτή την ευκαιρία της συμμετοχής στα διάφορα αθλήματα. Ακούγοντας τους ειδικούς, η μη συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες, μόνο καλό δεν είναι για τον ψυχισμό την εκτόνωση, αλλά και τη φυσική κατάσταση των παιδιών. Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποια φόρμουλα επανέναρξης ακόμη και αυτό μόνο καλό δεν είναι για τα παιδιά, τους συλλόγους και όλους τους εμπλεκόμενους γύρο από αυτό. Ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει ξεκινήσει με όποιον τρόπο το έχει κάνει κι από ότι βλέπω ακολουθούν και οι ημιεπαγγελματικές κατηγορίες. Δε θεωρώ ότι είναι σωστό να γίνονται διακρίσεις στον αθλητισμό. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να βρεθεί λύση επανέναρξης του αθλητισμού στο σύνολό του. Θα ήθελα να σταθούμε όμως λίγο και στην άλλη πλευρά. Αυτών που ασχολούνται με τα σωματεία εξωαγωνιστικά (διοικούντες έφοροι χορηγοί κ.α.). Δυστυχώς τα μηνύματα από πολλές ομάδες ειδικά της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι πολύ άσχημα. Πολλοί από αυτούς που "τρέχανε" τους συλλόγους έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους για μήνες, ενώ άλλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους με αποτέλεσμα να μην είναι στις προτεραιότητες τους η επανέναρξη του αθλητισμού. Σέβομαι την κατάσταση τους καθώς εκείνοι είναι αυτοί που κατέθεταν χρόνο και χρήμα ώστε να μπούμε εμείς και να αναλάβουμε εντός τεσσάρων γραμμών. Θεωρώ ότι και η άποψη της πλευράς αυτής θα πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ σημαντικός. Απαντώντας στο ερώτημα σας, ναι μεν θέλω και θα ήταν καλό για όλη την κοινωνία να επαναλειτουργήσει ο αθλητισμός, πρέπει όμως να βρεθεί μια φόρμουλα που να εξετάσει όλες τις πτυχές σε βάθος και να μην αδικεί κανέναν».
  • «2) Στηρίξτε εκείνους που μας στηρίζουν, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και δημοτικές αρχές, ώστε να βρεθεί έστω και κατά τόπους μια λύση επανέναρξης και αν όχι με ανταγωνιστικό, έστω με κοινωνιολογικό χαρακτήρα».
  • «Όσον αφορά το αγωνιστικό, ναι θα συμφωνήσω ότι η τόσο μεγάλη αποχή τις τελευταίες δύο χρονιές μας έχουν φέρει πάρα πολύ πίσω. Είναι πολύ δύσκολο να βρουν ρυθμό οι ομάδες και ειδικά στο κυκλαδικό που ούτος η άλλως κάναμε λίγα παιχνίδια . Όπως και να έχει όμως εάν μας δοθεί η ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευτούμε βάζοντας όμως ως προτεραιότητα την υγεία των αθλητών».

ΠΛΟΗΓΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ

  • «Είναι μια περίεργη κατάσταση αυτή που βιώνουμε και πρωτοφανής. Είναι σαν να περπατάμε με κλειστά τα μάτια ελπίζοντας να περπατάμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Επομένως είναι δύσκολο να πω με σιγουριά τι είναι σωστό και τι λάθος σε μια τέτοια περίπτωση».
  • «Πιστεύω πως δεν θα έπρεπε οι μικρές αραιοκατοικημένες περιοχές να "βράζουν" στο ίδιο καζάνι με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης περιοχές με μηδενικά κρούσματα θα έπρεπε σιγά σιγά να λειτουργούν, τηρώντας φυσικά τα απαραίτητα πρωτόκολλα».
  • «Και εγώ πιστεύω πως η αγωνιστική σεζόν είναι χαμένη. Δεν θα έπρεπε όμως να σκεφτόμαστε το ίδιο και για την προπονητική σεζόν. Τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους και τα κίνητρά τους όσο δεν υπάρχουν αγώνες. Οι προπονήσεις τους όμως θα έπρεπε να συνεχίζονται, ή να συνεχιστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τουλάχιστον στα ανοιχτά γήπεδα. Τα παιδιά θα έπρεπε να επενδύουν στο σώμα τους, στις κινητικές και ατομικές τους δεξιότητες χωρίς να πηγαίνει χαμένος ο πολύτιμος αυτός χρόνος».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΡΟΥΠΟΣ

  • «Καταρχήν να αναφέρουμε ότι δεν πρέπει να ταυτίζουμε ανθρώπους τους οποίους χαρακτηρίζω ως διαχειριστές των αθλητών σωματείων, με το επάγγελμα του προπονητή. Δεν είμαι προπονητής, αλλά διαχειριστής. Κατανοώ όμως και καταλαβαίνω απόλυτα όλα τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει αυτή η κατάσταση στους επαγγελματίες προπονητές, όπου για κάποιους ίσως αποτελεί και το μοναδικό βιοποριστικό εισόδημα. Η πολιτεία θα πρέπει να σκεφτεί λύσεις για τους επαγγελματίες του αθλητικού κλάδου, έχοντας στο μυαλό τους ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους επαγγελματίες των άλλων κλάδων που πλήττονται».

    2) «Με δεδομένο ότι ο αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα για την επιστροφή στην κανονικότητα και με επίσης δεδομένο ότι ο σωματειακός αθλητισμός αποτελεί μια δραστηριότητα η οποία λειτουργεί με κανόνες πάνω σε οργανωτικές δομές, θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, ορίζοντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας. Εάν η πορεία των επιδημιολογικών συνθηκών συνεχίσει να έχει φθίνουσα πορεία, το να σωθεί η φετινή αγωνιστική χρονιά, θα πρέπει να είναι ένα στοίχημα το οποίο η πολιτεία πρέπει να κερδίσει».


3) «Υπάρχει ακόμα χρόνος για να σωθεί η φετινή αγωνιστική χρονιά. Φυσικά θα πρέπει να γίνουν… εκπτώσεις στις αγωνιστικές. Η ιδέα να πραγματοποιηθούν τα πρωταθλήματα σε ένα γύρο και όχι με εντός και εκτός έδρας αγώνες, με βρίσκει σύμφωνο και νομίζω ότι προς τα εκεί θα πρέπει να κινηθούμε. Φυσικά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει τα επιδημιολογικά στοιχεία να επιτρέψουν την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων, σε εύλογο χρονικό διάστημα από σήμερα».

Κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares