Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 09:58

Γέμισαν μετάλλια και παιδικά χαμόγελα η Σύρος και η Τήνος, στην εβδομάδα ''Δημήτριος Βικέλας''

Η Σύρος και η Τήνος γέμισαν από «μετάλλια» και χιλιάδες παιδικά χαμόγελα στις πολυήμερες εκπαιδευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της προγράμματος «Εβδομάδα Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών, Δημήτριος Βικέλας» (παράλληλα με την αναβίωση των «Τηνίων», της αθλητικής διοργάνωσης – προπομπού των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896), που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση και συνδιοργανώθηκαν με τους τοπικούς Δήμους.

Σύσσωμη ήταν η συμμετοχή των σχολείων, όλων των βαθμίδων και στα δύο νησιά, καθώς και της τοπικής κοινωνίας, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον σπουδαίο Έλληνα λόγιο, εμπνευστή της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (μαζί με τον Βαρώνο Πιέρ Ντε Κουμπερντέν) και πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριο Βικέλα.
Τα παιδιά, κάθε ηλικίας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά αρκετά Ολυμπιακά και μη αγωνίσματα και να έρθουν σε επαφή, να μιλήσουν και να προπονηθούν με διακεκριμένους αθλητές και αθλήτριές μας: Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, Πρωταθλητές, Ομοσπονδιακούς προπονητές, καθώς και διεθνείς από τη θρυλική Εθνική μας ομάδας ποδοσφαίρου, που κατέκτησε το Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας!

Οι δράσεις κορυφώθηκαν στο νησί της Σύρου, όπου η κεντρική πλατεία μεταμορφώθηκε σε έναν αθλητικό πολυχώρο. Παράλληλα τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου Δορώθεο Β’ και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Δημητρίου Βικέλα από τις πολιτειακές, αλλά και τις αθλητικές Αρχές, με τη συμμετοχή και της υψιφώνου, Βασιλικής Καραγιάννη.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Απόλλων», που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, ένα ιδιαίτερης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αξίας κτήριο 160 ετών!
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ, ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στη Σύρο και στην Πάρο, Γιώργος Ευριπιώτης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδροι Ομοσπονδιών, οι περισσότεροι από τους 50 συνολικά Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Πρωταθλητές μας και Εθνικοί προπονητές, που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, φυσικά μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, της Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης), των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο εμπνευστής της αναβίωσης των «Τηνίων» και της «Εβδομάδας Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών», Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στην εκδήλωση:

«Νιώθω ότι αναβίωσαμε ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας με την καθιέρωση των τιμητικών εκδηλώσεων σε έναν μεγάλο Έλληνα, λόγιο, εκπαιδευτικό, και πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Δημήτριο Βικέλα, που μαζί με τον φιλέλληνα Πιερ Ντε Κουμπερντέν αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Ελλάδα.

Η «Εβδομάδα Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξών, Δημήτριος Βικέλας» θα τελείται κάθε 4 χρόνια, δηλαδή στις Ολυμπιακές χρονιές και πάντα πριν από την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, για να θυμίζει σε όλον τον κόσμο πώς όλα ξεκίνησαν από εδώ, από την Κυκλαδική, την Ελληνική γη.
Ευχαριστώ πολύ τους πολίτες της Σύρου και της Τήνου για την θερμή υποδοχή του προγράμματος μας, τα παιδιά των δύο νησιών μας, τους εκπαιδευτικούς μας, τους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιονίκες μας, όλους τους πρωταθλητές και τους ομοσπονδιακούς προπονητές μας που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Υπουργείου Αθλητισμού και να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις στην Τήνο και τη Σύρο!
Παλεύουμε για να μεταπαλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές τις αξίες του Ολυμπιασμού, και τέτοιες δράσεις βοηθούν στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

Οι διακεκριμένοι αθλητές μας, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στην Τήνο και στη Σύρο ήταν:

Ολυμπιονίκες
Μιχάλης Μουρούτσος (τάεκβοντο), Νίκος Συρανίδης (καταδύσεις), Κατερίνα Θάνου (στίβος), Κώστας Θάνος (πάλη), Πηγή Δεβετζή (στίβος), Εύη Μωραϊτίδου (πόλο), Ειρήνη Αϊνδιλή (ρυθμική γυμναστική), Κλέλια Πανταζή (ρυθμική γυμναστική), Μαρία Γεωργάτου (ρυθμική γυμναστική), Βούλα Ζυγούρη (πάλη), Σοφία Παπαδοπούλου (ιστιοπλοΐα), Παναγιώτης Γιαννάκης (μπάσκετ), Νικόλ Κυριακοπούλου (στίβος), Όλγα Βασδέκη (στίβος), Ευαγγελία Πλατανιώτη (καλλιτεχνική κολύμβηση), Δήμητρα Μαγκανουδάκη (ξιφασκία).

Παραολυμπιονίκες
Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια), Κατερίνα Πατρώνη (συνοδός Αθλήτρια του Γρηγόρη Πολυχρονίδη), Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος), Ανδρέας Κατσαρός (κολύμβηση), Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (κολύμβηση), Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Άννα Ντέντα (μπότσια), Χριστίνα Ντέντα (συνοδός Αθλήτρια της Άννας Ντέντα), Δημήτρης Κυριακίδης (μπότσια).

Πρωταθλητές Ποδοσφαίρου Euro2004
Άγγελος Χαριστέας, Τάκης Φύσσας, Κώστας Κατσουράνης, Άγγελος Μπασινάς, Κώστας Χαλκιάς, Βασίλης Λάκης.

Πρωταθλητές
Άγη Κασούμη (σκοποβολή), Σοφία Μαλκογεώργου (καλλιτεχνική κολύμβηση), Μαρία Πολύζου (μαραθωνοδρόμος), Βασιλική Μιλλούση (ενόργανη γυμναστική), Στέφανος Ξένος (καράτε), Γιώργος Κουγιουμτζίδης (πάλη), Ελένη Χατζηλιάδου (καράτε), Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη), Αλέξης Ντανατσίδης (τζούντο), Γωγώ Φυρίγου (καταδύσεις), Γιώργος Χαραλαμπόπουλος (χειροπάλη), Βασίλης Βρούτσης (καράτε), Μαρία Λουίζα Γκίκα (πάλη), Ορφέας Μητροπίας (ζίου ζίτσου), Ιωάννα Ευθυμίου (ζίου ζίτσου).

Ομοσπονδιακοί Προπονητές
Θοδωρής Βλάχος (πόλο), Θέμης Ιακωβίδης (πάλη), Μάξιμος Χατζηλιάδης (καράτε), Νίκος Ηλιάδης (πάλη), Πέτρος Φυρίγος (καταδύσεις).

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την καθοριστική συμβολή τους στη διοργάνωση των εκδηλώσεων στις εταιρίες ΟΝΕΧ, Blue Star Ferries και Superfast Ferries.

75a8d4e0 7bc1 4583 9e98 d6f96f08307aphoto1 10 4 24photo2 10 4 24 1024x696photo3 10 4 24 1024x696photo4 10 4 24 1024x697photo5 10 4 24 1024x696photo6 10 4 24 1024x696photo7 10 4 24 1024x698photo8 10 4 24 1024x696photo9 10 4 24 1024x696photo10 10 4 24 1024x700photo11 10 4 24 1024x697photo13 10 4 24 1024x695photo14 10 4 24 1024x697photo16 10 4 24 1024x695

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares