Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022 13:21

Το Μουντιάλ τέλειωσε, τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ξαναρχίζουν - Ένας οδηγός... επιστροφής στις 5 κορυφαίες λίγκες

Πριν καλά καλά καθίσει η σκόνη που σήκωσε το Μουντιάλ του Κατάρ η προσοχή των φίλων του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη στρέφεται ξανά στις εγχώριες διοργανώσεις, αφού τα πρωταθλήματα ξαναρχίζουν.

Πρώτα στην Αγγλία και τη Γαλλία και μετά σιγά σιγά τα υπόλοιπα.

Το φαινόμενο δεν είναι σύνηθες. Τόσο μεγάλες διακοπές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μεσούσης της αγωνιστικής περίοδου δεν είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά, οπότε καλό είναι να δούμε πού αφήσαμε το νήμα στις πέντε κορυφαίες λίγκες της ηπείρου μας ώστε να το πιάσουμε ξανά.

PREMIER LEAGUE

Η Premier League διακόπηκε με Ρονάλντο και θα αρχίσει ξανά χωρίς Ρονάλντο! Λίγο πριν την εκκίνηση του Μουντιάλ η ταραχώδης σχέση της Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ τελείωσε οριστικά και μένει να φανεί αν η αποχώρησή του και συνεπαγόμενη αυτής ηρεμία, που λογικά θα επέλθει στα αποδυτήρια, θα βοηθήσει τους «κόκκινους διαβόλους» να ανακάμψουν.

Οι 11 βαθμοί που τους χωρίζουν από την κορυφή δεν είναι λίγοι, αλλά ούτε και πολλοί για Premier League, χρειάζεται ωστόσο να παίξουν πολύ καλύτερα αν θέλουν να πιάσουν την Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» πήγαν… τρένο σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν, προπορεύονται με 37 βαθμούς κι ένα βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν έτσι και μετά τη διακοπή ή όχι, καθόσον η Μάντσεστερ Σίτι καραδοκεί από απόσταση 5 βαθμών.

Μένει επίσης να δούμε αν οι Λίβερπουλ και Τσέλσι, που έχουν επίσης μείνει πολύ πίσω (-15 και -16 αντίστοιχα) έχουν περιθώρια ανάκαμψης ή θα αρκεστούν στη διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για το Champions League, αλλά και αν η τρίτη με 30 βαθμούς Νιουκάστλ θα συνεχίσει την εξαιρετική πορεία της. Στην ουρά η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, καθώς επτά ομάδες (Μπόρνμουθ, Λιντς, Γουέστ Χαμ, Έβερτον, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σαουθάμπτον, Γουλβς) βρίσκονται είτε μέσα είτε σε απόσταση βολής από τη ζώνη του υποβιβασμού.

LA LIGA

Το ισπανικό πρωτάθλημα θα επαναρχίσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε οι ομάδες έχουν λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να ενσωματώσουν ξανά τους παίκτες που έρχονται από το Μουντιάλ. Αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, η μάχη για την ανάδειξη του πρωταθλητή φαίνεται να ξεκαθαρίζει, καθώς οι μνηστήρες έχουν περιοριστεί σε δύο.

Τους γνωστούς. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έχουν ξεφύγει κατά 11 και 9 βαθμούς αντίστοιχα από τους υπόλοιπους και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα μονομαχήσουν μεταξύ τους μέχρι τέλους για την κατάκτηση του τίτλου.

Η Μπαρτσελόνα πορεύτηκε μέχρι τη διακοπή καλύτερα απ’ όσο ίσως αναμενόταν κι έχει αποκτήσει προβάδισμα δύο βαθμών από την «αιώνια» αντίπαλό της, η οποία πάντως φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία και δεν θα αφήσει να της ξεφύγει η κατάσταση.

Πιο πίσω μένει να δούμε αν η Ατλέτικο Μαδρίτης θα πάρει τα πάνω της μετά τις καταστροφικές γι’ αυτήν τρεις εβδομάδες που προηγήθηκαν της διακοπής, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού υπό την έννοια ότι σε αυτήν εμπλέκεται η Σεβίλλη. Αν τελείωνε τώρα το πρωτάθλημα θα έπεφτε, αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος, ένα βαθμό πίσω από τη Θέλτα, και κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη είδηση, δεδομένου ότι δεν συνηθίζεται μια ομάδα να παίζει τη μία χρονιά στο Champions League και την επόμενη στη Β’ Εθνική.

SERIE A

Στην Ιταλία θα κάνουν Χριστούγεννα, θα κάνουν και Πρωτοχρονιά και μετά θα αρχίσουν να παίζουν ξανά μπάλα, τουλάχιστον στη Serie A. Εκεί όπου η Νάπολι έχει ξεκινήσει με το πόδι πατημένο στο γκάζι, μετά τις πρώτες 15 αγωνιστικές είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει ηττηθεί ακόμα και κατόπιν τούτου έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μια διαφορά 8 βαθμών από τους διώκτες της.

Δεν τη λες και διαφορά ασφαλείας, ειδικά αν λάβεις υπόψη ότι οι ομάδες που ακολουθούν έχουν βαριά ονόματα, βαθιά ρόστερ και μεγάλη εμπειρία, όμως αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Αρκεί να συνεχίσει να παίζει στον ίδιο ρυθμό. Το καλό για τη Νάπολι είναι ότι προς το παρόν κλείνει τα αυτιά της στις σειρήνες από την Premier League, που θέλουν τον Κβαρατσκέλια, έναν κομβικό παίκτη για το παιχνίδι και την πορεία της.

Οι μεγάλοι του ιταλικού ποδοσφαίρου (Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ) μαζί με τη Λάτσιο βρίσκονται σε μια απόσταση τριών βαθμών μεταξύ τους καταδιώκοντας τη Νάπολι και μένει να δούμε αν η διακοπή τους έχει βοηθήσει ώστε να καλύψουν το χάντικαπ.

Στην ουρά αρχίζει να γίνεται πιο καθαρή η εικόνα, καθώς Κρεμονέζε, Σαμπντόρια και Βερόνα έχουν αρχίσει να μένουν πιο πίσω. Η απόσταση της 18ης Κρεμονέζε από τη 17η Σπέτσια, που βρίσκεται πάνω από τη ζώνη, είναι 6 βαθμοί. Διαφορά, που καλύπτεται μεν, αλλά όχι τόσο εύκολα αν είσαι από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος.

LIGUE 1

Η μεγάλη απορία όλου του κόσμου είναι πώς θα υποδεχθεί ο Κιλιάν Εμπαπέ στην Παρί Σεν Ζερμέν τον Λιονέλ Μέσι μετά την μεταξύ τους επικών διαστάσεων μονομαχία στον τελικό του Μουντιάλ.

Κι επειδή το γαλλικό πρωτάθλημα επαναρχίζει αυτή την Τετάρτη, δεν υπάρχει δηλαδή για κανέναν από τους δύο αρκετός χρόνος ώστε να συνέλθουν από όσα φοβερά και τρομερά βίωσαν στα γήπεδα του Κατάρ, το ερώτημα είναι πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την Παρί. Και ειδικά στα πρώτα παιχνίδια μετά τη διακοπή, πριν δηλαδή αρχίσει να ρολάρει ξανά η ομάδα.

Οι Παριζιάνοι είναι πρώτοι στη βαθμολογία, αλλά η απόστασή τους από τη δεύτερη Λανς βρίσκεται στους 5 βαθμούς και εύκολα καλύπτεται με ένα δυο στραβοπατήματα. Ειδικά αν η Λανς συνεχίσει να κάνει την εξαιρετική πορεία που έκανε στις πρώτες 15 αγωνιστικές της σεζόν. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η Παρί είναι πολύ ανώτερη από όλες τις άλλες γαλλικές ομάδες κι ακόμα κι αν κάποια στιγμή το κάνει ντέρμπι, δύσκολα στο τέλος θα χάσει τον τίτλο.

Από εκεί και πέρα παραδοσιακές δυνάμεις του γαλλικού ποδοσφαίρου όπως η Μαρσέιγ, η Μονακό και η Λιόν έχουν μείνει πίσω και μένει να δούμε αν έχουν περιθώριο ανάκαμψης, ενώ στην ουρά η μάχη είναι αμφίρροπη με οκτώ ομάδες (Τρουά, Μονπελιέ, Ναντ, Μπρεστ, Οσέρ, Αζαξιό, Στρασμπούρ, Ανζέ) να βρίσκονται μέσα ή πολύ κοντά στη ζώνη υποβιβασμού.

BUNDESLIGA

Οι Γερμανοί είναι οι μόνοι δεν θα αρχίσουν ξανά το πρωτάθλημά τους μέσα στις γιορτές. Έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο η Bundesliga διακόπτεται για χειμερινές διακοπές, απλώς φέτος αυτές θα έχουν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια, αφού στις 20 Ιανουαρίου, που θα ξαναρχίσει, θα έχουν συμπληρωθεί περισσότεροι από δύο μήνες από τότε που διακόπηκε.

Σε κάθε περίπτωση, η Μπάγερν κατάφερε ήδη πριν από τη διακοπή να ανακάμψει μετά το κακό ξεκίνημά της και με σερί νικών να βρεθεί στην κορυφή, παίρνοντας μάλιστα και μια διαφορά τεσσάρων βαθμών από τη δεύτερη Φράιμπουργκ. Τη μοναδική ομάδα σε αυτό το επίπεδο της βαθμολογίας που παρουσιάστηκε σταθερή και χωρίς σημαντικές αγωνιστικές μεταπτώσεις στις πρώτες 15 αγωνιστικές, χωρίς πάντως κι αυτή να πείσει ότι έχει τα φόντα να διεκδικήσει τον τίτλο.

Αντίθετα η Ουνιόν Βερολίνου ξεκίνησε φουριόζα προπορευόμενη για μεγάλο διάστημα στη βαθμολογία, αλλά πλέον βρίσκεται στο -7 από την κορυφή, η Ντόρτμουντ έπεσε κι αυτή στο -9 παρουσιάζοντας πολλά σκαμπανεβάσματα, ενώ στον αντίποδα η Λειψία ξεκίνησε άσχημα, όμως πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση και στο -6 από την κορυφή, Άιντραχτ σταθεροποιήθηκε κι αυτή τελευταία στην πρώτη τετράδα κι η Βόλφσμπουργκ πιο πίσω άρχισε να ανεβαίνει πριν τη φρενάρει η διακοπή.

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares