Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 13:57

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ρόι Τάρπλεϊ

Του Ιωάννη Νοταρά

3Ίσως ένας από τους πέντε κορυφαίους Αμερικάνους αθλητές στο μπάσκετ που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα, ο Ρόι Τάρπλεϊ άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα του Σαββάτου στο «Arlington Health Memorial Hospital», που βρίσκεται στο Άρλινγκτον, κοντά στο Ντάλας, σε ηλικία 50 ετών.

Ο Αμερικάνος σέντερ, ο οποίος είχε αγωνιστεί σε Άρη Θεσσαλονίκης, Ολυμπιακό, Ηρακλή και Έσπερο Καλλιθέας, αντιμετώπιζε πολλά χρόνια προβλήματα με το αλκοόλ. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ο Τάρπλεϊ εισήχθη στο νοσοκομείο του Τέξας για προβλήματα στο συκώτι του, τα οποία συνδέονται με τις χρόνιες καταχρήσεις.

Το 1986 ο Τάρπλεϊ είχε επιλεγεί στο νούμερο επτά του ντραφτ από τους Ντάλας Μάβερικς ως απόφοιτος του Μίτσιγκαν και με το νούμερο «42» στην φανέλα έκανε σπουδαία καριέρα λόγω της δύναμης και της ταχύτητας που χαρακτήριζε το παιχνίδι του.

Η …κατηφόρα στην καριέρα του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ξεκίνησε με το τέλος της δεύτερής του σεζόν, παρότι αναδείχθηκε έκτος καλύτερος παίκτης την χρονιά εκείνη. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό λόγω παραβίασης των κανονισμών ντόπινγκ και η πρώτη του ευρωπαϊκή ομάδα ήταν ο Άρης το 1992, με τον οποίο κατέκτησε το κύπελλο Κυπελλούχων στον αξέχαστο επεισοδιακό τελικό με την τουρκική Εφές Πίλσεν, στις 16 Μαρτίου του 1993 στο Τορίνο. Ο Τάρπλεϊ σκόραρε 19 πόντους και μάζεψε 18 ριμπάουντ, ολοκληρώνοντας τη σεζόν -κρατηθείτε- με 25.6 πόντους και 14.9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι (1ος και στις δύο κατηγορίες στη διοργάνωση).

Την επόμενη σεζόν μετακόμισε στον Πειραιά και στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη. Με τον Τάρπλεϊ μπροστάρη (20.6 πόντοι και 12.8 ριμπάουντ), οι «ερυθρόλευκοι» τερματίζουν πρώτοι, με 48 βαθμούς, στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, με τον θηριώδη σέντερ να πραγματοποιεί ρεκόρ παραγωγικότητας στην Ελλάδα (37 πόντοι) απέναντι στον Άρη. Στην Ευρώπη, ο Ρόι αναδεικνύεται 4ος σκόρερ (20.8 πόντοι) και 1ος ριμπάουντερ (12.8) και οδηγεί τον Ολυμπιακό -παρέα με τον Ζάρκο Πάσπαλι- εκ του ασφαλούς στο Φάιναλ Φορ του Τελ Αβίβ, αποκλείοντας στα προημιτελικά του θεσμού την Μπάκλερ Μπολόνια με 1-2 στις νίκες (στα παιχνίδια κόντρα στην ιταλική ομάδα ήταν τόσο μεθυσμένος που μετά βίας στεκόταν όρθιος).

Ο Τάρπλεϊ ήταν εκ νέου ελεύθερος να κυνηγήσει την επιστροφή του στο ΝΒΑ. Άσκησε έφεση για τον αποκλεισμό του, η οποία έγινε δεκτή και έτσι, τον Σεπτέμβριο του 1994, οι Μάβερικς των ενέταξαν στο δυναμικό τους. Στην Ελλάδα επέστρεψε για λογαριασμό του Ηρακλή τη σεζόν 1995-96, ενώ αγωνίστηκε για λίγο στον Έσπερο Καλλιθέας την περίοδο 1999-2000.

Δυστυχώς δεν μπορούσε να ξεφύγει από τους δαίμονές του, αλλά συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι την ηλικία των 42 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη σε όλους τους φιλάθλους.

1

Κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares