Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 08:21

Σύρος: Αλλαγή χρήσης για το “παροπλισμένο” στάδιο Πευκακίων

Νέο κεφάλαιο εκτιμάται πως θα “ανοίξει” για το πολυσυζητημένο στάδιο Πευκακίων στη Σύρο, καθώς η διαμορφωθείσα κατάσταση με τη στάση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, δηλαδή να ζητά νέες ανασκαφικές εργασίες και στον κυρίως εσωτερικό χώρο, φαίνεται πως δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, παρά μόνο για αλλαγή χρήσης του χώρου.

Οι ανωτέρω απαιτήσεις της πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνέχεια ευρημάτων αρχαιολογικής σημασίας που εντοπίστηκαν όπως το τοιχίο, οδηγούν τόσο την παρούσα Δημοτική Αρχή, όσο όμως κυρίως την επόμενη, να αποφασίσει για το μέλλον του χώρου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να θυμίζει ένα εγκαταλελειμμένο στάδιο που υποβαθμίζει την περιοχή.

Σε δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η υπόθεση του σταδίου, κατέστη σαφές πως, ο εν λόγω χώρος, δεν μπορεί να γνωρίσει καμία εξέλιξη, αν η πλευρά της Αρχαιολογίας δεν προσδιορίσει το ύψος των εργασιών για τις τομές στον εσωτερικό χώρο. Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως αν απαιτηθεί η ανάδειξη των ευρημάτων, αυτό θα έχει συνέπειες στον διαθέσιμο προς αξιοποίηση χώρο, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί πρακτικά ότι είναι αδύνατη η δημιουργία στίβου 200 μέτρων. Ως εκ τούτου, επισημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα η αλλαγή χρήσης του χώρου παρουσιάζεται ως μονόδρομος.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε με δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος τόνισε πως θα επιδιώξει επαφές και συζητήσεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να καταγραφούν οι απαιτήσεις της και η νέα Δημοτική Αρχή να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. Πιθανό σενάριο και για τον ίδιο είναι η αλλαγή χρήσης και η μετατροπή του χώρου σε μέρος αναψυχής και άθλησης για τους περιοίκους. Απέκλεισε δε, το σενάριο ο χώρος να μετατραπεί σε parking.

“Ο Δήμος δεν μπορεί να επωμιστεί κόστος για τομές στον χώρο”

Υπενθυμίζοντας το στάδιο των επαφών που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή για το στάδιο Πευκακίων, ο κ. Αληφραγκής ανέφερε: “Η Αρχαιολογία στην τελευταία απόφαση που έχει εκδώσει είναι να γίνει ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουμε ήδη αυτή τη στιγμή και να γίνουν εκσκαφές και στον εσωτερικό χώρο. Αυτό είναι υποχρέωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να το κάνει. Το θέμα είναι τι κόστος απαιτείται και ποιος θα σηκώσει αυτό το κόστος”.

Σχολιάζοντας μάλιστα πως, “θα το επιβαρυνθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων; Θα το διαθέσει ο Δήμος;”, ξεκαθάρισε πως, “οι εργασίες, κατ΄ εμέ, θα πρέπει να γίνουν από την Εφορεία. Δεν μπορεί να επωμιστεί ένα τέτοιο κόστος ο Δήμος, το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά θα είναι μεγάλο”.

Αναφορικά με την ελπίδα που υπήρξε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με την ανάπλαση της Ηρώων Πολυτεχνείου, ο αντιδήμαρχος, διευκρίνισε πως, “είχε γίνει μία προσπάθεια να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, δηλαδή και τις ανασκαφές και την ανάδειξη και όλα, αλλά τελικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις που υπήρξε στη συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης, δεν χωρούσε αυτό μέσα στην πρόταση που καταθέσαμε”.

Ως εκ τούτου, ανέφερε πως, “σήμερα, έχουμε μείνει σε αυτό το σημείο. Στο ότι δηλαδή η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα πρέπει να κάνει αυτές τις ανασκαφές αν τις θέλει”.

Αλλαγή χρήσης

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σημείωσε πως το πιο ρεαλιστικό σενάριο σήμερα είναι το εξής: “Μία σκέψη που έχουμε κάνει με την Υπηρεσία αλλά βέβαια αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσει η επόμενη Δημοτική Αρχή, είναι μήπως αλλάξει η χρήση του συγκεκριμένου οικοπέδου, του γυμναστηρίου. Δηλαδή αντί να προχωρήσουμε σε μία εκσκαφή να γίνει κάτι άλλο. Ένας χώρος πρασίνου, ένα μικρό parking, ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ; Προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, δεν θα είχαμε πρόβλημα”.

Δεδομένης και της εξέλιξης στην περιοχή της Βάρης με το αθλητικό έργο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τόνισε: “Η άποψή μου είναι πως από τη στιγμή που προχωρά το στάδιο στη Βάρη, από τη στιγμή που θα προχωρήσει και ο Πολυχώρος που θα δημιουργήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, νομίζω πως θα μπορούσαμε να σκεφτούμε άλλη λύση για τον συγκεκριμένο χώρο. Με κινήσεις που να δώσουν ανάσα στην περιοχή. Σε λίγο καιρό στο στάδιο της Βάρης θα υπάρχει στίβος 200 μ.. Θα γίνει ένα ολοκληρωμένο στάδιο, οπότε ίσως να μη χρειαζόμαστε και δεύτερο”.

Ενημέρωση από την Εφορεία και νέα κατεύθυνση

Ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Αλέξης Αθανασίου σχολίασε πως αρχικά θα φροντίσει να πληροφορηθεί για την πρόθεση της Εφορείας και μετά θα πάρει απόφαση.

“Αν δεν ενημερωθούμε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για το τι γίνεται και πως προχωράμε με τα Πευκάκια, δεν μπορώ να κάνω κάποια δήλωση. Η μόνη δήλωση που μπορώ να κάνω είναι ότι αν δεν μπορούμε να αναβιώσουμε τον στίβο 200 μ., λόγω αυτών των προβλημάτων σίγουρα θα γίνει ένας χώρος αναψυχής, ένα πάρκο με φυτεύσεις, με πράσινο ή και με όργανα γυμναστικής. Θα το δούμε”, σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, “πρέπει να δούμε τι θέλει τελικά η Αρχαιολογία. Χάσαμε την ευκαιρία για το ΣΒΑΑ καθώς ο χώρος δεν συμπεριλαμβάνεται λόγω των καθυστερήσεων της Αρχαιολογίας. Είναι κρίμα για τον χώρο”.

Κατά συνέπεια, εξήγησε πως, “πρέπει να μας πουν ποιον χώρο θα αναδείξουν και να πάρουμε μετά μία απόφαση. Να μας απαντήσουν σε έναν εύλογο χρόνο. Ο χώρος δεν μπορεί να παραμείνει έτσι. Αλλά να μας δώσουν τα όρια και τους χώρους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε”.

Ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε πάντως πως δεν μπορεί να γίνει χώρος στάθμευσης. “Δεν συμφωνώ με το να γίνει parking εκεί. Πρέπει να είναι ένας χώρος αθλητισμού και αναψυχής”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Πηγή: koinignomi.gr

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares