Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 21:35

Γιάννης Βρούτσης: Ο πολιτισμός και η παράδοση των Κυκλάδων θα αναδειχθούν με την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, αλλά και τις Κυκλάδες π Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης Βρούτσης, απευθυνόμενος στο κοινό που παρακολούθησε την Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δεν έκρυψε την συγκίνηση του και την χαρά του για το γεγονός ότι η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία περιλαμβάνει και τις Κυκλάδες.

Ο Κυκλαδίτης Υπουργός δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στον Συριανό Πρωτεργάτη της διοργάνωσης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ, Δημήτριο Βικέλα, ενώ τόνισε τη σημαντικότητα για τους τόπους μας που θα συμπεριληφθούν σε αυτό το κορυφαίο γεγονός. 

VROUTSIS OMILIA EOE

Διαβάστε τον λόγο του Γιάννη Βρούτση:

«Με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και συγκίνηση, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σε μια σημαντική μέρα για την Γαλλία την Ελλάδα και τον παγκόσμιο Αθλητισμό, για την παρουσίαση της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».
Η φλόγα, το οικουμενικό σύμβολο του Ολυμπισμού, αλλά και των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο Αθλητισμός, θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τη γενέθλια γη του, την Αρχαία Ολυμπία.
Εκεί που ξεκίνησαν όλα!
Για εμάς τους Έλληνες, η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί Ύψιστη Τιμή στους προγόνους μας και συνάμα σηματοδοτεί την παγκόσμια αναγνώριση για την πολύτιμη προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό.
Πόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε και να αισθανόμαστε εμείς οι Έλληνες, που κάθε γενιά εδώ και αιώνες παραλαμβάνει ατόφια τα μηνύματα του Ολυμπισμού χάρη στο «φως» αυτής της Ιερής Δάδας!
Ο Συνδετικός κρίκος των Σύγχρονων και των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως εύστοχα είχε ανακηρύξει τη Φλόγα ο Πιερ Ντε Κουμπερντέν, θα εκπέμψει και φέτος -αρχής γενομένης από τον Ιερό Τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας- τις Αξίες της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας, της ανοχής, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ευγενούς άμιλλας.
Παναθρώπινοι συμβολισμοί ισχυροί. Παρακαταθήκη μοναδική.
Ο εμπνευσμένος λόγος του Συριανού Δημητρίου Βικέλα, στο καθοριστικό Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του Παρισιού το 1894, οπότε και αποφασίστηκε ότι η Αθήνα θα ήταν η πόλη που θα αναβιώσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, περικλείει όσα και σήμερα εμείς οι Έλληνες έχουμε να καυχιόμαστε: την ελληνική πολιτιστική υπεροχή μας!
«Στην Αθήνα, ασφαλώς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε μεγαλοπρεπείς γιορτές, αλλά τις πολλές ελλείψεις μας θα αναπληρώσει η εγκαρδιότητα της υποδοχής μας.
Δεν θα προσφέρουμε στους επισκέπτες μας διασκεδάσεις άξιες προς την περίσταση, αλλά έχουμε να δείξουμε τα µνηµεία και τα ερείπια της αρχαιότητος και να τους οδηγήσουμε στους τόπους όπου τελούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους αγώνες μας!».

Μέσα στο ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον των ημερών μας, η Λαμπαδηδρομία αυτή προσλαμβάνει ακόμα σπουδαιότερο περιεχόμενο:
Πόλεμοι μαίνονται, ανθρώπινες ζωές χάνονται, λαοί μάχονται να επιβιώσουν.
Σήμερα, πιο ηχηρά από ποτέ, θα πρέπει εμείς οι Έλληνες, που «γεννήσαμε» την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και χαρίσαμε τις Αξίες του Ολυμπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, να διατρανώσουμε την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης και της αγαστής συμβίωσης όλων των λαών.
Οφείλουμε να γίνουμε οι θεματοφύλακες ειρηνευτικών πολιτικών, απομονώνοντας συμπεριφορές που υπονομεύουν το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη.
Η Ιερή Φλόγα, που θα ανάψει στη Δάδα της Πρωθιέρειας στις 16 Απριλίου, πρέπει να γίνει ο κήρυκας της Παγκόσμιας Ειρήνης, προτάσσοντας με ρεαλιστικό τρόπο το σύνθημα που εμείς οι Έλληνες προβάλαμε το 2004, κατά τη διάρκεια της δικής μας Ολυμπιάδας: «Η Φλόγα μας Ενώνει τον Κόσμο»!
Η Φλόγα θα διατρέξει την πατρίδα μας, σε μία διαδρομή με τους δικούς της συμβολισμούς και με κύριο μέλημα την ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας.

Σε αυτό το ταξίδι συμπόρευσης ιστορικών διαδρομών και ξακουστών πολιτισμών, συμπεριλαμβάνονται και οι αγαπημένες μου Κυκλάδες, για πρώτη φορά μετά το 2004:
Τόποι ευλογημένοι, ταξιδεμένοι χιλιάδες χρόνια μέσα στο πέλαγος του Αιγαίου που ήκμασαν από αρχαιοτάτων ετών αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία.
Είμαι πολύ συγκινημένος που σε αυτήν την ευτυχή συγκυρία βρίσκομαι στο τιμόνι του Αθλητισμού, του αναβαθμισμένου πλέον μέσα στον χώρο της Παιδείας, ως επιλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι της Φλόγας θα επισφραγίσει τους μακραίωνους και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συναδέλφωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» θα συμβάλλουν στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των λαών, για ένα καλύτερο μέλλον σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares