Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 11:41

Το Champions League αλλάζει για πάντα: Τέλος οι όμιλοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο format [pic]

Η 13η Δεκεμβρίου 2023 περνά στην ιστορία, καθώς μετά από δύο δεκαετίες, οι όμιλοι του Champions League θα αλλάξουν. Από του χρόνου θα έχουμε 36 ομάδες στην τελική φάση και ενιαία βαθμολογία!

Το βράδυ της Τετάρτης (13/12) διεξήχθη για τελευταία φορά αγωνιστική των ομίλων Champions League, καθώς από την επόμενη σεζόν, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αλλάζει μορφή.

Η UEFA ανακοίνωσε πριν από δύο χρόνια την αλλαγή του format του θεσμού, με στόχο να φέρει κάτι νέο στον ποδοσφαιρικό χάρτη που θα αλλάξει τα πάντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Όλες οι ομάδες σε μία Λίγκα, 36 στο σύνολο

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι οι επιπλέον 4 ομάδες που θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη 32 και θα σχηματίσουν μία ενιαία Λίγκα, χωρίς ομίλους.

Τα δύο από τα τέσσερα εισιτήρια θα πηγαίνουν στις χώρες που οι ομάδες την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς, άρα Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Το τελευταίο έξτρα εισιτήριο θα πηγαίνει στους «μικρούς» από το μονοπάτι των πρωταθλητών, όπου μέχρι τώρα η UEFA έδινε 4 εισιτήρια.

Όμως από τη σεζόν 2024-25 θα δίνει πέντε, κάτι που θα βοηθάει και τον πρωταθλητή Ελλάδος, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκρισης στους ομίλους.

Πως θα λειτουργεί το νέο format

Από τον Σεπτέμβρη, όπου θα ξεκινά η πρώτη φάση της διοργάνωσης, ως και τον Γενάρη θα διεξαχθούν όλα τα παιχνίδια του νέου πρωταθλήματος. Δεν θα παίξουν όλοι με όλους, αφού θα υπάρχει η καθιερωμένη κλήρωση, με τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας.

Με αυτόν τον τρόπο θα… μοιράζονται οι αντίπαλοι. Η κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ παιχνίδια σε αυτή τη φάση, κόντρα σε δύο ομάδες από το κάθε γκρουπ. Τι σημαίνει αυτό; Οι ομάδες από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα μπορούν να παίζουν μεταξύ τους από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, με τον μοναδικό περιορισμό να είναι αυτός με τις ομάδες από την ίδια χώρα.

Η UEFA θα δημιουργήσει τέσσερις άτυπους ομίλους των εννιά ομάδων, με την καθεμία να δίνει τέσσερα εντός έδρας ματς και τέσσερα εκτός. Δύο παιχνίδια με ομάδες από το πρώτο, δύο με ομάδες από το δεύτερο, δύο με ομάδες από το τρίτο και δύο με ομάδες από το τέταρτο.

Στο τέλος, η βαθμολογία θα είναι μία και ενιαία και για τις 36 ομάδες, με τις οκτώ πρώτες να παίρνουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16».

Στη συνέχει θα υπάρχουν play offs που θα δίνουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9 ως 24. Αναλυτικότερα, ο 9ος θα παίζει με τον 24ο διπλά (εντός, εκτός έδρας) παιχνίδια, ο 10ος με τον 23ο, ο 11ος με τον 22ο κ.ο.κ.

zi31yu8httza1 919x1024

Κάπως έτσι θα προκύπτουν οι καλύτεροι «16» με τη διαδικασία να συνεχίζεται όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, δεν θα υπάρχει πρόκριση στο Europa League σε περίπτωση αποκλεισμού σε οποιαδήποτε φάση του νέου Champions League.

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares