Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 11:45

Η βραδιά της κρίσης για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη: Τι χρειάζονται για να προκριθούν ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Θα καταφέρουμε να ζήσουμε για πρώτη φορά ένα ιστορικό ραντεβού των μελών του “Big 4” του ελληνικού ποδοσφαίρου σε νοκ άουτ φάσεις των Κυπέλλων Ευρώπης την ίδια σεζόν;

Στο παρελθόν πάντα τουλάχιστον ένας εκ των «πρεσβευτών» μας δεν κατάφερνε να αγωνιστεί με… κοντομάνικα (που λέγανε οι παλιοί όταν οι ομάδες μας κατάφερναν να βρεθούν στην τελική ευθεία των διοργανώσεων) αλλά απόψε ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν μια ιστορική ευκαιρία να… κάνουν παρέα στον ΠΑΟΚ στις επόμενες φάσεις του Conference League και – γιατί όχι – όλοι μαζί να κυνηγήσουν το όνειρο της παρουσίας στον τελικό που θα φιλοξενηθεί τον Μάιο στην “Opap Arena” της Νέας Φιλαδέλφειας.

Τρεις τελικοί και ο Ολυμπιακός της... μοναξιάς

Αν τα καταφέρουν ενδεχομένως ο μέσος Έλληνας φίλαθλος να βρει και μια… ποδοσφαιρική διέξοδο στα τόσα προβλήματα που μαστίζουν τον «βασιλιά των σπορ» στη χώρα μας, τα οποία υποχρέωσαν την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2014.

Η συγκεκριμένη απόφαση, άλλωστε, συνοδεύει και την αποψινή καθοριστική βραδιά, καθώς οι τρεις εκ των τεσσάρων εκπροσώπων μας θα έχουν τη συμπαράσταση των φίλων τους, όχι όμως και ο Ολυμπιακός. Η απόφαση, μάλιστα, της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τον «τελικό» πρόκρισης με την Μπάτσκα Τόπολα στη λίστα των αγώνων που θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, προκάλεσε αντιπαράθεση Ολυμπιακού – κυβέρνησης, με τους «ερυθρόλευκους» να απειλούν ότι θα προσφύγουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη σε βάρος των υπουργών που υπέγραψαν το συγκεκριμένο «λουκέτο».

Ο κοινός στόχος ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Απόψε, όμως, μπάλα παίζουν μόνο οι ποδοσφαιριστές. Ο Φορτούνης, ο Βίντα, ο Ιωαννίδης και οι συμπαίκτες τους. Κι αν «ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» κρατούν σφιχτά την τύχη στα χέρια τους, η ΑΕΚ καλείται να παραμείνει αλώβητη απέναντι στον Άγιαξ του Τζον Φαν τ’ Σχιπ αν θέλει να δώσει παράταση στα φετινά ευρωπαϊκά της όνειρα. Τι χρειάζονται, λοιπόν, τα τρία μέλη του τέως ΠΟΚ για να προκριθούν στα playoffs του Conference League, όπου θα αντιμετωπίσουν ομάδες που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση των ομίλων τους στη διοργάνωση; Τα μαθηματικά μοιάζουν εξαιρετικά απλά…

Και οι τρεις εκπρόσωποί μας εξασφαλίζουν το εισιτήριο της πρόκρισης αν δεν ηττηθούν. Όπως υποστήριξαν μ’ ένα στόμα Αλμέιδα, Καρβαλιάλ και Γιοβάνοβιτς η νίκη είναι το μοναδικό ζητούμενο για τις ομάδες τους, ωστόσο όλοι βολεύονται και με ισοπαλία.

Η ΑΕΚ καλείται να θυμηθεί το... Μπράιτον, ο Ολυμπιακός να μην "αυτοκτονήσει"

Στην Ολλανδία η ΑΕΚ καλείται να υπερασπιστεί το χάντικαπ των δύο βαθμών (4 έναντι 2) που έχει αποκτήσει έναντι του Άγιαξ και ουσιαστικά να εξαργυρώσει το τεράστιο διπλό που σημείωσε στην πρεμιέρα απέναντι στην Μπράιτον. Γιατί η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για την “Ένωση” καθώς οι «κιτρινόμαυροι» δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε ένα παιχνίδι ως γηπεδούχοι στην “Opap Arena”.

Ανάλογα είναι τα δεδομένα και στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», εκεί που ο Ολυμπιακός έχει έναν μοναδικό στόχο: Να μην επιδείξει τις… τάσεις αυτοχειρίας που εμφάνισε στο πρώτο παιχνίδι με την αδύναμη Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία όταν προηγήθηκε 2-0 και στο τελευταίο ημίωρο της αναμέτρησης έπεσε σε… χειμέρια νάρκη δίνοντας την ευκαιρία στους γηπεδούχους να πανηγυρίσουν το μοναδικό τους βαθμό στο γκρουπ, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Εκείνο το ανέλπιστο αποτέλεσμα για τους «πρωτάρηδες» Σέρβους, άλλωστε, είναι αυτό που τους κράτησε «ζωντανούς» στη μάχη της πρόκρισης μέχρι την τελευταία αγωνιστική, καθώς αν φύγουν με διπλό από το Φάληρο «πιάνουν» τον Ολυμπιακό στους 4 βαθμούς και θα είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν στο Conference League λόγω καλύτερων αποτελεσμάτων στα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός κρατά την τύχη στα χέρια του

Γίνεται αντιληπτό ότι παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα με την Μπάτσκα στο ντεμπούτο του Κάρλος Καρβαλιάλ στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, δικαιολογίες δεν υπάρχουν για τους Πειραιώτες. Κι ακριβώς το ίδιο ισχύει για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που δυο ώρες νωρίτερα θα υποδέχονται στο «Απόστολος Νικολαΐδης» τη Μακάμπι Χάιφα έχοντας το προνόμιο της «καυτής» έδρας που θα στερηθούν οι συνάδελφοί τους του Ολυμπιακού.

Κι εδώ τα δεδομένα είναι απλά: Με το «τριφύλλι» να βρίσκεται στους 4 βαθμούς και τους Ισραηλινούς να μετρούν 2 ισοπαλίες, ο Παναθηναϊκός θα αποχαιρετίσει πρόωρα την Ευρώπη μόνο αν ηττηθεί. Για να αποφύγουν το «εγκεφαλικό» οι «πράσινοι» απλά θα πρέπει να εμφανιστούν συγκεντρωμένοι από το πρώτο λεπτό και να μην αφήσουν μία ώρα να καταλήξει… στα σκουπίδια όπως το έπραξαν στην τελευταία τους αναμέτρηση με τη Βιγιαρεάλ.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μπροστά μια τεράστια εθνική ευκαιρία να δούμε τέσσερις ελληνικές ομάδες να αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 2024. Αρκεί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να πράξουν το αυτονόητο και η ΑΕΚ να θυμηθεί το… έπος του AMEX!

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares