Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 19:38

Κανονικοί Υπεράνθρωποι

Η διακοπή μιας εβδομάδας μέχρι τον επόμενο αγώνα της formula 1 στην Κίνα μάς δίνει την τέλεια αφορμή, για να αναφερθούμε στους οδηγούς από ένα αθλητικό πρίσμα. Πολλοί πιστεύουν, πως οι οδηγοί ή οι πιλότοι καλύτερα, στη formula 1 διαφέρουν από τους υπόλοιπους μονάχα στις οδηγικές ικανότητές τους. Τα πράγματα όμως, δεν είναι καθόλου έτσι.

Είναι γνωστός τοις πάσι ο όρος g (επιτάχυνση της βαρύτητας) από τη φυσική. Ωστόσο, η Φόρμουλα 1 κι οι οδηγοί της είναι ένας τομέας, που αυτό το φυσικό φαινόμενο βρίσκει ευρεία εφαρμογή. Σε μία γρήγορη στροφή ή σε ένα απότομο φρενάρισμα ή ακόμα και στην εκκίνηση, όπου τα μονοθέσια επιταχύνουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, οι οδηγοί υφίστανται τεράστιες πιέσεις που κυμαίνονται από 3 έως 5 g. Προκειμένου, λοιπόν το σώμα τους να ανταπεξέρχεται χωρίς να κινδυνεύουν με παράλυση, περνούν ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο προπονώντας τους μύες του.

Ακόμα, ένας σημαντικός τομέας είναι αυτός της αντοχής με την προπόνηση των οδηγών να φτάνει τα επίπεδα των μαραθωνοδρόμων. Οι περισσότεροι μάλιστα, είναι αθλητές του τριάθλου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του Jenson Button.

Επίσης, άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, είναι η έντονη εφίδρωση∙ για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, αναφέρουμε, ότι κάθε ένας οδηγός χάνει 3-5 λίτρα ιδρώτα. Για να αποφευχθούν τα πολλά προβλήματα που προκαλεί αυτή η υπέρμετρη εφίδρωση, μέσω των πυρίμαχων στολών, το μονοθέσιο είναι εξοπλισμένο με μικρή δεξαμενή νερού για να ενυδατώνονται οι οδηγοί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως η θερμοκρασία μέσα στο cockpit μπορεί να φτάσει και τους 65 βαθμούς Κελσίου.

Όλα αυτά, καθώς κι άλλα ακόμα, συνηγορούν στο ότι οι οδηγοί μονοθεσίων formula 1 είναι από τους καλύτερα προπονημένους αθλητές. Το επίπεδο εκγύμνασής τους πλησιάζει αυτό των αστροναυτών. H φυσική κατάσταση κι η αντοχή των οδηγών για ένα GrandPrix αγγίζει το τέλειο.

Κι είτε έχει αγώνα είτε όχι, κάθε εβδομάδα στη formula 1 η δράση είναι παρούσα ακόμα και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η RedBull είχε εκφράσει πού έντονα την δυσαρέσκεια της με τις ραγδαίες αλλαγές που επεβλήθησαν από πέρσι δια στόματος BernieEclestone. Παρ’ όλα αυτά, το αφεντικό της Pirelli, PaulHambery, στάθηκε στο πλευρό του βρετανού επικεφαλής της formula 1 με δηλώσεις του, επισημαίνοντας: ‘Δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε πόσο και τι πρέπει να αλλάξει, αλλά αλλαγές πρέπει να γίνουν σίγουρα.’ Τέλος, πρόσθεσε: ‘Είμαστε σε ένα άθλημα, το οποίο κυριαρχείται από την τεχνολογία. Θα ήθελα να δω τους οδηγούς να κυριαρχούν, εξάλλου αυτοί είναι οι ήρωες που θαυμάζει το κοινό.’

Αλέξανδρος Τάταρης

Κατηγορία ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares