Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 16:17

Παιδιά 6 ταχυτήτων....

Η ανάπτυξη και εξέλιξη της σύγχρονης κονωνίας έχουν δημιουργήσει το πρότυπο του σκληρά εργαζόμενου εργάτη στο παιδί χωρίς να του αφήνουν ελεύθερο δημιουργικό χρόνο για τον εαυτό του.

Ταπαιδιά του σήμεραμοιάζουν περισσότερο μεμικρούς ενήλικους... Όσο μεγαλώνουν, το καθημερινό τους πρόγραμμα γίνεται όλο και πιο απαιτητικό, αφού, εκτός από το σχολείο, αυτό περιλαμβάνει κι ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων- ξένες γλώσσες, αθλήματα, μουσική, χορό.

Ο ρόλος του αθλητισμού στην παιδική και εφηβική ηλικία

Η άθληση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή. Επίσης επιδρά θετικά στην προσωπικότητα του παιδιού, αφού του διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την ομαδικότητα, τον θεμιτό ανταγωνισμό και αλτρουισμό, του ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας. Βοηθά το παιδί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ήττα και τη νίκη, να αναγνωρίσει το προσωπικό του λάθος, να δημιουργήσει θετική εικόνα εαυτού.

Ενα άλλο σημαντικό όφελος που προσφέρει ή άθληση στη ζωή του παιδιού είναι ότι του δίνεται η ευκαιρία να εκτονώσει την ενεργητικότητά του από το επιβαρημένο σχολικό πρόγραμμα. Αυτές ελάχιστες ώρες οι εβδομαδιαίως αποτελούν στιγμές χαλάρωσης, χαράς και διασκέδασης για το παιδί.

Επιπλέον, ο αθλητισμός μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στηνψυχοκοινωνική και συναισθηματική υγεία του παιδιού και στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνει πρώτα από όλα ότι τίποτα δεν κατακτάται χωρίς σκληρή προσπάθεια, αφοσίωση και πειθαρχία, ότι μπορεί να ονειρεύεται και να παλεύει για να ξεπερνά και τα πιο δύσκολα εμπόδια. Όντας μέλος μιας ομάδας, συνειδητοποιεί πως για να καταφέρει κάτι και να πετύχει έναν στόχο χρειάζεται να μάθει να συνεργάζεται, να εκτιμά και να σέβεται τους άλλους, να επικοινωνεί, να εμπιστεύεται, να μοιράζεται, και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα, αξίες που αν τις εσωτερικεύσει θα το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή και θα το βοηθούν να δημιουργεί καλές, ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις. Μαθαίνει πως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η προσπάθεια, ο έντιμος και καλός αγώνας και όχι το αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό.

Εν κατακλείδι, ο ρόλος του αθλητισμού στη ζωή του παιδιού και του εφήβου είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Προκείμενου να μη χάσει την αξία του, οι γονείς και οι προπονητές θα χρειαστεί να περιορίσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους και να επιτρέψουν στο παιδί να ξεδιπλώσει τα δικά του μοναδικά χαρίσματα.

Συμβουλές για τους γονείς Να επιτρέψουν στο παιδί τους να επιλέξει το ίδιο το άθλημα που επιθυμεί, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Να μην πιέζουν το παιδί να αποδώσει περισσότερο απ' ό,τι το ίδιο μπορεί. Να στηρίξουν το παιδί τους σε πιθανές αποτυχίες και να το επιβραβεύουν στις επιτυχίες του, χωρίς υπερβολές.

Ph.Sc Petros Sideris

(Χαρά-Ιφιγένεια Τόμπρα, Ψυχολόγος, ΜΑ, Ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία,)

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares