×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 528

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 12:02

Αθλητική διατροφή στην αναπτυξιακή ηλικία

Ο στίβος του ΑΟ Μυκόνου εγκαινιάζει μια νέα στήλη με τίτλο «Συμβουλές προς τους αθλούμενους».

Το τμήμα στίβου του ΑΟ Μυκόνου έχει στο δυναμικό του αθλητές που επιθυμούν να είναι χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο. Υπό αυτό το πρίσμα ο Γιώργος Μίνο - αθλητής αλλά και διατροφολόγος- κάνει την αρχή και δίνει κάποιες πρώτες συμβουλές στους νέους αθλητές.

Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα μικρά άρθρα από τους αθλητές - επιστήμονες του συλλόγου.

Του Γιώργου Μίνο

Οι μικροί αθλητές που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης έχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις και αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα παιδιά που δεν αθλούνται. Οι ενεργειακές ανάγκες διαφέρουν σε κάθε παιδί και καθορίζονται από το βασικό μεταβολισμό, το στάδιο ανάπτυξης και τη φυσική δραστηριότητα. Η σωστή διατροφή είναι κρίσιμη όχι μόνο για την μεγιστοποίηση της αθλητικής του απόδοσης, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη και τη γενική του υγεία.

Ο νεαρός αθλητής θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων σε καθημερινή βάση. Τα συμπληρώματα διατροφής σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι αναγκαία εφόσον υπάρχει επαρκής και ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τα ημερήσια θρεπτικά συστατικά

Συμβουλές διατροφής νεαρών αθλητών:

  • Πρωινό: Το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα γιατί βοηθάει να ξεκινήσει η μέρα σου με ενέργεια για το σχολείο και την προπόνηση. Ιδέες για ένα σωστό πρωινό: 1. δημητριακά ολικής με γάλα ή γιαούρτι, 2. ψωμί με μέλι και 1 ποτήρι γάλα, 3. Τοστ ( τυρί, γαλοπούλα ) και φυσικό χυμό, 4. Φυσικό χυμό, 1-2 φέτες ψωμί και 1 αυγό

  • Συχνά γεύματα: Το παιδί χρειάζεται να καταναλώνει 3 κύρια γεύματα ( πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα μικρά σνακς έτσι ώστε να έχει ενέργεια όλη την μέρα και να καλύπτονται οι καθημερινές αυξημένες διατροφικές ανάγκες

  • Πριν την προπόνηση: Η κατανάλωση ενός μικρού σνακ (π.χ. φρούτο, χυμό, φρυγανιά με μέλι, σταφιδόψωμο, κουλούρι, μπάρα δημητριακών,) 1 ώρα πριν από προπόνηση/αγώνα έχει θετική επίδραση στην απόδοση του αθλητή.

  • Μετά την προπόνηση: Η κατανάλωση ενός μικρού γεύματος (πχ μπανάνα και γιαούρτι, σοκολατούχο γάλα, τοστ με τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα και φρούτο, κουλούρι με ανθότυρο) εντός πρώτων 30 λεπτών μετά από έντονη άσκηση βοηθάει στην άμεση αποκατάσταση του οργανισμού( το ζητούμενο της επιτυχίας ).

  • ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ : Η επαρκής πρόσληψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση είναι σημαντικά για την υγεία και τη βέλτιστη απόδοση. Μετά την άσκηση είναι απαραίτητη η λήψη αρκετών υγρών, ώστε να αντικατασταθούν οι απώλειες από την εφίδρωση και να προληφθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

  • Ενδεικτική ισορροπημένη διατροφή : 1. 3-5 φρούτα καθημερινά 2. 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινά 3. 1-2 όσπρια/εβδομάδα 4. 2 φορές ψάρι/εβδομάδα 5. 2-3 φορές κρέας/εβδομάδα 6. 5-7 αυγά/εβδομάδα 7. Σαλάτα πάντα με το φαγητό 8. Επιλογή φρούτων και λαχανικών στην εποχή τους ( κάθε πράγμα στον καιρό του )

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares