Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 20:22

Το fair play τού Χάμιλτον και οι οδηγίες τής Mercedes

Μετά τη νίκη στην Ουγγαρία του Σεμπάστιαν Φέτελ στο ενδέκατο γκραν πρι της σεζόν τα φώτα κλέβει ακόμα η συζήτηση γύρω από το περιστατικό που έλαβε χώρα στον 51ο κι 70ο γύρο του αγώνα με τις εντολές τής Mercedes προς τους οδηγούς της, αλλά και τη διπλή ανταλλαγή θέσεων μεταξύ τους.

   Πρωταγωνιστές οι δύο οδηγοί της Mercedes, Λιούις Χάμιλτον και Βάλτερι Μπότας, καθώς και οι επικεφαλής των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της ομάδας. Στον προχθεσινό αγώνα τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα για τη γερμανική ομάδα με το Βρετανό οδηγό της να έχει καλύτερο ρυθμό αγώνα από το συναθλητή του. Αυτό οδήγησε τον Τότο Βολφ και τους υπεύθυνους στρατηγικής της ομάδας να δώσουν εντολή στον Μπότας να παραχωρήσει τη θέση του στο Χάμιλτον, προκειμένου ο Βρετανός να επιτεθεί στις προπορευόμενες Ferrari, οι οποίες καθυστερούσαν το ρυθμό αγώνα.

   Μέχρι εδώ όλα καλά. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκαινιάστηκε και μία καινοτομία από τη Mercedes, η οποία αποφάσισε να δώσει στο Χάμιλτον το δικαίωμα να προσπεράσει τον Μπότας με πλαφόν γύρων, μέσα στους οποίους έπρεπε να προσπεράσει το Ραικόνεν, ειδάλλως υποχρεούνταν να επιστρέψει τη θέση του στο Φινλανδό ομοσταυλό του. Προς έκπληξη πολλών, συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος το κείμενο, ο Χάμιλτον αφού είδε ότι του ήταν αδύνατο να προσπεράσει κάποια από τις Ferrari έδωσε πίσω την τρίτη θέση στον Μπότας.

   Η Mercedes δεν είναι η πρώτη φόρα που έρχεται αντιμέτωπη με το ζήτημα των οδηγιών (team orders), με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Μπαχρέιν, όταν ο Μπότας έκανε ξεκάθαρα στην άκρη για να περάσει ο Χάμιλτον και να πάρει αυτός τους 18 βαθμούς της δεύτερης θέσης. Δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να απαγορεύει τις οδηγίες τής ομάδας προς τους οδηγούς της, ωστόσο ο τρόπος που το κάνει η Mercedes σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει λίγο υποκριτικός. Ενώ δηλαδή, διατυμπανίζει επισήμως ότι δεν έχει πρώτο και δεύτερο οδηγό, μόλις χρειαστεί παρεμβαίνει άμεσα κι απροκάλυπτα.

   Είναι ξεκάθαρο ότι εάν κάποιος έχει περισσότερες πιθανότητες για το πρωτάθλημα αυτός είναι ο Χάμιλτον, ωστόσο για το καλό του αθλήματος και του θεάματος, θα ήταν προτιμότερο να αφήνει τους οδηγούς της ελεύθερους να διεκδικούν ό,τι περισσότερο μπορεί ο καθένας. Πλέον μπήκαμε στην καλοκαιρινή διακοπή της Formula 1 με τη δράση να επιστρέφει στις 27 Αυγούστου με το συναρπαστικό αγώνα στο Σπα τού Βελγίου.

Follow me on Twitter: @alextataris

Κατηγορία ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares