Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 13:16

Ρούσσος: Η αντιπαλότητα δεν ωφελεί, μόνο με συνεργασίες θα πάμε μπροστά

Από τα πρώτα του βήματα στην προπονητική έδειξε ότι διαθέτει το... χάρισμα της ανάδειξης ταλαντούχων παικτών.

Άλλωστε μόλις σε ηλικία 25 χρονών πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο ως α' προπονητής αφού είχε αναγκαστεί να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί στην τεχνική ηγεσία του ΑΟΣ και να κατακτήσει τον τελικό κόντρα στο Νηρέα.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε όλα τα χρόνια στον ΑΟΣ κατακτώντας μάλιστα και 3 πρωταθλήματα σε τοπικο επίπεδο.

Απόφοιτος ΤΕΦΦΑ και κάτοχος των UEFA B' και UEFA Α', ο Γιώργος Ρούσσος θεωρείται ως ο πλέον αξιόλογος για να κατευθύνει μια ακαδημία που θα βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα και θα αποτελεί... δεξαμενή ταλαντούχων παικτών.

Ο ικανότατος κόουτς που πρόπερσι κατέκτησε το νταμπλ με τον ΑΟΣ όντας συνεργάτης με τον Μάκη Βαρθαλίτη.

Τη σεζόν 2013-2014 η κατάκτηση του τίτλου με τον Άγιαξ Σύρου, ήταν ακόμα μία μεγάλη επιτυχία πηγαίνοντας αντίθετα στις προβλέψεις, πράγμα που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού ως ένας απο τους καλύτερους κόουτς των Κυκλάδων.

Έχοντας την πιστοποίηση από τον Άγιαξ της Ολλανδίας ώστε να διδάσκει το πρόγραμμα από ηλικίας 9 έως 16 ετών σε ποδοσφαιριστές, ο κ. Ρούσσος δείχνει ότι είναι ένα πρόσωπο που συνεχώς εξελίσσεται και αρέσκεται στο να μαθαίνει πράγματα και να τα μεταλαμπαδεύει στα παιδιά.

b74b8a4fa5e639a7c27ef1ed1b991716_XL.jpg

Το sportcyclades.gr επικοινώνησε με τον κ. Ρούσσο ο οποίος παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη μιλώντας για όλους και για όλα.

-Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τις υποδομές;

Αυτό έγινε τα πρώτα χρόνια που έκανα την ειδικότητα μου στην Παιανία την περίοδο που ο Παναθηναϊκός επί Ρότσα έκανε την εκπληκτική πορεία στην Ευρώπη φτάνοντας στα ημιτελικά παίζοντας κόντρα στον Άγιαξ του Φαν Χάαλ. Τότε ήταν πρωτοποριακό το total football και το παρακολουθούσα συχνά κάνοντας ταξίδια στην Ολλανδία.

Αυτό με έκανε λάτρη της Ολλανδικής σχολής. Αφιέρωσα χρόνο και χρήματα για να το παρακολουθήσω από κοντά.

Στη συνέχεια είχα συνεργασία με τον Άγιαξ της Ολλανδίας και κατανόησα ότι κάποιος που θα ξεκινήσει από τις υποδομές, θα αντιληφθεί το ποδόσφαιρο στην ολότητα του και θα κατανοήσει όλα αυτά τα σκαλοπάτια που πρέπει να διανύσει ένας παίκτης μέχρι να φτάσει στην ηλικία 18-19 χρονών. Με το που φτάσει σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοση του και στο υψηλό επίπεδο. Αυτό θα είναι και το σημάδι που θα σημάνει ότι ο παίκτης θα κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του.

-Η δημιουργία του Άγιαξ Σύρου ήταν δική σας ιδέα;

Η κεντρική ιδέα ήταν δική μου και του κ. Σταύρου Κοή που ξεκινήσαμε μαζί το 2003. Είναι αδύνατον σε ένα πρωτάθλημα που γίνεται στις Κυκλάδες και είναι τόσο χαμηλό το επίπεδο να μην υπάρχουν σωματεία που να έχουν τμήματα υποδομής.

9b2604d81efcb24b547f0985e035cb55_XL.jpg

-Πως κρίνεται το επίπεδο των ακαδημιών στο Σύρο όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας και την ανάδειξη ταλαντούχων παικτών;

Νομίζω ότι μόνο εάν γίνει μια ανανέωση εκ βάθρων και βρεθεί μια... φουρνιά προπονητών που θα είναι πλήρως καταρτισμένοι, να ενημερώνονται με σεμινάρια για τις σύγχρονες αντιλήψεις και τους σύγχρονους τρόπους προπόνησης όσον αφορά τις αναπτυξιακές ηλικίες όπου όλα συνεχώς αλλάζουν και μεταβάλλονται, θα κάνουμε περισσότερα βήματα μπροστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι όλες οι ομάδες της Ευρώπης παίρνουν τους αριστούχους φοιτητές και τους ενσωματώνουν στα τμήματα υποδομής. Η αλήθεια είναι ότι αυτός που θα χαρακτηρίζεται ως προπονητής και πει ότι έχω τελειώσει να μαθαίνω και να εξελίσσομαι αυτόματα έχει σταματήσει να είναι προπονητής. Η προπονητική συνεχώς μεταβάλλεται και απαιτεί απ' όλους μας συνεχής παρακολούθηση και επιμόρφωση πάνω στους νέους τρόπους προπονήσεις.

Όσον αφορά το επίπεδο των ακαδημιών στη Συρο, είναι σταθερό. Καλό θα ήταν να υπάρξουν συνεργασίες και μόνο μέσα από τη συνεργασία των ακαδημιών θα μπορούσε να υπάρχει όφελος για τα παιδιά. Από τη στιγμή που υπάρχει αντιπαλότητα, αυτό σίγουρα θα είναι εις βάρος στην ανάπτυξη παικτών και ειδικότερα των ταλαντούχων νεαρών αθλητών.

-Ποιος είναι ο στόχος του Άγιαξ Σύρου;

Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε ένα σύνολο που θα είναι νεανικό και να το πλαισιώσουμε με αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας για να στηρίξουν αυτούς τους παίκτες.

-Πως βλέπετε την προσπάθεια που θα κάνει ο ΑΟ Σύρου στο φετινό πρωτάθλημα;

Του όνομα του ΑΟΣ είναι συνδεδεμένο με το Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο. Κανείς δεν διανοείται πρωτάθλημα Κυκλάδων χωρίς τον ΑΟΣ. Εμείς σαν Άγιαξ Σύρου είμαστε τα τελευταία δυο χρόνια σε στενή συνεργασία αφού παραχωρούμε στη συγκεκριμένη ομάδα παίκτες ώστε να τη βοηθήσουμε να βρει το δρόμο της. Παράλληλα τη φετινή χρονιά τα συμβούλια θα ανταλλάξουν απόψεις για να δούμε πως αυτή η συνεργασία μπορεί να γίνει πιο στενότερη και πιο ουσιαστική.

5bdd03f49946e5bd109c21f015fa230b_XL.jpg

-Δεχτήκαμε πρόταση το φετινό καλοκαίρι να αναλάβετε τον ΑΟΣ. Γιατί δεν προχώρησε;

Είχα ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν επιθυμούσα να είμαι προπονητής στον ΑΟΣ αφού είχε δώσει το λόγο μου στον Άγιαξ και στους γονείς των παιδιών ότι θα βοηθούσα τη συγκεκριμένη ομάδα από άλλο ποστο πλην εκείνο του προπονητή.

Παρά τις πιέσεις που δέχτηκα από τον πρόεδρο του ΑΟΣ ήθελα να τηρήσω την υπόσχεση μου και δεν υπήρχε περίπτωση να είμαι α' προπονητής τη φετινή χρονιά.

-Ποιους ποδοσφαιριστές θα παραχωρήσετε στον ΑΟΣ;

Σας είπα και προηγουμένως ότι η συνεργασία μας είναι άψογη. Τους δώσαμε όλα τα δελτία του ανδρικού τμήματος και τους είπαμε να επιλέξουν όποιους παίκτες θέλουν. Εφόσον στη συνέχεια και οι παίκτες θέλουν να ενσωματωθούν στη συγκεκριμένη ομάδα εμείς δεν θα φέρουμε καμία αντίρρηση. Δεν υπήρχε περιορισμός. Είχαν την επιλογή να επιλέξουν όποιους παίκτες θέλουν.

Έχουμε παραχωρήσει τους Κώστα Συριανό και Δημήτρη Βαμβακούρη που είναι τερματοφύλακες. Επίσης θα παίξουν στον ΑΟΣ οι Γιάννης Χούρος, Αντώνης Συριανός, Δημήτρης Λούσας και υπό προϋποθέσεις θα παραχωρηθεί ο Αντώνης Μπάιλας.

-Πως κρίνεται την πορεία της Μικτής;

Η πορεία της Μικτής ήταν θετική απ' όλες τις απόψεις. Ήταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν ξεχείλιζε το ταλέντο όμως ήταν ένα σύνολο που ήταν αρκετά καλά δουλεμένο και έπαιζε για τον προπονητή του.

72c15dff401e64e50c627e21245d8dea_XL.jpg

-Θεωρείτε ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορέσει να γίνει κάτι ανάλογο ή ακόμη και να φτάσει η Μικτή στην κορυφή της Ελλάδας;

Με τον τρόπο που λειτουργεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο όλα μπορούν να συμβούν. Νομίζω ότι όποιον και εάν ρωτούσες το 2004 εάν πίστευε ότι η Ελλάδα θα κατακτούσε το Ευρωπαϊκό και απαντούσε καταφατικά θα τον περνούσαν για τρελό.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα μαγικό άθλημα που όλα μπορούν να συμβούν. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες και εφόσον βγουν καλοί παίκτες και υπάρξει τύχη είναι πιθανόν να συμβούν όλα.

-Ένα σχόλιο για την προσπάθεια που κάνει η ΕΠΣ Κυκλάδων στα πρωταθλήματα υποδομών;

Εμείς σαν Άγιαξ Σύρου είμαστε πολύ χαρούμενοι για τον τρόπο που λειτουργούν τα πρωταθλήματα. Έχουν δημιουργηθεί ηλικιακές κατηγορίες από Κ18 έως και Κ10 και στα αντίστοιχα πρωταθλήματα μπορούν να αγωνίζονται οι αθλητές μας και να παίρνουν εμπειρίες. Ο κύριος Ελευθεριάδης που είναι υπεύθυνος των αναπτυξιακών ηλικιών στην ΕΠΟ και προπονητής της Εθνικής Κ15, φέτος μας έστειλε τεχνική οδηγία σε όλες τις ΕΠΣ όπου οι ηλικίες συμπίπτουν με εκείνες που είχαμε από την ΕΠΣ Κυκλάδων πράγμα που δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

7423ad59168a5a50db184740e6407d55_XL.jpg

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares