Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 13:31

Μάρκος Κωβαίος: «10 μεγάλες παρεμβάσεις για την επόμενη πενταετία»

Στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων της προεκλογικής περιόδου, ο δήμαρχος Πάρου και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη», Μάρκος Κωβαίος, σε άρθρο του στη «Φωνή της Πάρου» αναφέρει τις 10 μεγάλες παρεμβάσεις που στοχεύει για την επόμενη πενταετία.

«Η επόμενη πενταετία είναι κρίσιμη για την Πάρο. Γιατί πρέπει να προστατέψουμε το νησί μας και το τουριστικό μας προϊόν από μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Το μέλλον του τόπου μας είναι μια ανάπτυξη που θα σέβεται τις αξίες μας, την ποιότητα ζωής μας και το περιβάλλον. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Με σχέδιο και προσήλωση, η Πάρος μπορεί να θέσει τα πρότυπα για μια βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο το Αιγαίο. Ο σχεδιασμός μας για την επόμενη πενταετία προβλέπει έργα και παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά του νησιού μας, τα οποία θα παρουσιάσουμε σε λίγες ημέρες, στο αναλυτικό πρόγραμμα μας. Περιλαμβάνει, ακόμα, 10 εμβληματικά έργα και παρεμβάσεις, που οδηγούν στην Πάρο που θέλουμε και που μας αξίζει», αναφέρει στην εισαγωγική του δήλωση ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.

Οι 10 μεγάλες παρεμβάσεις για την Πάρο:

1. Νέο νοσοκομείο στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου

Η κατοχύρωση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Δήμο Πάρου -μετά από πολλούς αγώνες- παρέχει στο νησί μας μια ιστορική ευκαιρία: την εξεύρεση ικανού χώρου για την ανέγερση ενός μικρού νοσοκομείου, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού μας αλλά και του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος.
Η αναγκαιότητα κατασκευής του είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς οι σημερινές δημόσιες υπηρεσίες υγείας δεν επαρκούν για τη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Το σημερινό Κέντρο Υγείας δεν έχει μελλοντική προοπτική να παρέχει εξειδικευμένη περίθαλψη, λόγω έλλειψης χώρου αλλά και δυνατοτήτων ανάπτυξης παροχής υπηρεσιών υγείας. Η λειτουργία του, όπως και των υπαρχόντων αγροτικών ιατρείων, θα συνεχιστεί για την αντιμετώπιση του όποιου καθημερινού προβλήματος υγείας και πρώτης περίθαλψης.
Σήμερα, πληθώρα ιατρικών περιστατικών προωθούνται σε άλλα μέρη, όπως νοσοκομεία της Σύρου και των Αθηνών. Τις περισσότερες φορές, ο χρόνος που απαιτείται για την μετακίνηση των ασθενών βάζει σε κίνδυνο την υγείας τους. Παράλληλα, ασθενείς σε μακροχρόνιες θεραπείες αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς, προκειμένου να λαμβάνουν την απαιτούμενη θεραπεία, σε γειτονικά νησιά ή την Αθήνα με δύσκολες καιρικές συνθήκες ή ακόμη και να μετακομίζουν από τον τόπο τους.
Επιδίωξη μας είναι το Νοσοκομείο της Πάρου, εκτός από εξεταστήρια και μονάδες βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας νοσηλείας, να περιλαμβάνει χειρουργικό τμήμα, άρτια εξοπλισμένα μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, φαρμακείο, μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης, πτέρυγα επειγόντων περιστατικών και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

2. Βιώσιμος τουρισμός και ανάπτυξη, αλλά με σεβασμό στους κάτοικους και στο περιβάλλον

Την επόμενη τετραετία οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη θα συνεχιστεί αλλά με τρόπο που να σέβεται τους κατοίκους και την ταυτότητα του νησιού μας. Δεσμευόμαστε ότι θα το πετύχουμε κυρίως με τη στήριξη της αγροτικής μας παραγωγής και τη σύνδεση της με τον τουρισμό, αλλά και με ειδικό πρόγραμμα προβολής των τοπικών μας προϊόντων στους επισκέπτες, καθιέρωση ειδικού σήματος χρήσης τοπικών προϊόντων σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης και δημιουργία ετήσιου φεστιβάλ τοπικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, βοηθάμε την τοπική μας παραγωγή με έργα για την άρδευση, προγράμματα εκπαίδευσης για νέους αγρότες και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

3. Συνεχής αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος

Δίνουμε με συνέπεια τον αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί μας, ενώ προστατεύουμε τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές μας. Μέσω της ανακύκλωσης, των προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού, την επέκταση της ηλεκτροκίνησης, αλλά και των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης προχωράμε σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Ήδη, εγκαθιστούμε το προσεχές διάστημα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ προχωράμε το ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης μετακίνησης.
Την επόμενη πενταετία, το νησί μας μπαίνει δυναμικά στην εποχή της ανακύκλωσης ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τον όγκο των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν σε ΧΥΤΑ. Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή η προγραμματισμένη δημιουργία των πράσινων σημείων και η κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης.
Κρίσιμο ρόλο παίζει το σύστημα διαχειριστής και εξοικονόμησης νερού. Προχωράμε με συνέπεια το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών δικτύων ύδρευσης, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες νερού και να διασφαλίσουμε την ποιότητά του. Ταυτόχρονα, με το νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης, μειώνουμε τις ανάγκες άντλησης νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα μας. Η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, που προχωρά σε όλους τους Βιολογικούς καθαρισμούς, θα αποδώσει νέες ποσότητες καθαρού νερού για άρδευση.
Τέλος, δημιουργούμε μία πρωτοπόρα ενεργειακή κοινότητα που θα περιλαμβάνει τα Δημοτικά κτίρια, τα Σχολεία, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Πάρου και του Λιμενικού Ταμείου.

4. Έλεγχος της παράνομης δόμησης και πολεοδομική τάξη

Το προηγούμενο διάστημα -μετά από πολλούς αγώνες- λειτούργησε το Πολεοδομικό Γραφείο Πάρου. Με το Γραφείο αυτό σε πλήρη λειτουργία ο Δήμος αποκτά το εργαλείο ελέγχου, που είναι απαραίτητο για την τήρηση των κανόνων δόμησης. Ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, βάζουμε σε τάξη την δόμηση και την εντάσσουμε στην προσπάθεια για την διατήρηση της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του νησιού μας.

5. Επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου

Η επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου αποτελεί κλειδί για ένα βιώσιμο τουρισμό. Το επόμενο διάστημα δημιουργούμε τα προγράμματα τουριστικής προβολής προς αυτήν την κατεύθυνση, αναδεικνύοντας και άλλες πλευρές του τουριστικού μας προϊόντος, όπως περιπατητικό και πολιτιστικό τουρισμός, ενώ προχωράμε στη δημιουργία τουριστικών γεγονότων στις αρχές της περιόδου, ήπιο συνεδριακό τουρισμό και ειδικά προγράμματα ευζωίας.

6. Ένας Δήμος μέσα από το κινητό σου

Δημιουργούμε ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών εξ αποστάσεως, ώστε να μην χρειάζονται οι φυσικές επισκέψεις στις δημοτικές μας υπηρεσίες. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες και επιχειρηματίες της Πάρου, που θα παρέχονται μέσα από το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον, είναι:
– Έξυπνος οδηγός πόλης.
– Ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων.
– Διαχείριση παιδικών σταθμών.
– Διαχείριση αθλητικών χώρων.
– Ψηφιακή πλατφόρμα συνεδριάσεων.
– Σύστημα διαβούλευσης κανονιστικών αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.
– Οργάνωση γραφείου κίνησης και διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων.
– Ηλεκτρονική τιμολόγηση.
– Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και παροχή συστήματος τηλε-εργασίας.

7. Αξιοποίηση χώρου παλιού αεροδρομίου

Πέρα από το νέο νοσοκομείο Πάρου και το μεγάλο χώρο πρασίνου για τις επόμενες γενιές, αξιοποιούμε ένα μικρό μέρος της έκτασης για να χτίσουμε σπίτια για τους δημόσιους λειτουργούς που τόσο πολύ χρειαζόμαστε (εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς κλπ).
Η διασφάλιση ποιοτικής στέγασης για δημόσιους λειτουργούς, αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο για την προσέλκυση εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς για την ποιότητα ζωής και τη ασφάλεια των κατοίκων μας.
Επίσης, εξασφαλίζουμε χώρο για την κατασκευή ενός νέου Δημοτικού Σχολείου για την Αγκαιριά και τη λειτουργία του ΒΙΟΚΑ.

8. Νέο Λιμάνι

Διεκδικούμε σταθερά το νέο λιμάνι του νησιού που θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την Παροικιά, αλλά και ολόκληρο το νησί μας, ενώ θα αναβαθμίσει τις μεταφορές στο νησί μας.

9. Επέκταση νέου αεροδρομίου

Η Β’ φάση επέκτασης του αεροδρομίου θα αυξήσει την δυνατότητα πτήσεων και θα βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους επισκέπτες μας. Οι αναβαθμισμένοι χώροι αναχωρήσεων – αφίξεων και υποδοχής, θα δώσουν την ευκαιρία ανάπτυξης ενός μικρού εμπορικού κέντρου για τα τοπικά μας προϊόντα και υπηρεσίες.

10. Διαμόρφωση χώρων αρχαίων λατομείων

Η διαμόρφωση του χώρου των αρχαίων λατομείων σε μουσειακό χώρο δημιουργεί έναν εμβληματικό χώρο πολιτισμού για όλο τον κόσμο και αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας.

Πηγή: fonitisparou.gr

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares