Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 00:30

Κωδικός … Διαιτησία

Οι παράγοντες των ομάδων στην ΕΠΣ Κυκλάδων νιώθουν βαρύ το τίμημα της διαιτησίας σε εβδομαδιαία βάση που αγγίζει τα 400 ευρώ ανά παιχνίδι – Ποια η πρόταση του αρχιδιαιτητή Λάμπρου Μενδρινού, τι έγινε στην Ιο όπου οι παίκτες της ομάδας έκαναν έρανο και πλήρωσαν με …επιταγή ώστε να πραγματοποιηθεί ο αγώνας με το Καρτεράδος Οι παράγοντες των ομάδων στην ΕΠΣ Κυκλάδων νιώθουν βαρύ το τίμημα της διαιτησίας σε εβδομαδιαία βάση που αγγίζει τα 400 ευρώ ανά παιχνίδι – Ποια η πρόταση του αρχιδιαιτητή Λάμπρου Μενδρινού, τι έγινε στην Ιο όπου οι παίκτες της ομάδας έκαναν έρανο και πλήρωσαν με …επιταγή ώστε να πραγματοποιηθεί ο αγώνας με το Καρτεράδος

Ενας από τους βασικούς παράγοντες για την διεξαγωγή ενός αγώνα ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία. Και η οποία τις περισσότερες φορές ανάγεται σε πρωταγωνιστή μίας αναμέτρησης κυρίως λόγω της κακής ελληνικής νοοτροπίας να αναζητεί στα πρόσωπα των ανθρώπων με τα …μαύρα (ή τα γκρι) τους πρωταίτιους για ενδεχόμενη ήττα ή άσχημο αποτέλεσμα. Κανονικά θα έπρεπε να περνούν απαρατήρητοι και το ιδανικό θα ήταν να μην τους γνωρίζει κανείς. Όχι όμως στην Ελλάδα. Η διαιτησία αρκετές φορές αποτελεί το «Α» και το «Ω» μίας αναμέτρησης.

Και φτάσαμε έως να έχουμε ακόμη και τηλεκριτικούς διαιτησίας και μάλιστα με αυξημένη τηλεθέαση. Όμως, εδώ στα νησιά των Κυκλάδων η διαιτησία αποτελεί ένα από τα αγκάθια όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος λόγω του αυξημένου κόστους. Τι εννοούμε; Ότι πολύ απλά συμφέρει καλύτερα μία ομάδα να είναι μόνιμα φιλοξενούμενη παρά να αγωνίζεται εντός έδρας και να καλείται να πληρώσει το διαιτητικό τρίο.

Όλες οι ομάδες των Κυκλάδων αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς τα εξοδολόγια των αγώνων είναι σε μερικές περιπτώσεις εξωπραγματικά.

Μάλιστα, με το AquaSpirit να είναι εκτός δράσης ο διαιτητής της αναμέτρησης ΠΑΣ Νάξου – Πανθηραϊκού της περασμένης Κυριακής έμεινε στη Νάξο από τη Παρασκευή έως τη Δευτέρα καθώς δεν υπήρχε άλλη προοπτική μετακίνησης. Και το αποτέλεσμα; Η ομάδα του ΠΑΣ Νάξου κλήθηκε να πληρώσει 450 ευρώ για έναν αγώνα που υποτίθεται είναι σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Υπάρχει λύση

Και όπως αναφέρει ο αρχιδιαιτητής Κυκλάδων κ. Μενδρινός «όλα είναι απόλυτα νόμιμα και καλύπτονται μέσω της ΕΠΟ. Είναι συγκεκριμένο το κόστος που ορίζει η ΕΠΟ για κάθε διαιτησία (120 ευρώ) κι από εκεί και πέρα καλύπτονται τα έξοδα διαμονής, μετακίνησης και διατροφής με ένα συγκεκριμένο ποσό. Δεν μπορεί να ευθύνεται ο διαιτητής γιατί δεν υπάρχει πλοίο από τη Σύρο στη Νάξο την ίδια ημέρα; Αντίθετα, μπορώ να πω ότι έχουμε ζητήσει επίσημα εδώ και πέντε μήνες να έρθουν Ναξιώτες στα σεμινάρια για να γίνουν διαιτητές και παρά το γεγονός ότι στα λόγια όλοι λένε ότι… έρχονται, ουσιαστικά μόνο ένας ήρθε φέτος και μάλιστα αυτές τις ημέρες πέρασε τα σεμινάρια στην Πάρο και ετοιμάζουμε τα χαρτιά του για τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, που έχει και τον τελικό λόγο. Δεν μπορούμε εμείς να κατεβάσουμε τις τιμές όσον αφορά τη διαιτησία ή να πούμε στους διαιτητές να τρώνε λιγότερο ή ότι άλλο θέλετε. Όμως, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους διαιτητές και το κόστος να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατόν. Πρέπει να γνωρίζεται όμως ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Στη Σαντορίνη πέρυσι είχαμε δέκα νέους διαιτητές αλλά έχουν αντέξει μόλις δύο. Οι υπόλοιποι για διάφορους λόγους τα παράτησαν. Ενας εκ των λόγων ήταν ότι δεν άντεξαν την πίεση από τους συμπολίτες τους καθώς έπαιζαν συνεχώς αγώνες ομάδων της Σαντορίνης. Η ψυχολογική φθορά είναι πολύ μεγάλη».

Αντίδραση

Οι παράγοντες του ΠΑΣ Νάξου πάντως μελετούν προσεκτικά την προοπτική να μιλήσουν με τους διαιτητές της Ενωσης για τη δημιουργία σεμιναρίου στην Νάξο για την ανάδειξη νέων διαιτητών ενώ είναι σε επαφή και με Νάξιους διαιτητές εκτός του νησιού που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο νησί ώστε να βοηθήσουν. Ποιος μπορεί άλλωστε σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι όπου τα έσοδα είναι ελάχιστα να πληρώσει μόνο για τη διαιτησία από 350 (εάν υπάρχουν δύο εντός έδρας παιχνίδια στο ίδιο νησί) έως 450 ή και 600 για τη διαιτησία; Και δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο εξοδολόγιο το κόστος κάλυψης του γιατρού που είναι άκρως απαραίτητος και δεν ξεκινάει αγώνας χωρίς την παρουσία του. Επίσης, μιλώντας με τον κ. Βλησίδη, τον παλαιότερο αυτή τη στιγμή παράγοντα σε επίπεδο τοπικού ποδοσφαίρου με διαρκή παρουσία στην ομάδα του Αστέρα Τραγαίας μας είπε ότι κάθε χρόνο ζητάει από την ΕΠΣ Κυκλάδων μέσω της Γενικής Συνέλευσης να προχωρήσει σε μείωση του κόστους της διαιτησίας αλλά δεν παίρνει απάντηση ενώ την περίοδο 2010 – 11 η ομάδα του δεν είχε κατέβει στο πρωτάθλημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συγκεκριμένη τακτική των διαιτητών (και της ΕΠΣ) να μην κατεβάζουν το κόστος αν και στη συγκεκριμένη κίνηση ένιωσε προδομένος καθώς πριν την έναρξη της χρονιάς αρκετές ομάδες είχαν εκφράσει την ίδια επιθυμία αλλά τελικά κατέβηκαν στο γήπεδο…

Διαφορές

Επίσης οφείλουμε να σημειώσουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά και όσον αφορά τα άλλα αθλήματα σε επίπεδο πάντα τοπικού πρωταθλήματος και με δεδομένο ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες λόγω θάλασσας. Στο βόλεϊ όπως έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία με παράγοντες του Πανναξιακού όσον αφορά το τοπικό πρωτάθλημα δεν υπήρχε κόστος για τους διαιτητές ενώ στην Α2 κατηγορία το ποσό ήταν στα 70 ευρώ μάξιμουμ και για τους δύο διαιτητές χωρίς να καλύπτεται κάποιο άλλο έξοδο. Φέτος, στην Α1 κατηγορία το κόστος για τους δύο διαιτητές και τον παρατηρητή είναι στα 160 ευρώ ενώ ο Πανναξιακός έχει την υποχρέωση κάλυψης των εξόδων τους (διαμονή, μετακίνηση) καθώς η ομοσπονδία έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει αυτό το έξοδο για τις ομάδες. Οσο για το μπάσκετ; Σε τοπικό επίπεδο κινείται από 50 έως και 120 ευρώ εάν μιλάμε για ντέρμπι. Και για να κλείσουμε το ζήτημα της αμοιβής, στην Super league ένας διαιτητής έχει απολαβές της τάξης των 1500 ευρώ ανά αγώνα ενώ στη συνέχεια υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με την κατηγορία και αυτή η τιμή έρχεται μετά από υπόδειξη της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ερανος

Και ενώ στον αγώνα του ΠΑΣ Νάξου – Πανθηραϊκού είχαμε το σοκ του κοστολογίου καθώς ο ένας εκ των διαιτητών έμεινε στο νησί τρείς ημέρες, στην Ιο για δεύτερη φορά είχαμε … έρανο ώστε να πληρωθούν οι διαιτητές. Πριν την διακοπή του πρωταθλήματος και στον αγώνα του ΑΣ Ιου με τη Θύελλα οι παίκτες είχαν προχωρήσει σε λαχειοφόρο αγορά ώστε να βρεθούν τα χρήματα και τότε είχαν πληρώσει σχεδόν τα μισά έξοδα οι παίκτες της Θύελλας. Τώρα, στον αγώνα με τον Καρτεράδο, οι παίκτες προχώρησαν από την προηγούμενη ημέρα σε έρανο (!!!) ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού αλλά και πάλι δεν βρήκαν τα χρήματα που ήταν 423 ευρώ. Και έτσι προχώρησαν σε αποστολή ανοιχτής επιστολής προς την κοινότητα του νησιού αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα «Εμείς οι ποδοσφαιριστές του Α.Σ ΙΟΥ δηλώνουμε ότι δεν έχουμε την δυνατότητα να πληρώσουμε την διαιτησία για τον αγώνα μας της Κυριακής 19/1/2014 στο γήπεδό μας. Έχουμε μαζέψει 200 ευρώ και η διαιτησία είναι 423 ευρώ. Τα χρήματα που υπολογίζαμε ότι θα πάρουμε από τον Δήμο εδώ και πολύ καιρό δεν έχουν εκταμιευτεί. Μέχρι τώρα τα έξοδα καλύπτονταν από εμάς τους ίδιους και ορισμένους συμπολίτες μας οι οποίοι ούτε καν παράγοντες της ομάδας είναι. Είμαστε σε απόγνωση διότι λόγω Κ.Α.Π. οι διαιτητές δεν μπορούν να ξεκινήσουν το παιχνίδι εάν δεν πληρωθούν. Δυστυχώς στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μόνο οι διαιτητές είναι επαγγελματίες και εάν δεν πληρωθούν δεν παίζουν. Αντιθέτως εμείς πληρώνουμε από το χαρτζιλίκι μας και την ζητιανιά μας μόνο και μόνο για την ομάδα του νησιού μας. Όσοι θέλουν να μας βοηθήσουν ας προσφέρουν οτιδήποτε ποσό μπορούν για να μαζέψουμε αυτά τα 223 ευρώ που μας υπολείπονται για να μην μηδενιστή η ομάδα. Ευχαριστούμε, Ομάδα σύνταξης ποδοσφαιριστών και εξωπαραγόντων του Α.Σ ΙΟΥ»

Πως έγινε εν τέλει ο αγώνας; Ο πρώην προπονητής της ομάδας κ. Καραβάς έδωσε ονομαστική επιταγή στους διαιτητές με το υπόλοιπο του ποσού και ο αγώνας ξεκίνησε κανονικά…..

Πηγή: Εφημερίδα Κυκλαδική

Κατηγορία ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Νικόδημος Λιανός

Ο "Τύπος" στην ηλεκτρονική του διάσταση. Η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική εφημερίδα Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Κυκλάδων.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares