Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 13:06

Η μεγάλη επιστροφή στο ελληνικό μπάσκετ που έμεινε στη μέση

Η τελευταία παρουσία του Νίκου Γκάλη με αθλητική περιβολή σε αγώνα πρωταθλήματος ήταν στις 18 Οκτωβρίου 1994 στον αγώνα Αμπελόκηποι-Παναθηναϊκός όταν και αρνήθηκε στον προπονητή του Κώστα Πολίτη να περάσει ως αλλαγή στο 10ο λεπτό. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995, με ανακοίνωσή του αποχώρησε από την ενεργό δράση και ενώ είχε μείνει ένα χρόνο εκτός ομάδας μετά τη διακοπή συμβολαίου που του είχε επιβάλει ο Παναθηναϊκός.

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Δημήτρης Στάμος

Αν και πολλοί φίλαθλοι δεν το γνωρίζουν, στη διετία που ακολούθησε υπήρξαν πολλές πιθανότητες επιστροφής του Γκάλη στα παρκέ, με άλλη όμως φανέλα!

1979: Μήλον της έριδος για Άρη, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό

Το καλοκαίρι του 1979, ο 22χρονος τότε Γκάλης που μόλις είχε τελειώσει το κολλέγιο με εντυπωσιακές εμφανίσεις με τους Σίτον Χολ Πάιρετς, ετοιμαζόταν να γίνει επαγγελματίας. Αν και οπαδός των Νιου Γιορκ Νικς από μικρός, βρισκόταν πολύ κοντά στους Μπόστον Σέλτικς (τον είχαν επιλέξει στον 4ο γύρο του ντραφτ) πακέτο με τον Λάρι Μπερντ! Ο Μπερντ βέβαια πήγε στο ΝΒΑ, ο Γκάλης αντιθέτως απορρίφθηκε από τον προπονητή  Ρεντ Άουερμπαχ και άρχισε να ετοιμάζει βαλίτσες για Ελλάδα την οποία δεν είχε επισκεφθεί ποτέ μέχρι τότε. Οι προτάσεις του Ολυμπιακού, του πρωταθλητή 1978-79 Άρη και του Παναθηναϊκού ήταν πολύ ελκυστικές για έναν μη επαγγελματία αθλητή. Τον Ιούλιο του 1979 οι εφημερίδες στην Ελλάδα έγραφαν για την ‘’σχεδόν βέβαιη συμφωνία του ομογενή Νίκ Γκάλλις με τον Παναθηναϊκό’’, με μεσολαβητή τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Μέτο Λάγιας που είχε εμπλακεί και στην απόκτηση του Ντέιβιντ Νέλσον-Στεργάκου από το ‘’τριφύλλι’’ έναν χρόνο πριν. Από την άλλη στον Ολυμπιακό αγωνίζονταν τότε ήδη οι Ελληνοαμερικανοι Στηβ Γιατζόγλου και Τζορτζ Καστρινάκης ο οποίος και τον προσέγγισε πρωτος για τους ‘’ερυθρόλευκους’’. Παρ’ όλα αυτά ο Γκάλης προτίμησε τον Άρη στον οποίο υπέγραψε στις 16 Οκτωβρίου 1979 και παρέμεινε για 13 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τις 5 Ιουλίου του 1992, κερδίζοντας 14 τίτλους.

νίκος γκάλης

1992: ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διεκδικούν την υπογραφή του

Ο Θεόφιλος Μητρούδης μόλις είχε αναλάβει τον Αρη μετά το πέρας της εποχής- Μιχαηλίδη, και έφερε στη Θεσσαλονίκη ως προπονητή τον Ελληνοαμερικανό Στηβ Γιατζόγλου, ο οποίος του είχε υποσχεθεί πως θα υπογράψει τον ΝΒΑερ Ρόι Τάρπλεϊ! Πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης ήταν η ανανέωση του συμβολαίου του Παναγιώτη Γιαννάκη με 180 εκ. δραχμές ετησίως, ενώ στη συνάντηση του Μητρούδη με τον Γκάλη ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος της αποχώρησης του αρχηγού της ομάδας. Το συμβόλαιο του Γκάλη ήταν 300 εκατομμύρια το χρόνο συν 150 τα χρωστούμενα, και η διοίκηση του Άρη δεν έδειξε καμία διάθεση για ανανέωση. Αμέσως ενδιαφέρθηκαν ο προπονητής του Ηρακλή, Θόδωρος Ροδόπουλος που έψαχνε τον αντικαταστάτη του Ίνγκραμ και ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ. Ο Γκάλης είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Νίκο Βεζυρτζή υπογράφοντας προσύμφωνο, αλλά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ματαίωσε την μεταγραφή. Άλλωστε τη διετία 1980-1982 στον Άρη, οι δυο τους είχαν έρθει σε σύγκρουση ουκ ολίγες φορές.

Γρήγορα ενδιαφέρθηκε ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη, σε μία επανένωση που έμοιαζε ιδανική, όμως η πρόταση του Παναθηναϊκού ήταν ανώτερη: 1 δισεκατομμύριο δραχμές για 3 χρόνια! Έτσι, τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου 1992 ο Νίκος Γκάλης πέρασε την πύλη εξόδου του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, με στόχο την επιστροφή του Παναθηναϊκού στους τίτλους.

αρχείο λήψης

Η έλευση του Πολίτη και η αρχή του τέλους

Προπονητής τότε του Παναθηνϊκού ήταν ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς, πρωταθλητής Ευρώπης με την κροατική Γιουγκοπλάστικα, ο οποίος μάλιστα είχε συμφωνήσει και με τον Ντράζεν Πέτροβιτς τον Μάιο του 1993, λίγες εβδομάδες πριν σκοτωθεί στα 29 του χρόνια. Πέτροβιτς και Γκάλης δεν έγιναν ποτέ συμπαίκτες, ο Παβλίσεβτιτς απολύθηκε έξι μήνες μετά και ο Κώστας Πολίτης, σημαία του Παναθηναικού τον αντικατέστησε. Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Νοεμβρίου 1993 και ο Παύλος Γιαννακόπουλος ανακοίνωνε την συμφωνία με τον πρωταθλητή Ευρώπης του 1987 στο γήπεδο του Μίλωνα στο ημίχρονο του αγώνα του ‘’τριφυλλιού’’ με τον ουραγό της Α1, του Μίτσελ Γουίγκινς.

Λέγεται ότι ο Γκάλης είχε ρωτηθεί για την έλευση του Πολίτη και δεν είχε αντίρρηση, όπως και για την μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη το καλοκαίρι του 1994. Η κόντρα του με τον Κώστα Πολίτη τον Οκτώβριο του 1994, τον οδήγησε στην η αποχώρησή του από το γήπεδο του Μετς στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Αλλά και η άρνησή του να επιστρέψει στις προπονήσεις ανάγκασε τον Παύλο Γιαννακόπουλο στην απόφαση να διακόψει το συμβόλαιό του. Ένα μήνα μετά ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου αναλάμβανε τον Παναθηναϊκό, καθιερώνοντας πλέον το Φραγκίσκο Αλβέρτη στη θέση του Γκάλη. Το καλοκαίρι του 1995 ο Παναθηναϊκός έφερνε τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στον πάγκο και τον Ντομινίκ Γουίλκνς ως δυάρι, με τον ‘’γκάνγκστερ’’ να μην χωράει στην αρχική πεντάδα.

galis

1995: ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κοντά στον Γκάλη

Η εποχή Μπόσμαν ήρθε το καλοκαίρι του 1996. Μέχρι τότε οι ομάδες έπρεπε να συναινέσουν για μεταγραφές των παικτών τους, ακόμη και αν αυτοί έμεναν ελεύθεροι. Το συμβόλαιο του Γκάλη με τον Παναθηναϊκό έληγε στις 30 Ιουνίου 1995, όμως ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν συναίνεσε για την αποχώρησή του. Οι ‘’κουμπάροι’’ Γιάννης Ιωαννίδης του Ολυμπιακού και Βαγγέλης Αλεξανδρής του ΠΑΟΚ ήθελαν τον Γκάλη στις ομάδες τους. Ο Ελληνοαμερικανός άσος φέρεται να είχε δηλώσει στον Παύλο Γιαννακόπουλο την επιθυμία του να συνεχίσει είτε στον Ολυμπιακό, είτε στον ΠΑΟΚ, και οι δύο όμως κύριοι αντίπαλοι των ‘’πρασίνων’’ στο πρωτάθλημα, αλλιώς θα σταματούσε το μπάσκετ. Ο Γιαννακόπουλος δεν δέχθηκε να συναινέσει και ακολούθησαν σκέψεις και διαβουλεύσεις μεταξύ του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Λιάνη και του ΕΣΑΚΕ ώστε να αλλάξει ο μεταγραφικός κανονισμός.

Ο Γκάλης περίμενε όλο το καλοκαίρι για να πάρει το ‘’πράσινο φως’’, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1995, πρώτη αγωνιστική της νέας σεζόν, ανακοίνωνε το τέλος της καριέρας του με επιστολή προς τα ΜΜΕ, εκφράζοντας την μεγάλη του πικρία. Και τι ειρωνεία; Στην πρεμιέρα ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ στο κατάμεστο ΣΕΦ, με τον τελευταίο να φεύγει νικητής.

1996: Συζητήσεις με Άρη και ΑΕΚ

Ο νόμος Μπόσμαν έχει πλέον έλθει στον παγκόσμιο αθλητισμό και ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει μόλις αναλάβει την ΑΕΚ του Γιάννη Φιλίππου με στόχο να την κάνει πρωταγωνίστρια. Παρότι ο ‘’γκάνγκστερ’’ είχε πλέον φτάσει τα 39 και χωρίς ομάδα για 18 μήνες, ο Ιωαννίδης τον προσεγγίζει ξανά και του προσφέρει συμβόλαιο. Ο ‘’ξανθός’’ προσπάθησε αρχικά να κάνει το κόλπο γκρόσο με την απόκτηση του τότε 38χρονου Βραζιλιάνου Οσκάρ Σμιντ που τελικά προτίμησε την παραμονή στη Βραζιλία και έπειτα με τον Άριαν Κόμαζετς που δεν προχώρησε λόγω της την αποζημίωσης των 250.000 δολλαρίων στον Παναθηναϊκό που είχε τα δικαιώματά του στην Ελλάδα. Είχε ήδη υπογράψει τους νεαρούς Κακιούζη, Μπαρλά, Χατζή και για τη θέση του πλέη μέηκερ προόριζε τον Νίκο Γκάλη! ‘Ομως αυτός ήταν ο κύριος λόγος που η μεταγραφή δεν προχώρησε, καθώς ο Νικ δεν δεχόταν να αλλάξει θέση.

Αν και δεν ήταν πλέον η ανταγωνιστική ομάδα του παρελθόντος και χωρίς μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, ο Άρης του Σούλη Μαρκόπουλου προσπάθησε να φέρει πίσω τον Γκάλη τον Ιούλιο του 1996. Υπήρξαν συζητήσεις, με τον πρόεδρο του ΤΑΚ Στέργιο Βρούσγο, όμως ο πρώην αρχηγός της ομάδας δεν έδειχνε ιδιαίτερα ζεστός να επιστρέψει σε ένα ρόστερ που δεν είχε στόχους πρωταθλητισμού. Και ας βρίσκονταν ακόμη εκεί οι παλιοί συμπαίκτες Αγγελίδης και Μισούνοφ.

Όταν ο Άρης βρέθηκε στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων στα μέσα της σεζόν 1997-98, με άλλους παίκτες να αποχωρούν και άλλους να αγωνίζονται απλήρωτοι, το όνομα του 40αρη Γκάλη ακούστηκε ξανά για τους ‘’κιτρινόμαυρους’’. Αν και ήταν περισσότερο ευσεβής πόθος των φιλάθλων. Βέβαια αν είχε γίνει το θαύμα της επιστροφής, ο Γκάλης θα είχε κατακτήσει ένα ακόμη τρόπαιο, το Κύπελλο Ελλάδος την 1η Φεβρουαρίου 1998 κόντρα στην ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη στο Αλεξάνδρειο! Και με συμπαίκτες και αντιπάλους στο παρκέ παλιούς του γνώριμους από Άρη και Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ: Αγγελίδη, Πάσπαλι, αλλά και τον μεγάλο Μπάνε Πρέλεβιτς!

images

Οι τελευταίοι αγώνες του Γκάλη σε πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη

Όταν στις 6 Οκτωβρίου 1994 ο ΠΑΟ υποδεχόταν την ουκρανική Μπουντιβέλνικ Κιέβου με αστέρια τους διεθνείς Γιάιλο, Οκούνσκι και Λόχματντσουκ για τα προκριματικά της Ευρωλίγκας 1994-95, κανείς δεν φανταζόταν ότι ο Γκάλης θα έπαιζε για τελευταία φορά στην Ευρώπη. Πάντως βοήθησε τα μέγιστα ώστε ο Παναθηναϊκός να μπει στους ομίλους καλύπτοντας το -8 (87-79) του πρώτου αγώνα με σκορ 83-68.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 25 Σεπτέμβρη του 1994, οι ‘’πράσινοι’’ είχαν αποκλείσει τον κυπελλούχο Ολυμπιακό με 42-40 στο κλειστό του Σπόρτιγκ και φάνταζαν ως το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Όμως στις 9 Οκτωβρίου 1994 στη Γλυφάδα αποκλείστηκαν από το Περιστέρι του Τόνι Γουάιτ, του Άγγελου Κορωνιού και του Λανς Μπέργουορλντ με 74-70, στην τελευταία όπως έμελλε αναμέτρηση του Νικ στο θεσμό του Κυπέλλου, με τους εξαγριωμένους οπαδούς της ομάδας να ζητούν την παραίτηση του Κώστα Πολίτη!

Ο Πολίτης βέβαια δεν παραιτήθηκε και οδήγησε τον ΠΑΟ στον εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με τη Δάφνη πέντε ημέρες μετά, στις 12 Οκτωβρίου 1994, στη Γλυφάδα, επικρατώντας άνετα με 82-60. Ο Γκάλης αγωνίστηκε 35 λεπτά, με 8 πόντους (3/3 δίποντα, 2/2 βολές), 3 κλεψίματα και 2 ασίστ, με τον Πολίτη μετά το ματς να πλέκει το εγκώμιο του Γκάλη.

Ασφαλώς κανείς δεν περίμενε τί θα ακολουθούσε μια εβδομάδα αργότερα στο κλειστό του Μετς…

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares