Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 01:56

Οι αριθμοί του Πανθηραϊκού στη φετινή Γ΄ Εθνική

Πολλές φορές οι αριθμοί έχουν μικρή σημασία όσο αφορά το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που λατρεύουν τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν είτε από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα είτε από ολόκληρη τη σεζόν. 

Για το λόγο αυτό, το sportcyclades.gr θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει μέσα από τους αριθμούς την φετινή πορεία του Πανθηραϊκού στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Μια πορεία, που ξεκίνησε σχεδόν εφιαλτικά, όμως τελικά είχε αίσιο φινάλε, αφού η ομάδα των Κυκλάδων κατάφερε όχι απλά να αποφύγει τον κίνδυνο του υποβιβασμού, αλλά και να τερματίσει στα υψηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα.

Τα συνολικά αποτελέσματα

Το πρωτάθλημα διεξήχθη σε έναν όμιλο των 11 ομάδων, άρα σε σύνολο 22 αγωνιστικών, συμπεριλαμβανομένων και των ρεπό, κάθε ομάδα είχε να δώσει 20 αγώνες συνολικά. Σε αυτούς τους 20 αγώνες, ο Πανθηραϊκός κατάφερε να σημειώσει οκτώ νίκες, ενώ τόσα ήταν και τα παιχνίδια της κυκλαδίτικης ομάδας τα οποία έληξαν ισόπαλα. Επίσης, σε τέσσερις αναμετρήσεις ο Πανθηραϊκός δεν τα κατάφερε και γνώρισε έτσι την πικρή γεύση της ήττας. 

Από αυτές τις οκτώ νίκες, οι πέντε ήρθαν στο γήπεδο του Πανθηραϊκού, ενώ οι τρεις ήταν εκτός έδρας. Αντίθετα, ο Πανθηραϊκός μέτρησε μόνο μια εντός έδρας ήττα, αυτή από τον Παναργειακό, και τρεις ήττες εκτός έδρας. Απόλυτη ισορροπία είχαμε όσον αφορά τις ισοπαλίες, αφού τέσσερις ισοπαλίες σημειώθηκαν τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας.

Τα γκολ

Πάμε τώρα και στην πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, που δεν είναι άλλη από τα γκολ. Στο φετινό μαραθώνιο των 20 αγωνιστικών, ο Πανθηραϊκός πέτυχε 25 τέρματα (1,25 γκολ ανά αγώνα). Με την επίδοση αυτή, η ομάδα της Σαντορίνης είχε την 2η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα (μαζί με τον Α.Ο Χαλκίς), πίσω μόνο από τον πρωταθλητή Αήττητο, ο οποίος "μάτωσε" τα αντίπαλα δίχτυα 35 φορές. 

Αρκετά ικανοποιητικά είναι τα νούμερα και για την αμυντική επίδοση των μπλε, οι οποίοι μάζεψαν τη μπάλα από τα δίχτυα τους 15 φορές (0,75 γκολ παθητικό ανά αγώνα), έχοντας τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, αφού και σε αυτόν τον τομέα ο Αήττητος έχει την πρωτιά (10 γκολ παθητικό). 

Η πορεία πρωταθλητισμού στο δεύτερο γύρο

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ανέφεραν ότι στο δεύτερο γύρο, ο Πανθηραϊκός έκανε πορεία πρωταθλητισμού. Οι αριθμοί δείχνουν πράγματι ότι αυτό ισχύει και δημιουργούν σε πολλούς το ερώτημα για το που θα μπορούσε να φτάσει αυτή  η ομάδα αν είχε κάνει καλύτερο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. 

Για του λόγου το αληθές, στο τέλος του πρώτου γύρου, ο Πανθηραϊκός είχε φτάσει τους 11 βαθμούς στο πρωτάθλημα και βρισκόταν στην 8η θέση, εντός δηλαδή της ζώνης του υποβιβασμού. Την ίδια στιγμή ο πρωτοπόρος Αήττητος Σπάτων, είχε ήδη 23 βαθμούς. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η τελική κατάταξη βρίσκει τον Αήττητο στους 43 πόντους και τον Πανθηραϊκό στους 32. 

Με απλά μαθηματικά δηλαδή, στο δεύτερο γύρο ο Πανθηραϊκός, με τον Ανδρέα Σκέντζο στον πάγκο του, συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη ομάδα (21β.), πιο πολλούς ακόμα και από τον πρωταθλητή Αήττητο (20β.).  

Επίσης, στον δεύτερο γύρο πέτυχε έξι νίκες και μάλιστα τις τρεις από αυτές εκτός έδρας, κάτι που δεν είχε καταφέρει στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το ότι στο β' γύρο, γνώρισε μόλις μια ήττα, αυτή από την Χαλκίδα. 

Ακόμα και στο σκοράρισμα τα πράγματα πήγαν καλύτερα, αφού οι Κυκλαδίτες σε δέκα αγώνες στο δεύτερο γύρο σημείωσαν τα 15 από τα συνολικά 25 γκολ που πέτυχαν στο πρωτάθλημα, ενώ αμυντικά, δέχθηκαν μόλις 6 γκολ από τα 15.

Οι σκόρερ του πρωταθλήματος 

Περνάμε τώρα σε πιο εξατομικευμένα στοιχεία, ξεκινώντας από τους ποδοσφαιριστές που πέτυχαν τα τέρματα του Πανθηραϊκού κατά τη φετινή περιόδο. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα της Σαντορίνης αναδείχθηκε ο Χρήστος Ντούμος, ο οποίος αν και πέτυχε το πρώτο του γκολ στην 9η αγωνιστική, τελικά έφτασε τα 7 γκολ στο πρωτάθλημα. Κατά πόδας τον ακολούθησε στο σκοράρισμα ο Άλεξ Μάνιας, ο οποίος αν και μέσος, κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα σε έξι παιχνίδια.

Αναλυτικά οι σκόρερ:

Χρήστος Ντούμος: 7 

Άλεξ Μάνιας: 6

Τόμι Κοσταντίνοφ: 3

Φύτρος Μάρκος: 2

Γιώργος Περιάλης: 2

Στέλιος Γκίκα: 2

Μανώλης Πολυκρέτης: 1

Γιάννης Αγοραστός: 1

Γιάννης Ντάμζι: 1

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με τις ασσίστ. Εκεί, την κούρσα οδηγεί ο Τόμι Κοσταντίνοφ, ο οποίος ήρθε στην ομάδα κατά τη χειμερινή περίοδο και εκτός από τα τρία γκολ που πέτυχε μοίρασε και τρεις ασσιστ, σε συνολικά εννέα εμφανίσεις του με τη "μπλε" φανέλα. Από δύο ασσιστ είχαν αρκετοί ποδοσφαιριστές του Πανθηραϊκού, όπως ο Μάνιας, ο Γκίκας, ο Κεφαλάς, ο Τσόπελας και ο Ντάμζι.

Οι πρώτοι σε λεπτά συμμετοχής - Ρέκορντμαν ο Μάνιας

Συνεχίζουμε την ανάλυσή μας, μελετώντας αυτή τη φορά τις συμμετοχές αλλά και τα συνολικά λεπτά που κατέγραψαν οι ποδοσφαιριστές του Πανθηραϊκού.

Πρώτο στη σχετική λίστα συναντάμε τον Άλεξ Μάνιας. Ο Ισπανός μέσος κατάφερε το απόλυτο, αφού συμμετείχε και στα 20 παιχνίδια που έδωσε ο Πανθηραϊκός στη φετινή Γ' Εθνική, και μάλιστα σε όλα ως βασικός. Δεύτερος έρχεται ο τερματοφύλακας Γρηγόρης Αθανασίου, που ήταν όπως είναι φυσικό, το φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον πίνακα με τα λεπτά συμμετοχής. Όμως, στο τελευταίο, αδιάφορο ματς, κόντρα στην Τριγλία, έμεινε εκτός αποστολής και επομένως τον "προσπέρασε" στην τελευταία στροφή ο Μάνιας. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία του Δημήτρη Κεφαλά ο οποίος φιγουράρει στην 3η θέση, με 1589' λεπτά σε 19 συμμετοχές, τις 18 ως βασικός. Αξιοσημείωτη και η παρουσία του αρχηγού του Πανθηραϊκού, του Φύτρου Μάρκου, ο οποίος είχε 18 συμμετοχές, τις 16 ως βασικός και συνολικά 1431 λεπτά συμμετοχής.

Ας δούμε αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα τις συμμετοχές των παικτών του Πανθηραϊκού στο φετινό πρωτάθλημα:

 
  Ονοματεπώνυμο Συμμετοχές (Ως Βασικός) Λεπτά Συμμετοχής
1) Άλεξ Μάνιας 20 (20) 1737'
2) Γρηγόρης Αθανασίου 19 (19) 1710'
3) Δημήτρης Κεφαλάς 19 (18) 1589'
4) Χρήστος Ντούμος 18 (17) 1463'
5) Σωτήρης Ζέλιος 17 (16) 1438'
6) Μάρκος Φύτρος 18 (16) 1431'
7) Στέλιος Γκίκας 17 (14) 1334'
8) Δημήτρης Μπιρμπίλη 14 (14) 1260'
9) Γιώργος Περιάλης 17 (11) 935'
10) Γιάννης Αγοραστός 13 (9) 869'
11) Στάθης Λούκα 14 (9) 824'
12) Γιάννης Τσόπελας 8 (8) 691'
13) Τόμι Κοσταντίνοφ 9 (8) 674'
14) Μανώλης Πολυκρέτης 17 (5) 582'
15) Σάμουελ Ντάνκουα 6 (6) 469'
16) Γιάννης Ντάμζι 7 (3) 345'
17) Πέτρος Καμπόσος 10 (1) 154'
18) Γιάννης Συνολάκης 4 (1) 118'
19) Βαλάντης Κανελίδης 1 (1) 90'
20) Δρόσος Ανδρέας 1 (-) 5'
21) Αλέξανδρος Καμπούρης 1 (-) 5'

Οι άτακτοι

Περνάμε τώρα σε άλλο ένα τομέα που χρήζει μελέτης και αυτός δεν είναι άλλος από τις κάρτες. Όπως είναι γνωστό, στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κάθε κάρτα έχει το κόστος της. Τόσο αγωνιστικά, αφού με τη συμπλήρωση τεσσάρων καρτών ο αθλητής χάνει τον επόμενο αγώνα, όσο και οικονομικό, αφού κάθε κάρτα ισοδυναμεί με κλιμακούμενο πρόστιμο, που ξεκινά από τα 7 ευρώ, ενώ αν μια ομάδα δεχθεί 6 κίτρινες κάρτες σε ένα ματς, προκύπτει και ένα εφάπαξ πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Όσον αφορά τον Πανθηραϊκό, οι πιο "άτακτοι" της χρονιάς αναδείχθηκαν ο Στάθης Λούκα και ο Χρήστος Ντούμος. Ο σκληροτράχηλος κεντρικός αμυντικός και αρχηγός των μπλε, γνωστός για το πάθος και τη δύναμη με τα οποία ζει τα παιχνίδια, είδε τους διαιτητές να βάζουν επτά φορές το χέρι στην τσέπη και να τον τιμωρούν με κίτρινες κάρτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει συνολικά τρία παιχνίδια όντας τιμωρημένος. Επτά κίτρινες κάρτες αντίκρυσε και ο Χρήστος Ντούμος. Ο δυναμικός επιθετικός και πρώτος σκόρερ της ομάδας, λόγω των αρκετών δυνατών μονομαχιών που έδωσε καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν, τιμωρήθηκε με επτά κίτρινες, αριθμός που μοιάζει μεγάλος για έναν επιθετικό.

Από κοντά ακολουθούν δύο ποδοσφαιριστές του Πανθηραϊκού που τιμωρήθηκαν έξι φορές με κίτρινες κάρτες. Ένας από αυτούς είναι ο έτερος αρχηγός της ομάδας, ο Φύτρος Μάρκος επίσης γνωστός για τον δυναμισμό και το πάθος του εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστκού χώρου. Ο άλλος είναι Γιώργος Περιάλης, που αν και επιθετικογενής ποδοσφαιριστής, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα αμυντικά του καθήκοντα, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί και αυτός με έξι κίτρινες, χάνοντας ένα από τα παιχνίδια της ομάδας του ως ποινή.

Το ευτύχημα για τον Πανθηραϊκό ήταν ότι αν και συμμετείχε σε ένα όμιλο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και τα παιχνίδια περιείχαν πολλές σκληρές μονομαχίες, έμεινε μόλις δύο φορές με παίκτη λιγότερο λόγω κόκκινης κάρτας. Συγκεκριμένα, στο ισόπαλο 1-1 με τον Αιολικό στη Μυτιλήνη, αποβλήθηκε στο 85' ο Γιάννης Συνολάκης  με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ενώ με τον ίδιο τρόπο είχε πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια και ο Σωτήρης Ζέλιος , που είχε αποβληθεί στις καθυστερήσεις του εκτός έδρας αγώνα με τον Α.Ο Χαλκίδας.

Κλείνοντας, θα παραθέσουμε μερικά - μικρά - στοιχεία που εντοπίσαμε, παρακολουθώντας από κοντά όλη την πορεία του Πανθηραϊκού στο φετινό πρωτάθλημα.

  • Η φετινή παρουσία της ομάδας και η κατάληψη της δεύτερης θέσης του βαθμολογικού πίνακα αποτελεί από μόνη της μια "χρυσή" σελίδα για το Σωματείο, αφού είναι η μεγαλύτερη διάκριση του Πανθηραϊκού σε επίπεδο Γ΄Εθνικής Κατηγορίας, ενώ παράλληλα, πρόκειται για μια πολύ σημαντική επιτυχία ολόκληρου του Κυκλαδίτικου ποδοσφαίρου, το οποίο ο Πανθηραϊκός εκπροσώπησε επάξια για δεύτερη χρονιά.

  • Ο Πανθηραϊκός γίνεται η πρώτη κυκλαδίτικη ομάδα που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής Κατηγορίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

  • Στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ταμυναϊκό στο Αλιβέρι (11/2/18) ο Πανθηραϊκός σημείωσε την μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, επικρατώντας με 1-4.

  • Ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Σάμουελ Ντάνκουα, που αποκτήθηκε από τον Πανθηραϊκό στις 24 Ιανουαρίου 2018, έγινε ο πρώτος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα των "μπλε".

  • Όλοι οι φετινοί αγώνες του Πανθηραϊκού πραγματοποιήθηκαν ημέρα Κυριακή, εκτός από δύο που έγιναν Σάββατο. Πρόκεται για τις εντός έδρας αναμετρήσεις με Α.Ε Ερμιονίδας (17/2/18) και Αιολικό (24/3/18). Και στα δύο παιχνίδια ο Πανθηραϊκός νίκησε, με 2-1 και 2-0 αντίστοιχα. Επίσης, και από τις δύο αναμετρήσεις απουσίασαν οι Τόμι Κοσταντίνοφ και Σωτήρης Ζέλιος.

  • Σε σύνολο 20 αγώνων, ο Πανθηραϊκός δέχθηκε πρώτος γκολ σε 4. Στους αγώνες με Χαλκίδα (ισοπαλία εντός και ήττα εκτός), στο εντός έδρας με τον Παναργειακό (ήττα με 1-2) και στο εντός έδρας με την Ερμιονίδα, όπου τελικά κέρδισε με 2-1.

  • Τρεις φορές ταξίδεψε φέτος στην Αργολίδα ο Πανθηραϊκός, για να αντιμετωπίσει κατά σειρά Α.Ε Ερμιονίδας, Ερμή Κιβερίου και Παναργειακό. Και τις τρεις φορές το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και μάλιστα με το ίδιο σκορ. Λευκή ισοπαλία (0-0).

  • Από τις 8 ισοπαλίες που παραχώρησε συνολικά η ομάδα της Σαντορίνης, οι έξι έληξαν 0-0. 

  • Όλες οι ήττες του Πανθηραϊκού στο πρωτάθλημα έγιναν με το ίδιο σκορ το οποίο ήταν το 2-1.

  • Ο Πανθηραϊκός κράτησε ανέπαφη την εστία του στις 10 από τις 20 αναμετρήσεις του φετινού πρωταθλήματος.

  • Ο "γηραιότερος" ποδοσφαιριστής του Πανθηραϊκού που συμμετείχε στο φετινό πρωτάθλημα ήταν ο Γρηγόρης Αθανασίου, που τελευταίο του ματς κόντρα στον Αιολικό αγωνίστηκε σε ηλικία 34χρ. και 14 ημερών.

  • Ο "γηραιότερος" σκόρερ στο φετινό πρωτάθλημα ήταν ο Άλεξ Μάνιας που πέτυχε το 1-3 κόντρα στην Τριγλία, σε ηλικία 31χρ. 11 μηνών και 19 ημερών.

  • Ο νεότερος σκόρερ του Πανθηραϊκού φέτος ήταν ο Γιάννης Αγοραστός, που σε ηλικία 23χρ. 4 μηνών και 16 ημερών, πέτυχε το 0-1 της ομάδας του κόντρα στη Θύελλα Ραφήνας.

  • Τέλος, ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής της ομάδας που αγωνίστηκε στο φετινό πρωτάθλημα ήταν ο Ανδρέας Δρόσος που έπαιξε στον πρώτο γύρο κόντρα στην Τριγλία σε ηλικία 17 χρονών, 5 μηνών και 28 ημερών. 

Έτσι, ολοκληρώνουμε εδώ την  στατιστική μας ανάλυση για την φετινή παρουσία του Πανθηραϊκού στη Γ' Εθνική. Αδιαμφισβήτητα, τα παραπάνω στοιχεία είναι καθαρά στατιστικά, και δεν αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης της συνολικής προσφοράς του κάθε ποδοσφαιριστή στην προσπάθεια που πραγματοποίησαν οι νησιώτες, αφού εκτός από τα γκολ, τις ασσιστ κτλ., υπάρχουν πολλές ακόμη παράμετροι οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην λειτουργία μιας ομάδας.

Κατηγορία Γ΄ΕΘΝΙΚΗ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares