Γονείς και αθλητικές ακαδημίες … μία αιώνια πληγή

Γονείς και αθλητικές ακαδημίες … μία αιώνια πληγή

Βροχερό βράδυ έξω από εγκαταστάσεις ιστορικού συλλόγου. Στο δρόμο προς το σπίτι πετυχαίνω το σχόλασμα των ποδοσφαιρικών ακαδημιών.

Στη γνώριμη εικόνα των γονιών που συνόδευαν τα παιδιά τους, ξεχώριζε πατέρας που με ύφος Νικολάι Καρπόλ έψεγε τον Κ13 γιο του. Περάσαμε την Ομήρου, τη 2ας Μαϊου, άντε και την Αγίας Φωτεινής και οι υποδείξεις για το πως έπρεπε να μαρκάρει, να πασάρει και να βγαίνει στην αντεπίθεση συνεχίζονταν. Σε μια διασταύρωση χώρισαν επιτέλους οι δρόμοι μας και ο πατέρας-Κλοπ συνέχισε χωρίς τη νοητή παρουσία μου το θεάρεστο παιδαγωγικό του έργο. Καμία έκλπηξη, καμία αναστάτωση. Το φαινόμενο οικείο πλέον σε όλους που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Δεν ξέρω αν είναι, πλέον, ο κανόνας στις αθλητικές ακαδημίες, όσο όμως υφίσταται, τρώγομαι να καταθέσω σήμερα τα σχόλιά μου.

Η σύγχρονη Ελληνική οικογένεια, παρά τα όποια διαχρονικά πλεονεκτήματά της, παρουσιάζει κρυφές παθογένειες που οφείλονται στην μικροαστική της κουλτούρα. Παθογένειες που προσπαθεί (και σπάνια τα καταφέρνει) να ξεκολλήσει από το πετσί της η αντίστοιχη γενιά έως την ηλικία των 40 +. Μοιάζει με ένα χαλί Bukhara που από κάτω κρύβονται λόφοι από σκόνη. Η μητέρα κρατάει καθημερινά ένα ψαλίδι και αντί να κόβει τον ομφάλιο λώρο των παιδιών της, επιλέγει να κόβει σιγά σιγά τους γεννητικούς τους αδένες καθιστόντας τα άβουλους και ετερόφωτους ευνούχους. Στον δε πατέρα, σπίτι, αυτοκίνητο και παιδί αποτελούν νοητικές προεκτάσεις του φαλλού του. Και με τα 3 ταυτόχρονα, συνουσιάζεται καθημερινά στο μικρόκοσμό του διεκδικώντας την ηδονή της αναγνώρισης από τους άλλους και της κάλυψης των ανασφαλειών του.

Πως όμως οι παραπάνω παθογένειες επιδρούν στον αθλητισμο; Πέρα από τις παράπλευρες αλλά τόσο οδυνηρές απώλειες (γονείς-μάνατζερ, αμφισβήτηση προπονητών, χαμένα ταλέντα, οικογενειακά δράματα, ώθηση στο ντόπινγκ, χρηματισμός κλπ) η σημαντικότερη παρενέργεια είναι η λανθάνουσα μύηση των παιδιών στις αρχές του συλλογικού αθλητισμού. Κάποιος ψυχολόγος είχε πει πως η εφηβεία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μετάβαση της αποδοχής μας από το οικογενειακό περιβάλλον προς τον έξω κόσμο.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, μετά το σχολείο, τι πιο ιδανική σχεδία κοινωνικοποίησης από τη συμμετοχή σε ένα σύλλογο ; Τι ασφαλέστερη μετάβαση από την θερμοκοιτίδα της οικογένειας προς τη σκληρή κοινωνία ; Ένας αθλητικός σύλλογος συμπυκνώνει στο μέγιστο βαθμό την έννοια της ομάδας. Του μικρόκοσμου εκείνου όπου ευδοκιμούν στο μέγιστο ο σεβασμός στην ιεραρχία, η αξιοκρατία, η δοτικότητα, η υπέρβαση, η πειθαρχία και η αυτόνομη προσωπικότητα. Όταν λοιπόν ένας γονιός υπογράφει χαροπός χαροπός τη συμμετοχή του παιδιού του σε έναν αθλητικό σύλλογο, ταυτόχρονα τη σβήνει με την εν γένει συμπεριφορά του στην πορεία. Αγνοώντας την έννοια «ομάδα», δεν αφήνει το παιδί του να μάθει επιτέλους να κολυμπάει μόνο του. 

Το παραπάνω φαινόμενο είναι έκφραση μιας συνολικής κοινωνιολογικής πραγματικότητας που πηγάζει από το βαθιά ριζωμένο νεοελληνικό DNA. Είναι λοιπόν δύσκολο να αντιμετωπιστεί με αποφάσεις ή με νόμους κεντρικής αθλητικής ηγεσίας. Είναι πρόβλημα διμερές, μεταξύ των εκάστοτε συλλόγων και των ίδιων των γονιών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υφίστανται σύλλογοι, με παράδοση στις ακαδημίες, που καθορίζουν αυτοί τους όρους της συνεργασίας και του παιχνιδιού. Δυστυχώς, υπάρχουν και σύλλογοι που λειτουργούν ως αθλητικά χαμαιτυπία και προκειμένου να μη χάσουν το 30ρι του μήνα, αφήνουν ανεξέλεγκτες τέτοιες συμπεριφορές.

Το ίδιο παθητικά αντιδρούν και σε επιφανή πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας (με πολύ μεγάλα cojones) που κάνουν υποδείξεις για το πως και πότε πρέπει να παίζει ο κανακάρης ή η θυγατέρα τους. Θύμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εκάστοτε προπονητής ο οποίος εγκλωβισμένος στο δίλημμα ανεργία ή σιωπή επιλέγει συνήθως το δεύτερο. Ιδανικά, θα έπρεπε να επιβάλλει με Θατσερική πυγμή (αγαπημένη μου Μάργκαρετ, πόσο μας λείπεις) υπό τις ευλογίες του συλλόγου, το πλαίσιο της συνεργασίας.  Θυμάμαι με έκπληξη πως ένας προπονητής, στα μάτια κάποιων γονιών, από γλυκύτατος και φιλικότατος με τα παιδιά, όταν εφάρμοζε παιχνίδι στις μικρές ηλικίες, γινόταν άσχετος μετά από ένα χρόνο στην κατηγορία των αγωνιστικών τμημάτων όταν εφάρμοζε αξιοκρατία στη συμμετοχή των αθλητριών στους αγώνες.

Ο Νίκος Δήμου είχε γράψει ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι περήφανος ΜΟΝΟ για τα δικά του επιτεύγματα. Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι γονείς ήσυχα τα τέκνα τους να βιώσουν το όμορφο ταξίδι της αθλητικής συμμετοχής όσο και όπως κρατήσει. Ο ρόλος τους δεν είναι να κλείνουν τις τρύπες της δικής τους ανεπάρκειάς μέσω αυτών ούτε να τα χρησιμοποιούν για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους. Όσο για τις διοικήσεις κάποιων σωματείων, ας ασχοληθούν λίγο πιο σοβαρά με αυτό που προσφέρουν. Όπως στις σχολές γονέων, μπορούν να συνεργαστούν με εξειδικευμένο συνεργάτη για να ανοίγει τα μάτια πρώτα στους γονείς και μετά τα δικά τους.

Όχι δάκρυα, λοιπόν, για κάποια ταλέντα που χάθηκαν άδοξα. Ούτε για κάποιες καριέρες που έμειναν στη μέση. Αξίζει μεγαλύτερη οδύνη για εκείνους τους μεγάλους έρωτες των ανώνυμων εφήβων με τον αθλητισμό που κατάντησαν εφιάλτες. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στο βουνό …
επιστροφή στην κορυφή

Live stream Αίαντας Σύρου - ΑΟ Μυκόνου [ημιτελικός Κ14]

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από το γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων...

Έτσι διαμορφώθηκε ο τελικος του Κυπέλλου ΕΠΣ Κυκλάδων [vid]

Δείτε πως διαμορφώθηκε ο 37ος τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Κυκλάδων...

Επίσκεψη στον άτυχο Κονσταντίνοφ από αντιπροσωπεία του Πανθηραϊκού [pics]

Ήταν ο μεγάλος άτυχος του τελικού καθώς αναγκάστηκε να μεταφερθεί...

Το φωτογραφικό άλμπουμ του 37ου τελικού Κυπέλλου Κυκλάδων

Παρακολουθήστε το φωτογραφικό άλμπουμ από τον τελικό του Κυπέλλου Κυκλάδων...

Πέρασε με εμφατικό τρόπο από την Πάρο ο ΑΟ Πύργου (1-5)

Εμφατικό ήταν το πέρασμα του ΑΟ Πύργου από την Πάρο...

Κυπελλούχος Κυκλάδων ο Πανθηραϊκός

Το 3ο τίτλο του Κυπελλούχου Κυκλάδων κατέκτησε πριν λίγο ο...

Η στιγμή που σόκαρε στον τελικό [pics-vid]

Ευτυχώς όλα βαίνουν καλώς με την υγεία του ποδοσφαιριστή του...

Ο πρωτάρης Σιλεβίστας και η πρόκληση του τελικού

Ανέλαβε τον Πανθηραϊκό μεσούσης της σεζόν και κατόρθωσε μέσα σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επίσκεψη στον άτυχο Κονσταντίνοφ από αντιπροσωπεία του Πανθηραϊκού [pics]

Ήταν ο μεγάλος άτυχος του τελικού καθώς αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Σύρου αφού κατά τη διάρκεια του αγώνα, γύρισε...

Το φωτογραφικό άλμπουμ του 37ου τελικού Κυπέλλου Κυκλάδων

Παρακολουθήστε το φωτογραφικό άλμπουμ από τον τελικό του Κυπέλλου Κυκλάδων μεταξύ του Πανναξιακού και του Πανθηραϊκού, όπου η ομάδα της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

“Υποκλίθηκαν” στον ανώτερο Κολοσσό, οι έφηβοι του Περιστεριώνα

Δύσκολο έργο είχαν οι έφηβοι του Περιστεριώνα στο ξεκίνημα της Β’ φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα του...

Υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση ο Τζώρτζης Ανδριώτης

Δεν απέφυγε εν τέλει το νυστέρι ο Τζώρτζης Ανδριώτης. Ο νεαρός άσος του Περιστεριώνα Τήνου, πέρασε το πρωί της Τετάρτης...

Βράβευση της Τασίας Πίσσα για την πολυετή προσφορά της

Μέσω δελτίο τύπου, η ΕΣΚ Κυκλάδων γνωστοποίησε να αναγνωρίσει την...

Το πρόγραμμα των αγώνων μπάσκετ [21-25/4]

Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων μπάσκετ για το διάστημα 21-25...

Στη “μάχη” του πανελληνίου μπάσκετ εφήβων ο Περιστεριώνας Τήνου

Και το ταξίδι συνεχίζεται για τον Περιστεριώνα, τον πρωταθλητή της...

Πήραν …άριστα στην Πάρο για το φάιναλ φορ του παιδικού

Άριστα...10 πήρε το παιδικό φάιναλ φορ που διοργάνωσε στο κλειστό...

Έκλεισαν στόματα οι διαιτητές στα F4 της ΕΣΚΚ…

Καθοριστικός παράγοντας σε έναν αγώνα οποιαδήποτε αθλήματος του ελληνικού πρωταθλήματος...

Προσκύνημα των πρωταθλητών στην Εκατονταπυλιανή

Καλά τα τρόπαια, ωραίες οι φιέστες και τα επινίκια, με...

Το φωτογραφικό άλμπουμ των τελικών του F4 παίδων

Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του sportcyclades.gr τους χθεσινούς...

Σπουδαία πρόκριση στα ημιτελικά για τους άνδρες του Πανναξιακού

Λίγες ώρες μετά την επιτυχία του γυναικείου βόλεϊ του Πανναξιακού...