Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 22:49

Berlin Alexanderplatz

Στο Berlin Alexanderplatz, το αριστούργημα του Φασμπίντερ, ο Φρανζ Μπίμπερκοφ περιπλανιέται μόνος στο Βερολίνο προσπαθώντας να κάνει μία καινούρια αρχή στην τελματώδη ζωή του. Στη δική της αθλητική περιπλάνηση, η Βερολινέζα Σάσι Χίπε άλλαξε συλλόγους, άλλαξε προπονητές, άλλαξε χώρες μέχρι να κατασταλάξει στο σκηνικό που την ενέπνεε, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά. Η ανακοίνωση της αποχώρησής της, πριν λίγες μέρες, τάραξε τους λίγους ρομαντικούς που ψάχνουν τα Σαββατόβραδα ενδιαφέρουσες προσωπικότητές στα παρκέ και δεν αρκούνται στη μικροπολιτική του αθλητισμού. Λίγα αυθόρμητα λόγια προσωρινού αποχαιρετισμού στον ξανθό άγγελο που εισέβαλε απρόσκλητος πριν 6 χρόνια στην αθλητική μας μιζέρια και έδωσε άφθονα κίνητρα επανασύνδεσης με το παρηκμασμένο βόλλευ.

Η Χίπε δέχθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού 1 χρόνο μετά την οργιώδη παράσταση της Ανίκα Μπρίνκμαν στα Ελληνικά γήπεδα. Η Γερμανία, μία χώρα που δεν προσέλκυε τους Ελληνικούς συλλόγους λόγω ανασφάλειας, μπήκε ξαφνικά στο στόχο του προβολέα. Εκτός από τον Ολυμπιακό, την ίδια χρονιά ο ΠΑΟ αγοράζει τη διεθνή Πολ.

Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει στον αθλητισμό τη μακροημέρευση ενός παίκτη σε ένα σύλλογο. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη ταύτιση του Γκάλη με τον Άρη, του Χατζηπαναγή με τον Ηρακλή, τους δεσμούς αίματος του Σαβέφσκι με την ΑΕΚ. Πόσο μάλλον την περίπτωση της Χίπε σε ένα άθλημα που αρέσκεται στην εφήμερη, ετήσια χρήση ξένων αθλητριών με το ανάλογο συναισθηματικό κενό που αυτό προκαλεί. Η Χίπε στέριωσε στον Πειραιά γιατί η αθλητική της απόδοση συγκοινωνούσε με τη συναισθηματική της ταύτιση με τη φανέλα. Το ριζικό της σύστημα ένοιωθε γόνιμο το έδαφος και εισχωρούσε κάθε χρόνο πιο βαθιά.

Το Ελληνικό αστικό μπάχαλο και το Φαληρικό φως «κόλλησαν» στο σωστό χρόνο με της ανάγκη της για υπαρξιακά κίνητρα, μετά από ένα διάστημα κενού. Ειδικά το μεταφυσικό Αττικό φως, γίνεται ψυχοθεραπευτικό αρκεί να αφεθείς πάνω του και να το αφήσεις να σε καθοδηγήσει μόνο του. Οι παραστάσεις της στο παρκέ ήταν, κατά βάθος, ένα ευχαριστώ γι αυτή την επανεκκίνηση ζωής. Μετά λοιπόν από ένα χρόνο, εύκολα θα διαπίστωνέ κάποιος πως αυτός ο δεσμός θα κρατούσε πολύ.

Η Χίπε έχτισε το μύθο της με τα μικρά και τα μεγάλα. Με τα φανερά και τα αθόρυβα. Ήταν εφηβικά συναισθηματική, ψυχούλα ανέπαφη από έπαρση και αλαζονεία. Με αγαθή προσέγγιση της καθημερινότητας, γινόταν φίλη με νέες και παλιές συμπαίκτριες. Δεν κοροϊδευε στην προπόνηση, δεν λούφαρε. Γινόταν καλύτερη μετά από τραυματισμούς (χιαστό και αχίλλειο) δείγμα της όρεξής της για επιστροφή. Η Γερμανική προσέγγιση στην επικοινωνία με τους άλλους, με straight ειλικρίνεια, χωρίς υπονοούμενα και αστερίσκους, ήταν η εξαίρεση σε ένα ευρύτερο περιβάλλον κυκλοθυμικού λέω – ξελέω, τόσο οικείο σε όσους έχουν εμπειρίες από την κοινωνία του γυναικείου βόλλευ. Τα βιβλία ψυχολογίας την κρατούσαν σε εγρήγορση, ήταν το αντίβαρο στο burn out που καραδοκεί στη ρουτίνα του πρωταθλητισμού. Ήταν μια πολυσυλλεκτική έκδοση του οχήματος άνθρωπος που δοκιμάζονταν σε όλες τις αθλητικές και προσωπικές προκλήσεις.

Το party animal των 80s βίωνε την κάθε μέρα (και νύχτα) έντονα, έχοντας απόλυτη γνώση των ορίων του Διονυσιασμού με τον επαγγελματισμό. Σε μία υποκριτική χώρα, απενοχοποίησε την ανθρώπινη φύση του αθλητή και απέδειξε πως οι προσωπικοί διακόπτες εκτόνωσης συμβάλλουν θετικά στο αθλητικό πεδίο όταν είναι οριοθετημένοι από τον ίδιο και όχι από ντεμοντέ εσωτερικούς κανονισμούς. Ναι, γουστάρουμε και Μακρόπουλο και σκυλάδικο και Τρούμπα. Όταν καταθέτουμε συκώτι στο τάραφλεξ του Ρέντη σε κάθε αγώνα, τα «πρέπει» περιττεύουν. Και ας μη ξεχνάμε, η προσέγγιση κάποιων λιγούρηδων «δημοσιογράφων» όλα αυτά τα χρόνια την αδίκησε. Ήταν προσέγγιση Σταμάτη Γαρδέλη στο «Έλα να αγαπηθούμε darling που επηρεασμένη από το αρχικό σοκ που προκαλεί το εξωτικό Βορειοευρωπαϊκό πρότυπο ομορφιάς, εστίασε μόνο στην εικόνα.

Γράφοντας ένα αντίστοιχο αφιέρωμα στην Ανίκα Μπρίνκμαν to 2020, είχα επισημάνει την γοητευτική πρόσμιξη των προσωπικών βιωμάτων με την αθλητική παρουσία της. Είναι περίεργο, αληθινό όμως, πως οι πιο επιδραστικές αθλήτριες στο γυναικείο βόλλεϋ των τελευταίων 10 ετών ήταν Γερμανίδες. Το αρχετυπικό Γερμανικό πρότυπο του ψυχρού, ανέκφραστου επαγγελματία καταρρίφθηκε. Δύο βιωματικές προσωπικότητες δημιούργησαν ερωτική σχέση με την εξέδρα που είχε ανάγκη από ωραίες ανθρώπινες ιστορίες. Η Χίπε νίκησε με την αυθεντικότητά της την κυρίαρχη Ελληνική ξινίλα, την αειφόρο γκρίνια, την αλαζονεία, το παρασκήνιο. Μας πέταξε στα μούτρα, αυτή η «ψυχρή» Γερμανίδα, ένα άλλο πρότυπο διαχείρισης της έντασης του πρωταθλητισμού και μια άλλη ανθρωπιά στις διαπροσωπικές σχέσεις εκτός γηπέδων. Μας υπενθύμισε την αλλοτρίωση της δικής μας πρωτογενούς φύσης.

Θα είναι δύσκολος ο χωρισμός. Δεν μπορούμε να τη φανταστούμε στις Ρουμανίες, στις Ελβετίες, στις Τσεχίες. Δεν θα είναι ίδια τα Σαββατόβραδα χωρίς εκείνο το άγγιγμα στις σόλες των παπουτσιών πριν το σέρβις, το άλμα υπό κλίση και το μόνιμο χαμόγελο. Παρότι, όπως επιθυμεί, θα αποκτήσει μόνιμη έδρα στην Ελλάδα, η αύρα της του χρόνου θα λείπει. Στο σκουριασμένο Ελληνικό βόλλευ δεν λείπουν ούτε 4 ξένες, ούτε τηλεοπτικά συμβόλαια, ούτε επαγγελματικό πλαίσιο. Λείπει κυρίως το Materia Prima της Βερολινέζας Σάσι που θα εκπέμπει αγωνιστική και ανθρώπινη υγεία και θα έλκει τον αμύητο στο άθλημα.  

Anne Lonnberg του Ελληνικού βόλλεϋ, η σχέση ήταν ισότιμη και αμφίδρομη. Έδωσες και πήρες. Ένα 6χρονο βιβλίο έκλεισε και τοποθετήθηκε ήδη στη νοητή βιβλιοθήκη της ιστορίας του Ελληνικού βόλλευ. Ο τρόπος που θα ξαναδιαβαστεί από τον κόσμο του θα καθορίσει τις μελλοντικές αλλαγές που οφείλει να κάνει.

Γιώργος Νομικός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Μαγνητική

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares