Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 09:45

Γιάννης Πολυχρονάκος : ‘’ Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ακτοπλοΐα και τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων.’’

‘’ Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι απλησίαστες και η κυβέρνηση όταν δεν αδιαφορεί κάνει επίδειξη κυνισμού’’ τονίζει ο αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ.Γιάννης Πολυχρονάκος , που είχε αναδείξει το πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Γιάννης Πολυχρονάκος στάθηκε στις δηλώσεις δύο Υπουργών , του κ.Άδωνι Γεωργιάδη και της κ.Σοφίας Βούλτεψη.

Συγκεκριμένα ο κ.Γεωργιάδης επικαλέστηκε το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης προκειμένου να δικαιολογήσει τις αυξήσεις στα  ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Φυσικά δεν είπε ούτε λέξη για το γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί κατά 50%. Και βέβαια ο κ.Υπουργός γνωρίζει το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης αλλά αγνοεί έννοιες όπως τα δικαιώματα των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών στα νησιά μας που πληρώνουν υπέρογκες τιμές εισιτηρίων ενώ η κατάσταση αυτή πλήττει και την τοπική οικονομία των νησιών αλλά και τον τουρισμό μας.

Σε ότι αφορά την Υφυπουργό κ.Βούλτεψη, μας είπε ότι στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές.

Στην πραγματικότητα βέβαια η κυβέρνηση δεν θέλει να παρέμβει πουθενά, για αυτό και έχει υποβαθμίσει και απενεργοποιήσει και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Και όμως υπήρχε η δυνατότητα να επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Ο κ.Πολυχρονάκος επισημαίνει : 

‘’ Θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η ακτοπλοΐα πρέπει να ενταχθεί στη νησιωτική πολιτική, να αποτελεί μέρος της.

Ο Υπουργός όμως κ.Βαρβιτσιώτης, παραλαμβάνοντας το Υπουργείο, δεν είπε τίποτα για την ακτοπλοΐα, που για εμάς τους νησιώτες αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερασμένος ελληνικός στόλος θα πρέπει από το 2030 να καταβάλλει δικαιώματα εκπομπών άνθρακα  ( εφόσον δεν έχει αντικατασταθεί με νέα πλοία που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα). Και αυτό θα σημαίνει νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση εδώ και 4 και πλέον χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, δεν έχει σχεδιασμό για την ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας.

Τον Οκτώβριο του 2022 είχε προαναγγείλει την εκπόνηση μελέτης για το είδος του εναλλακτικού καυσίμου που θα χρησιμοποιούν τα νέα πλοία αλλά και για τις υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν στα λιμάνια.

Ένα χρόνο μετά δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του συμβούλου που θα διενεργήσει τη μελέτη.

Και φυσικά δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε για τη δημιουργία χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την αντικατάσταση των πλοιων της ακτοπλοιας.’’

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares